Půjčit, nebo nepůjčit?

Půjčit, nebo nepůjčit? Zdroj: iStock.com

Co byste neměli sdílet s partnerem? V čem říct sobecky „To je moje“

Sdílíte s ním své srdce, postel, psa i pyžamo. Ale co taková tajemství, přátelé, mikina nebo zubní kartáček? Abyste si zachovala samu sebe i dobrý a zdravý vztah, něco se rozhodně sdílet s partnerem nevyplatí.

Mluvíme-li o partnerském sdílení, můžete si myslet, že jde o subjektivní věc, co ano a ne, ale právě pravidla dávají párům společný význam a porozumění. Přestože je sdílení vašeho života s partnerem do jisté míry samozřejmostí, je také důležité zachovat si samostatnost. Klinická psycholožka Alexandra R. Lashe uvádí, že co je mimo limity pro jeden pár, může být férová hra pro druhý a vše je v pořádku. „Nejdůležitější při nastavení hranic je, aby oba partneři cítili spravedlnost vůči sobě navzájem.“ Vy máte v páru možná jasno, ale jak se na to tváří odborníci? Zde je seznam věcí, u kterých sdílení zvažte.

1. Hesla a zařízení

Podle psycholožky Alexandry R. Lashe, pokud jde o sdílení hesel do telefonu, počítače a různých zařízení, záleží to na tom, co funguje pro jednotlivý pár. „Je to na kultuře vašeho vztahu,“ říká odbornice a vysvětluje, že když cítíte oba, že je to v pohodě, je to správné. „Vztahy jsou o vzájemném kontaktu se světem ostatních, ale také o respektování individuality a soukromí,“ vysvětluje Alexandra Lashe. Důležité je prozkoumat pocity v případě, že se neshodnete. Někomu sdílená hesla nevadí, pro jiného je jistá míra soukromí důležitá a každý v páru by ji měl mít. Neshody na sdílení často pramení v odlišných hodnotách a úrovních pohodlí.

2. Prostor a návyky v koupelně

Tahle oblast dle odborníků závisí na osobě a jejích zkušenostech. Někteří lidé vyrůstají s mnoha sourozenci nebo s omezeným přístupem v koupelně a nemají tak přísné standardy soukromí, jiní jsou zase zvyklí na absolutní soukromí. Jedni mají dveře od toalety otevřené a druzí zamčené na dva západy. To znamená, že při rozhodování o tom, co je a co není vhodné v koupelně, neexistuje pravidlo. Nastavte si ho sami.

3. Holicí strojky

Může to vypadat neškodně, děláme to sem tam všichni, když je ve sprše pouze jedna žiletka, ale dle internisty a gastroenterologa doktora Nikety Sonpala bychom si měli dávat pozor. „Půjčením holicího strojku svého partnera i jen pro rychlé vylepšení podpaží se mohou šířit nejen bakterie, ale i závažnější krevní patogeny, jako je hepatitida B a C."

4. Kleště na nehty

Protože většina lidí své nůžky na nehty pravidelně nečistí, mohla by náhodná výpůjčka vést k něčemu opravdu vážnému. Jak říká odborník dr. Sonpal: „Můžete šířit hepatitidu C, plísňové a bakteriální infekce i skrz nůžky na nehty.“

5. Přátelé a sociální životy

Společní přátelé, společné trávení času, to vše může být do jisté míry skvělé, ale má to i své hranice. „Pravidelné vyloučení partnera není v pořádku, ale mít společenský život do jisté míry oddělený je pro vztah velmi přínosné a žádoucí,“ zdůrazňuje psycholožka Alexandra Lashe. Pokud jde o rozdělení nebo sdílení vašich společenských životů, nic není technicky nutné, pokud jsou oba lidé s nastavením spokojeni.

6. Antiperspirant

Pravděpodobně si nemyslíte, že by vaše podpaží mohlo být zárodečnou zónou bacilů, ale podle doktora Niketa Sonpala to tak je. „Přenos choroboplodných zárodků z jednoho podpaží do druhého je snadný právě kvůli půjčování antiperspirantu. Deodoranty jsou méně riskantní, pokud jde o sdílení, protože obvykle mají alkoholový základ. Alkohol způsobuje, že vaše pokožka je kyselá a méně atraktivní pro bakterie. Obvykle obsahují hliník, který blokuje póry potu, nikoli bakterie. Takže pokud používáte antiperspirant, nesdílejte ho.“

7. Sluchátka

Oblast bakterií vidí odborník i ve sluchátkách. Přestože se zdá půjčení sluchátek neškodné, měli byste ho zvážit. „Ačkoliv ušní maz je přirozenou ochranou sluchu, sluchátka zachytí kdysi nevinné bakterie v mazu. Jakýkoli maz, který se hromadí ve škvírách sluchátek, podporuje tyto bakterie, což by mohlo vést k infekcím.“ I z toho důvodu byste je měli pravidelně čistit a nechat si je jen pro sebe.

8. Sólová sexualita

I když je dobré vést ve vztahu otevřený dialog o sexualitě, v té osobní zas tak sdílní být nemusíte. Neuropsycholožka a členka fakulty Columbijské univerzity specializující se na vztahy Sanam Hafeez vysvětluje, že žádný člověk by neměl mít pocit, že musí tuto informaci zveřejňovat. Takže i když na mazání své webové historie po sledování porna rozhodně máte právo, není to nutné. „Nemyslím si, že je nutné, aby partner informoval druhého pokaždé, když sleduje porno nebo masturbuje. Stejně jako nesdělujete druhému, kdy jste si dopřáli čokoládu nebo poslouchali novou písničku na Spotify,“ říká odbornice.

9. Zubní kartáčky

Ačkoliv teoreticky by se mohlo zdát, že líbání se s někým se neliší od vzájemného použití zubního kartáčku, podle dr. Shaheena je ten druhý případ mnohem, mnohem horší. „Pokud používáte něco k orálnímu zdraví, nesdílejte to s nikým,“ říká stomatolog Ed Shaheen, „bez ohledu na to, jak moc ho milujete. Pokud si chcete čistit ústa a strkat do nich bakterie někoho jiného, ​svému zdraví moc neprospějete.“

Pokud žijete se svým partnerem, ale nevedli jste zatím seriózní diskuzi o tom, co byste měli a neměli sdílet, nikdy není pozdě. A pokud trávíte hodně času se svým novým partnerem a vztah začínáte brát vážně, udělejte si čas na vymezení těchto hranic, abyste si společně nevytvářeli špatné návyky.