Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Žijete v dobrém vztahu? 5 znamení, která vám to potvrdí

Každý touží po spokojeném a funkčním vztahu. I vy. A tak ho analyzujete a hledáte důkazy o tom, zda je tenhle vztah tím navěky. Že spolu budete až do stáří, zaručit na 100 % nejde, ale existují jasné signály, že jste na hodně dobré cestě. Co je tím dobrým znamením?

Mít vedle sebe partnera, který nám bude rozumět. Cítit se v jeho přítomnosti uvolněně a na nic si nehrát. Vědět, že je tím pevným bodem, který nám dodává jistotu. Chceme vztah bez hádek, se spoustou porozumění a radosti. Zní to jako klišé, ale ať se zeptáte ve svém okolí kohokoli, co od vztahu očekává a jak si představuje ten kvalitní, většina se shodne právě na tomto. Neexistuje absolutní dokonalost, každý vztah může mít nějaké mouchy, ale ty se nevyskytují v zásadních oblastech. Že partner nedokáže na správné místo hodit špinavé prádlo, nebude tak velký problém, jako když vás nedokáže podržet ve chvílích krize. Vztahoví psychologové ve svých praxích rozpoznají kvalitní vztah, který jen prochází náročnějším obdobím a stojí za to ho udržet. Co podle nich ukazuje na dobrý vztah? Jejich klinické zkušenosti naznačují, že jádrem dobrého vztahu je těchto pět oblastí. Jak se partneři ve zdravém vztahu chovají?

Komunikace tváří v tvář

Nejen komunikovat prostřednictvím textových zpráv. Gerry Heisler, Ph.D. je klinický psycholog s 38letou praxí, publikující pro server PsychologieToday, který se zabývá otázkami vztahů a prováděl v této oblasti řadu výzkumů. Jeden právě na téma komunikace, kdy zjišťoval, kolik minut denně spolu partneři komunikují opravdu tváří v tvář. „Průměrný pár spolu hovoří s plnou pozorností jen 28 minut týdně. To je jen čtyři minuty denně!“ Klišé, že komunikace je klíčová, se jím stalo z nějakého důvodu. Dobrá komunikace je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého vztahu. „Při navazování nového vztahu je důležité umět mluvit o tom, co oba chcete a co očekáváte. Někdy to znamená být upřímný a vést nepříjemné rozhovory, ale pokud jste ve zdravém vztahu, váš partner bude vnímavý a naslouchá a vy byste měli udělat totéž. Komunikace je důležitá, a proto byste oba měli být spokojeni s tím, jak často spolu komunikujete. Nalezení rovnováhy komunikace, která vám oběma vyhovuje, je nesmírně důležité,“ říká odborník.

Pokračování 2 / 5

2. Respekt hranic

Všichni máme osobní hranice, ve kterých se cítíme dobře, pohodlně a bezpečně. Ve zdravém vztahu byste se měli při jejich definování cítit na 100 % příjemně a vědět, že budou respektovány. Pokud se chcete v době chození setkávat pouze třikrát týdně – je to v pořádku. Pokud chcete počkat, než uděláte krok k dalšímu vztahovému kroku – je to v pořádku. Pokud chcete pondělní večery jen pro sebe – udělejte to. „Pamatujte, že byste se neměli cítit nervózní nebo se bát stanovit osobní hranice v jakémkoli vztahu. A pokud máte pocit, že váš partner nebo přítel používá hranice k tomu, aby vás ovládl, například chce, abyste se tolik nepotkávali s přáteli, nebo vyžaduje sdílení hesel, je na čase tento vztah přehodnotit!“ poukazuje na důležitost hranic psycholog Gerry Heisler.

Pokračování 3 / 5

3) Bez víry, že „tento vztah by byl skvělý... kdyby/jen/ale...“

„Můj vztah by byl skvělý, kdyby měl práci,... kdyby nebyl tak často opilý,... jednou zhubnul,... kdyby ho moje rodina měla ráda.“ Čekat, až se partner změní, můžete donekonečna. Ve zdravém vztahu se partneři respektují a uznávají takoví, jací jsou, nesnaží se jeden druhého změnit. Jestliže vám na partnerovi něco výrazně vadí a má to vliv na váš vztah, nebude nejspíš ten pravý. Pokud nejste s tím, co dostáváte, spokojeni a věříte v nějakou magickou změnu, k dobrému vztahu nespějete.

Pokračování 4 / 5

4) Znalost kvalit partnera

Ocenění partnerem by mělo být nezávislé na tom, jak vypadáte, jak se oblékáte, nebo na vaší postavě. Měly by ho odrážet vnitřní vlastnosti, jako jsou empatie, soucit, smysl pro humor, ohleduplnost, zdvořilost a mnoho dalšího. „Je zajímavé, že mnoho párů se brání odpovědi, když jsou požádáni o identifikaci kvalit svých partnerů, díky nimž si jich cení. Když člověk netuší, jakou podstatu má jeho partner, nevěstí to pro vztah nic dobrého,“ mluví o zkušenostech z praxe doktor Heisler. Člověk si může vzhledu vážit, ale neměl by být tím nejdůležitějším. Vzhled a styl a další povrchní vlastnosti časem slábnou a mění se. Ocenění by na tom proto nemělo být postaveno.

Pokračování 5 / 5

5) Důvěra

Jednou z nejlepších věcí ve zdravém vztahu je mít podporujícího partnera, o kterém víte, že se o něj můžete opřít, podpoří vás ve vašich cílech a bude tu, když ne vždy zvítězíte. Ve zdravém vztahu se partneři navzájem podporují a zachází se sebou jako s rovnocennými. „Váš partner nebude používat taktiku, aby s vámi manipuloval či vás ovládal. Bude vás chránit, ale nebude příliš majetný. Povzbudí vás k trávení času s přáteli a abyste pracovali na svých osobních cílech a měli život mimo svůj vztah. Podporující partner bude vždy chtít pro druhého to nejlepší, nebude vás brzdit v cestě za vašimi sny, ba naopak vám bude oporou,“ uzavírá pětici znamení zdravého vztahu psycholog Gerry Heisler.