Video placeholde

5 důvodů, proč běhat se psem. Začnete běh vnímat jinak

Jste aktivní a máte rádi pohyb, zvířata a přírodu? Ideální kombinace k tomu, abyste ke svým běžeckým tréninkům přizvali čtyřnohého parťáka. Bude vás to bavit oba. A nejen to. Čekají vás jen samé výhody.

Běh má výrazný vliv na psychické i fyzické zdraví. Nejen na to vaše, ale i na vašeho psa. Tak proč nespojit alespoň jednou týdně, a později i víc, venčení a běhání? Začít můžete kdykoliv, ať se stane pes vaším společníkem při běžeckých začátcích, nebo vás bude provázet při rychlostních trénincích, vždy si to užijete. Nejprve si otestujte, zda se pejskovi jeho nová aktivita bude líbit, postačí běhat jen s vodítkem a kratší vzdálenosti. Jakmile se rozběháte, uvidíte, že příště už jedině ve dvou. A proč?

Video placeholde

Zlepšíte si fyzičku a zbavíte se stresu

Když vyrazíte běhat se psem, vyběháte se vy i pes, což má vliv nejen na tělo, ale i na psychiku. Pes, ale i člověk, který má možnost se vyřádit při běhání, je celkově klidnější, šťastnější, neprojevují se u něj destruktivní a agresivní nálady. Je také zdravější, štíhlejší a snižuje se u něj pravděpodobnost srdečních a kloubních problémů. Navíc můžete běhat kdykoliv a kdekoliv bez ohledu na ambice a možnosti. Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítelem člověka, ale i nejlepším parťákem na běh. Psi mají totiž hravý krok a vypadají, jako by se při běhu usmívali, a to je nakažlivé.

Podpoříte motivace

Psi si hodně pamatují a věřte, jak na hodinách v sobotu ráno bude odbíjet osmá, váš pes bude sedět běžecky připravený u vaší postele. Psím očím natěšeným na běh neodoláte, i když jste si před několika minutami říkali, že dnes běhat nepůjdete, protože… Je dokázáno, že lidé, kteří provozují běh se psem, dodržují tréninkový plán úspěšněji než ti, kteří běhají sami nebo s lidským partnerem. Psovi se chce běhat vždy, navíc si nestěžuje, že už nemůže, že je moc zima, moc horko či dnes ho bolí hlava, na rozdíl od vašeho lidského běžeckého parťáka.

Nebudete si ničit klouby

Protože místo po asfaltové silnici se rozběhnete do lesů a polních cest, jejichž povrch je pro vaše i jeho nohy zdravější, a nebudete tolik zatěžovat klouby. Pro psí packy není asfalt vhodný, je tvrdý, a jakmile se rozpálí, může mu i uškodit. Navíc, vyhnete-li se běhání po silnici, zmizí nervozita z projíždějících aut a vaše mysl si odpočine i od dalších rušivých elementů. Pes vám také pomůže oprostit se od věčného sledování čísel. Kolik kilometrů? Jaký tep? Kolik kalorií? Se psem se více uvolníte a užijete si samotný pohyb.

Naučíte se nové věci

Běhání se psem neboli canicross je o souladu běhu, umění běžet ve spojení, reagovat na sebe navzájem. Poznáte nové možnosti a kvality vašeho psa, ale i své vlastní. Pro začátek je dobré načíst si pár rad, jak se psem běhat, jaký je vhodný postroj a vodítko a na co si dát obecně pozor. Posunete-li vás společný běh výš a rozhodnete se absolvovat i nějaké závody, potkáte spoustu zajímavých lidí a hlavně milovníky psů. Navíc každý trénink se psem je jiný.

Budete v bezpečí

S chlupatým bodyguardem na cestách budete klidnější a odvážíte se objevovat i nové běžecké trasy. Že široko daleko není ani noha? Nevadí, vy máte s sebou vašeho ochránce, který je ve střehu, umí štěkat, zastrašit nepřítele, poznat, že tahle cesta není nejbezpečnější, a v případě nouze i doběhnout pro pomoc.