Na prvním rande si nehrajte na něco, co nejste.

Na prvním rande si nehrajte na něco, co nejste. Zdroj: Shutterstock

6 způsobů, jak s vámi lidé manipulují, aniž byste si to uvědomovali

Kdo by nechtěl, aby šlo všechno podle jeho plánu? Uspokojit vlastní potřeby a přání chceme všichni. A tak trochu všichni manipulujeme. Poznáte, kdy jste ve spárech manipulace? A kdy už je jí příliš?

Všichni určitým způsobem ovlivňujeme chování druhých lidí, aniž si to uvědomujeme. Problém však nastává, když je manipulace záměrná a z lehkého ovlivnění se stává touha ovládat a manipulovat jen ku svému prospěchu. Že manipulátora snadno poznáte? A jeho hru také? Ne vždy. Manipulačních technik si leckdy nevšimnete. Dokáží se totiž skrýt za laskavá slova nebo komplimenty, které vy vidíte jen pozitivně. Budete možná překvapeni, kolik manipulačních technik za den zažijete. Přejdete je bez povšimnutí, ale problém, který způsobují, zůstává. Server Exploringyourmind.com za přispění psychologů poukázal na ty nejčastější. Na čem jsou postavené? Na využívání výhod základních emocí, jako jsou strach, hněv nebo soucit. Manipulátoři najdou způsob, jak ve vás tyto emoce vyvolat bez jakéhokoli důvodu. Proto je tak důležité naučit se je rozpoznávat a identifikovat. Zde je šest způsobů, jak s vámi lidé mohou manipulovat, aniž byste si to uvědomovali.

TIP NA VIDEO: Vztahy a manipulace

1. Hra na hloupost

„Jé, tomuhle já moc nerozumím. Raději to udělej ty, ať je ta prezentace dobře.“ Pracovní přehazování. Častou manipulativní technikou je právě předstírání hlouposti či neznalosti jen proto, aby člověk něco nemusel dělat, i když to umí. Klasické přehození práce na druhé lidi, aby sami nemuseli nic dělat. A to údajně proto, že jsou na tom hůř než vy. Nemáte pocit, že v práci děláte snad úplně všechno a kolegyně má čas i během pracovní doby zarezervovat dovolenou? Jak s vámi mluví? A jaké je překvapení, že už danou práci v minulosti zvládla, nebo když hoří termín, dokáže dříve nemožné? Tyto formy manipulace vedou k nepoctivým a urážlivým vztahům. Za žádných okolností byste je neměli tolerovat, protože z nich nemůže vzejít nic dobrého. „Pozor si dejte i na lidi, kteří předstírají, že nerozumí tomu, co říkáte. Ti jsou také manipulativní. Ale i ti, kteří se zříkají zodpovědnosti,“ varuje před různými styly manipulace Preston Ni, kouč v oblasti profesionální komunikace a autor knihy Jak efektivně komunikovat s obtížnými lidmi.

Pokračování 2 / 6

2. Tichá manipulace vinou

Vina je emoce, která může být velmi intenzivní a může přimět lidi chovat se a jednat jinak. Je to díky tomu, že každý z nás má v sobě určitý etický kodex zásad, který si v sobě neseme. Nikdo se necítí dobře, když ho porušuje. A manipulátor tohoto pocitu využívá. „Ty o víkendu nepřijedeš? Táta se na tebe tolik těšil, to zas bude celý víkend smutný.“ Rodičovská manipulace je velmi častým jevem. Vzbuzení pocitu viny, že vy můžete za to, že jsou lidé smutní, nemáte je rádi či můžete za jejich horší zdravotní stav. Lidé vás mohou obviňovat tím způsobem, že budou posuzovat vaše chování. Rozhodují, zda to, co děláte, je dobré, nebo špatné. Pokud nemáte vlastní kritéria pro úsudek, je opravdu snadné do této pasti spadnout. Manipulátoři vás nutí něco dělat nebo říkat čistě ve prospěch ostatních a současně vás to nutí vnímat jako výhodu pro sebe, protože vás osvobozují od pocitu viny.

Pokračování 3 / 6

3. Lichotkami k vítězství

Neměli byste vždy věřit lichotkám. Někdy je záměrem opravdu jen snížit obranu a usnadnit manipulaci. Když vám někdo lichotí, získává si vaši náklonnost. Ale nemusí to dělat vždy s dobrými úmysly. Nejlepší obrana před planým lichocením je znalost sebe sama. Nikdo nezná vaše silné a slabé stránky lépe než vy. Pokud se znáte, nepřekvapí vás planý obdiv a lichocení.

Pokračování 4 / 6

4. Cítíte se nejistě

Nejistota je další z pocitů, které lidé využívají k manipulaci. Dělají to tak, že odhalí situace, kdy máte o věci slabé přesvědčení nebo disponujete nízký sebevědomím. Zkrátka, jste si v takových situacích nejistí a nevěříte si. A takové poznání využívají ve svůj vlastní prospěch. „Pokud si nejste jisti, pak negativní kritika toho, co děláte nebo říkáte, formou legrace nebo zlehčování je manipulace. Manipulátoři se vás také mohou pokusit zmást a činit z vašich malých chyb velké. Mohou vás přimět si myslet, že o vás vědí víc než vy sami,“ poukazuje na to, jak manipulátoři pracují s nejistotou australská klinická psycholožka z Melbourne, Ahona Guha. „Ty své dítě necháváš chůvě? To ale není dobré pro jeho vývoj. Bude psychicky labilní, protože u sebe necítí mateřskou lásku.“ V otázkách výchovy, zejména v počátcích mateřství, jsme si dost nejisté a také snadno manipulovatelné.

Pokračování 5 / 6

5. Trochu víc soucitu

Někteří lidé dokážou velmi dobře využívat k manipulaci ostatních pozici oběti. Předstírají (někdy aniž by si to uvědomovali), že jsou křehcí nebo potřebují pomoc. Doufají, že u ostatních lidí vzbudí soucit a způsobí, že se budou druzí cítit provinile, když neudělají to, co vyžadují. „Vždyť víš, že mám nemocné srdce, a když tu budu sama, mohlo by se mi něco stát. Musíš sem často jezdit. Přeci nechceš, aby se mi něco stalo.“ Když se někdo vydává trvale za osobu vyžadující pomoc či závislou, je to forma manipulace. A tak raději děláte to, co se po vás chce, abyste se necítili špatně. A jste v pasti, často ani netušící.

Pokračování 6 / 6

6. Jemné zastrašování

Zastrašování nemusí nutně zahrnovat křik nebo přímé vyhrožování. Manipulátoři jsou odborníci na zasévání strachu do lidské mysli, často nepostřehnutelně. Jen nenápadně naznačují, že určité chování je nebezpečné. „Ty chodíš večer z jógy sama? Co když se ti něco stane? Nebylo by lepší raději trávit večery se mnou v bezpečí?“ zní slova manipulativního partnera. Taktikou jsou slova, která doporučují jednat určitým způsobem. Pokud tak neučiníte, dostanete se do nežádoucí situace. Zdá se, že se jen odvolávají na rozum, ale to, co ve skutečnosti dělají, je, že se vás snaží zmanipulovat strachem. A získají, co chtějí.