.

. Zdroj: iStock.com

Jak se rychle zklidnit, když vás někdo rozhodí

Někdo má horkou krev v povaze a startuje na první. Pěkně rozzuřit se dokážou ale i ti, kteří jsou za jiných okolností celkem klidní. Ať už vás rozčílí partner, děti, nebo ten nepořádek ve firemní kuchyňce, můžete to zvládnout s grácií.

Emoce mají velkou sílu a jsou mnohem rychlejší než naše přemýšlení. Určitě to znáte, nejprve výbuch vzteku a až poté vám dochází, jak jste to mohla vyřešit jinak. Co jste měla říct, jak se k situaci postavit. Bohužel, tyto náhlé výbuchy nám přinesou často dost komplikací - něco nevhodného řekneme, ztropíme scénu úplně zbytečně nebo rozdáme pár zbytečných úkolů. Zklidnit se a naučit se své pocity řešit ihned zní sice trochu obtížně, ale jde to.

Přestaňte dělat to, co vás rozčiluje

Jeden z nejlepších způsobů je podle americké psycholožky Jamie Lang přestat ihned dělat to, co vás rozčílilo. Něco vám nejde, počítač nekomunikuje, děti odmlouvají, ta zatracená šlehačka na dortu nedrží? Stopněte to a jste-li s nějakým člověkem, slušně se omluvte a na chvíli odejděte. Najděte si klidné místo a soustřeďte se na klidné myšlenky. Uvidíte, že se rychle uklidníte. Vlna největšího vzteku odezní a vy se můžete vrátit.

Začněte myslet na něco jiného

Nemusí se jednat jen o vztek, který vás celou rozhodí, ale častokrát je to i pocit úzkosti nebo strachu a vaše tělo ve všech případech přechází do režimu „útok, nebo útěk“. „Působením adrenalinu se zrychluje dech a tep, svaly se napnou a stáhnou cévy,“ vysvětluje, co se v našem těle děje, zdravotní sestra traumatologického oddělení v Albany Jane Hempstead. „Pokud jste velmi naštvaní, pravděpodobně vám srdce bije rychleji, je vám teplo nebo v obličeji zrudnete. Uvědomte si tyto smyslové detaily, ale neposuzujte je jako „dobré“, nebo „špatné“.Dejte si pauzu od toho, co vám způsobuje stres, a jen se soustředíte na to, co vaše tělo prožívá. Pomůže vám to zůstat v přítomném okamžiku a zbavit se takzvané „automatické reaktivity“, což znamená, že si váš mozek vytváří zvyky v reakcích na podněty.

Zjednodušeně řečeno: zjistěte, jak reagujete, když jste naštvaní. Křičíte? Rudnete? Panikaříte a špatně se vám dýchá? Teprve když poznáte, jak reagujete, budete moc své naštvání začít měnit.

Dýchejte pomalu

Ve chvíli, kdy vás něěco rozčílí a vy už tušíte, že přijde záchvat paniky, bušení srdce nebo potřeba křičer, začnte hluboce dýchat. Je to jednoduché, ale není to snadné. Nemusíte odcházet ani odvracet tvář, jen se zhluboka nadechněte a párkrát to opakujte, což uklidní váš zaktivizovaný nervový systém. Vaše tělo získá potřebný kyslík a vy se budete cítit klidněji a uvolněněji.

Psycholožka Lisy Dietz, která učí své klienty dechová cvičení pro zklidnění, doporučuje dýchat do bránice, nikoliv do hrudníku. „Když si položíte ruku na břicho těsně pod žebra, měli byste cítit, jak se vám při nádechu břicho zvedá a při výdechu klesá. Pořádně se nadechněte nosem a počítejte do 10. Měli byste cítit, jak se vám plíce a břicho roztahují a zaplňují vzduchem. Potom pomalu vydechněte nosem nebo ústy. Při nádechu si představujte, jak vzduch naplňuje vaše plíce a břicho. Při pomalém výdechu si představujte, že stres opouští vaše tělo. Tento postup zopakujte třikrát nebo čtyřikrát.“

Zabavte se něčím jiným

Pokud je to možné, zkuste si najít něco, co vás rozptýlí, abyste nemusela myslet na to, co prožíváte. Když se budete soustředit na to, co vám způsobuje strach nebo úzkost, dostanete se do začarovaného kruhu a budete depresivní příznaky posilovat. „Rozptýlení není dlouhodobým řešením, ale může vám v danou chvíli pomoci zapomenout na své obavy a zklidnit se. Později se k danému problému budete moci vrátit a vyřešit ho s čistou hlavou,“ doporučuje Jame Lang.

Začněte si povídat s kolegou, který vás nerozčiluje, mazlete se se svým psím mazlíčkem, pusťte si oblíbenou písničku, nějaký vtipný film, který odvede vaše myšlenky od toho, co vás naštvalo. Projeďte si v telefonu galerii s fotkami, které se vám líbí, abyste se cítila dobře. Zapalte si uklidňující vonnou svíčku, použijte oblíbenou vůni nebo parfém proti stresu, namasírujte si esenciální olej na spánky.

Využijte sílu doteku

Zejména hormonu oxytocinu, který silně zlepšuje náladu a uvolňuje se právě při příjemném doteku. Jestliže vás někdo rozčílil, zklamal, jen se nechte obejmout od partnera nebo kamarádky. Dejte si obličej do dlaní, promněte oči, masírujte spánky nebo obejměte své tělo či položte ruku na hrudník a vnímejte své srdce a dech. Za chvíli budete cítit klid. A pak teprve jednejte.