Tohle chování se změní

Tohle chování se změní Zdroj: iStock.com

Marná snaha... 10 věcí, které na partnerovi nejspíš nikdy nedokážete změnit

„Kdyby se změnil, možná bychom se tolik nehádali.“ „Kdyby plnil sliby.“  Hodně lidí vstupuje do vztahu v domnění, že mohou svého partnera změnit. Jenže jde to vůbec? Mohou díky své snaze odstranit partnerovy špatné návyky a vlastnosti? Bohužel, u některých se budou snažit marně.

Když si vybíráme celoživotního partnera, jsou pro nás klíčové určité vlastnosti a parametry. Při rozhodování, zda je ten pravý, si je pomyslně odškrtáváme a věříme, že se změní v těch, ve kterých trochu pokulhává. „Až spolu budeme bydlet, bude pořádnější a přestane chodit pozdě. Já ho to naučím. Se mnou se změní,“ přesvědčujeme často sami sebe, když narazíme na věci, které se nám na partnerovi nelíbí. Věříme, že přestane tolik pít, protože mu budeme oporou. Otevře se a bude víc sdílet své pocity nebo zvládne své cholerické výbuchy. Začne si častěji povídat, bude více společenský a naučí se vařit. Ve vztahu doufáme a někdy se urputně snažíme druhého změnit. Jenže v některých oblastech bude snaha marná.

Někdy pomůže rada, kterou slýcháme z úst psychologů, že chceš-li druhého změnit, podaří se to pouze díky změně ve vlastním chování a přístupu k druhému. Někdy tak úspěšně měníme své postoje, přístupy, chování i způsob komunikace, ale bohužel na některé oblasti tento přístup nefunguje. Proto je bláhové jít do vztahu s tím, že se partner časem změní. „Jít do vztahu s jakýmikoli předpoklady je špatný nápad, mohlo by to vést k obrovskému zklamání a konci vztahu,“ říká Kali Rogers, koučka a zakladatelka organizace Blush Online Life Coaching. „Nejlepší věc, kterou byste se měli naučit, je buď milovat člověka takového, jaký je, nebo ho nechat jít. Málokdy se lidé absolutně změní. A jsou dokonce oblasti, kde je to skoro nemožné.“ Avšak to neznamená, že jakmile narazíte u partnera na oblast, ve které cítíte problémy, nepokusíte se společnými silami na ní zapracovat. To, že vám vadí partnerova nedochvilnost, ještě neznamená, že nemůžete mít kvalitní vztah. Můžete s danou situací pracovat. Asi partnera nezměníte, ale můžete se zbavit hněvu, který přichází, přijmout tuto vadu a naučit se na ni reagovat. U některých návyků a vlastností, které se nikdy nemění, půjde přizpůsobení těžce. Pokud má váš partner některou z těchto vlastností, budete se muset naučit buď s tím žít, a i přesto ho milovat, nebo jít dál. Protože v těchto oblastech se člověk nezmění.

Problematické osobnostní rysy

Pokud má váš partner poruchu osobnosti, například narcisismus nebo nedostatek empatie, pravděpodobně tento rys nezmizí. „Osobnostní rysy nikdy nezměníte, protože podle definice jsou neměnné,“ říká klinický psycholog Joshua Klapow, PhD. Můžete však partnerovi pomoci v určitých situacích reagovat odlišně a změnit jeho chování. Nejspíše se neobejdete bez terapie, ale pokud je pro vás vztah důležitý, stojí to za zkoušku.

Jeho minulost

Pokud má váš partner špatnou nebo problémovou minulost, která aktuálně ovlivňuje jeho a tedy i vás, je důležité zjistit, zda ji můžete, či nemůžete přijmout. Často nemáme možnost mít kontrolu nad minulostí, která nás formovala, a ani teď ji nemůžeme změnit. Jediné, co můžeme změnit, je to, jak teď prožíváme život, a to znamená přestat s minulostí bojovat.

Introvert nebo extrovert

Pokud jste extrovert, budete mít touhu introvertního partnera vtahovat do společenského života a snažit se ho učinit více extrovertním. Ale možná už víte, že se to nepovede. „Pokud je váš partner introvert, vyvarujte se naléhání, aby byl veselejší, zábavnější a komunikativnější,“ říká Sophia Dembling, autorka knihy Introverti v lásce. „Buď přijměte své rozdíly, nebo – pokud vás to opravdu trápí – najděte si jiného partnera.“

Vážné duševní choroby

Sledovat, jak partner bojuje s duševními chorobami, je neuvěřitelně bolestivé. Možná budete mít tendenci pomáhat mu uzdravit se nebo ho přesvědčovat, aby je „překonal“. Je však důležité si uvědomit, že takto to nefunguje. „Tyto problémy prostě nemůžete „opravit“ jménem někoho jiného,“ vysvětluje vztahový terapeut David Bennett. „I když milující a podpůrný partner může člověku s těmito problémy pomoci, duševní problémy jsou léčeny a řádně kontrolovány pouze odbornou léčbou.“ A i přesto může být problém celoživotní.

Boj se závislostí

Je možné se ze závislosti vymanit a udržet příznaky pod kontrolou, ale je dobré mít na paměti, že existuje mnoho případů relapsu. Láska ani naléhání závislého člověka nezmění. To se stane pouze tehdy, pokud se pro změnu rozhodne sám a bude ochotný podstoupit léčbu. Tak jako dnes již abstinující alkoholička Michaela Dufková, která stojí za blogem nesoucí ocenění Magnesia Litera a stejnojmennou knihou Zápisník alkoholičky. Snahy partnera vymanit ji ze závislosti byly marné, musela chtít ona sama. „Po různých ultimátech a výhrůžkách jsem už nedoufal, že by dokázala něco změnit,“ popisuje její manžel.

Nehynoucí sobectví

Pokud jste celé roky nutili partnera, aby byl méně sobecký, je možná na čase to vzdát. Vaše prosby, nářky ani vyhrožování z něj neudělají člověka méně soustředěného na sebe. „Pokud se snažíte přimět někoho, aby byl méně sobecký, je to vlastnost, kterou bude téměř nemožné změnit. Pouze pokud to nebude chtít on sám,“ říká expertka na vztahy a seznamovací koučka Susan Trombetti.

Smysl pro humor

Kompatibilní smysl pro humor je ve vztahu neuvěřitelně důležitý, takže pokud váš partner není velký vtipálek, nezbyde vám než se s tím smířit, nebo odejít. „Smysl pro humor se pravděpodobně nezmění,“ říká terapeutka z NYC Kimberly Hershenson. „Pokud někdo není od přírody vtipný, je to něco, čemu se nelze naučit.“

Práce na prvním místě

Je skvělé milovat svou práci a být v ní dobrý, ale na vás jako partnerovi takového člověka je, abyste si řekli, zda jste schopni takovou míru pracovního zapálení tolerovat a vyhovuje vám. Někdy je dle odborníků možné najít rovnováhu, ale u workoholiků to jde často špatně.

Hluboce zakořeněné hodnoty

Na začátku každého vztahu je důležité ujistit se, že jste oba na stejné vlně, co se týče životních hodnot. Chodit s někým, kdo je jiný než vy, se dá, ale některé věci jsou prostě příliš zásadní. Názory na děti a peníze s velkou pravděpodobností zůstanou neměnné.

Neschopnost otevřít se

I když se dá pracovat na zlepšení schopnosti být otevřenější a upřímnější, jedná se o rys, který má tendenci zůstávat stejný, zvláště pokud je extrémní. „Pokud je někdo hodně uzavřený a odtažitý, tak jím pravděpodobně zůstane,“ konstatuje terapeutka Kimberly Hershenson. Sice tento rys nemusí nutně narušovat vztah, ale vzhledem k tomu, že dobře fungující vztahy vyžadují určitou úroveň otevřenosti, může uzavřenost způsobovat problémy, které povedou k otázce: Dokážu s ním žít?