Lezec tělem i duší, Adam Ondra, 379 Kč, Martinus.cz

Lezec tělem i duší, Adam Ondra, 379 Kč, Martinus.cz Zdroj: archiv nakladatelství

Nely princezna ze Chateau Mcely, Inéz Cusumano, 490 Kč, e-shop Chateau Mcely
Koukej bude to oukej, mIchaela Dočkalová, 340 Kč, businesscoffee.cz
Bohemia, Jan Svěrák, 296 Kč, Luxor
Falešná Pařížanka 2, Kamila Boudová, 233 Kč, Luxor
Cilčina cesta, Heather Morris, 297 Kč, Martinus.cz
21
Fotogalerie

20 tipů na knihy, kterými podarujete celou rodinu i kamarády

Knihy pod stromeček patří a nikdy se nestávají nevhodným dárkem. Darujte svým blízkým čas s příběhy, vařením, cestováním, pohádkami nebo moderním světem. Máme pro vás tipy napříč knižním světem. Vybírejte a darujte.

21 lekcí pro 21. století, Yuval Noah Harari

21 lekcí pro 21.století, Yuval Noah Harari, 377 Kč, Martinus.cz
21 lekcí pro 21.století, Yuval Noah Harari, 377 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Kvalitní non fiction, která vyzbrojí každého muže kritickým myšlením a otevře mu nové obzory. Po mimořádně úspěšných knihách Sapiens a Homo Deus, ve kterých přinesl zprávu o minulosti a budoucnosti lidstva, se Yuval Noah Harari obrací k přítomnosti a v knize 21 lekcí pro 21. století nabízí pomocnou ruku k tomu, abyste se lépe vyznali v dnešním, občas trochu popleteném, světě. Opět je to brilantní, břitké, vtipné, chytré a naléhavé.

Pokračování 2 / 20

Bohemia, Jan Svěrák

Bohemia, Jan Svěrák, 296 Kč, Luxor
Bohemia, Jan Svěrák, 296 Kč, Luxor | Zdroj: archiv nakladatelství

Začíná nové milénium a nadějný český režisér Ivan se srdcem floutka, rodinou na krku a hlavou v oblacích sní o tom natočit film v Hollywoodu. Náhoda mu přihraje do cesty o pár let starší britskou producentku, a protože si padnou do oka, začíná jeho sen dostávat reálné obrysy. Stačí překonat manželčin nesouhlas a pár nečekaných kulturních rozdílů a může dobýt celý svět. Anebo se v něm ztratit.

Pokračování 3 / 20

Cilčina cesta, Heather Morris

Cilčina cesta, Heather Morris, 297 Kč, Martinus.cz
Cilčina cesta, Heather Morris, 297 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Volné pokračování bestselleru Tatér z Osvětimi – Cilčina cesta, v níž autorka Heather Morris rozkryje příběh jedné z nejvýraznějších vedlejších postav. Kniha slibuje opět silný příběh z koncentračního tábora Osvětim, tentokrát z pohledu šestnáctileté Cilky, jíž krása zachránila život, ale zároveň ji odsoudila k další nelehké cestě.

Pokračování 4 / 20

Tiché roky, Alena Mornštajnová

Tiché roky, Alena Mornštajnová, 314 Kč, Luxor
Tiché roky, Alena Mornštajnová, 314 Kč, Luxor | Zdroj: archiv nakladatelství

Nejnovější román Aleny Mornštajnové je jiný než ty předchozí. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si podmaní každou ženu od první do poslední stránky.

Pokračování 5 / 20

DigiDetox, Matěj Krejčí

DigiDetox,Matěj Krejčí, od 2. prosince na Pointa.cz
DigiDetox,Matěj Krejčí, od 2. prosince na Pointa.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Digitálním médiím dnes věnujeme víc času než spánku. To, na co jsme dřív používali rozum, za nás obstarávají počítače, chytré telefony, organizéry, navigace. Jak neztratit kontrolu? Terapeut a lektor poskládal vědecká data, poznatky z psychologie a osobní zkušenosti. V příručce s podtitulem „Jak na digitální minimalismus“ nabízí jedinečné know-how i konkrétní nástroje ke zvládnutí digitální závislosti. „Pomáhám pochopit přemýšlení a chování spojené s digitálním světem,“ vysvětluje Matěj Krejčí. „Nechci zahodit telefon, ale nastavit ho tak, aby byl prospěšný.“

Pokračování 6 / 20

Falešná Pařížanka 2, Kamila Boudová

Falešná Pařížanka 2, Kamila Boudová, 233 Kč, Luxor
Falešná Pařížanka 2, Kamila Boudová, 233 Kč, Luxor | Zdroj: archiv nakladatelství

Falešná Pařížanka Kamila Boudová se vrací s novou knížkou, ve které popisuje svůj život ve vysněné Paříži. Osobní i pracovní život jí mění velká událost – narození dcery. Kamila ani v nové situaci nezapomíná na své zásady – pravidla určuje jen ona sama. S tímto odhodláním se snaží zvládnout rozdíly mezi životem v Čechách a ve Francii, zkrotit lékařskou byrokracii a v neposlední řadě i sladit svoje a manželovy názory na to, kde a jak přijde na svět jejich dítě a jak ho budou vychovávat.

Pokračování 7 / 20

Koukej bude to oukej, Michaela Dočkalová

Koukej bude to oukej, mIchaela Dočkalová, 340 Kč, businesscoffee.cz
Koukej bude to oukej, mIchaela Dočkalová, 340 Kč, businesscoffee.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Po velmi úspěšné první povídkové knize s názvem Mysli na nesmysly přichází nadějná spisovatelka Michaela Dočkalová s knihou druhou. Kniha Koukej, bude to oukej je stejně jako ta první zaměřená zejména na mezilidské vztahy – partnerské, rodinné i vztahy mezi přáteli. Jedenáct povídek na 293 stranách přečtete jedním dechem. Jsou zábavné i mrazivé. Jsou reálné. Dialogy mají spád. Hrdinové se dostávají do spletitých vztahových situací, ze kterých někdy není návratu. Většina povídek se odehrává v Praze.

Pokračování 8 / 20

Nabarvené ptáče, Jerzy Kosinski

Nabarvené ptáče, Jerzy Kosinski, 199 Kč, Martinus.cz
Nabarvené ptáče, Jerzy Kosinski, 199 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Samotné dílo od svého vydání v roce 1965 způsobovalo a stále způsobuje silné kontroverze – nadčasové poselství o osamělém putování a útrapách malého židovského chlapce za druhé světové války nabývá dnes na ještě větší aktuálnosti. Nedávné události v Evropě – migrační krize, šíření xenofobních předsudků a nenávisti bez znalosti faktů – ještě umocnily naléhavost jeho sdělení.

Pokračování 9 / 20

Lezec tělem i duší, Adam Ondra

Lezec tělem i duší, Adam Ondra, 379 Kč, Martinus.cz
Lezec tělem i duší, Adam Ondra, 379 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Adam Ondra je český lezec, který má za sebou řadu úspěchů. Pravidelně vyhrává závody světového poháru, láme rekordy a je favoritem olympijských her v Tokiu, v roce 2016 vylezl stěnu Dawn Wall v Yosemitském národním parku. Jak se dostal k lezení? Co považuje za svůj největší úspěch? Cestu Adama Ondry na vrcholy lezeckých stěn i sportovních žebříčků mapuje publikace obohacená o unikátní rozšířenou realitu.

Pokračování 10 / 20

Nely princezna ze Chateau Mcely, Inéz Cusumano

Nely princezna ze Chateau Mcely, Inéz Cusumano, 490 Kč, e-shop Chateau Mcely
Nely princezna ze Chateau Mcely, Inéz Cusumano, 490 Kč, e-shop Chateau Mcely | Zdroj: archiv nakladatelství

Nely je šestiletá holčička, která vyrůstá na mcelském zámku ve středních Čechách. Zámek s anglickým parkem dnes slouží hostům jako exkluzivní hotel a Nely jako jedno velké hřiště. Malá princezna je přímo mistryní ve vymýšlení fantastických příběhů. Miluje zvířata – broučky i divoké kočky, princeznovské šaty, světle fialovou barvu a nadevše čokoládu. Jednoduchý, dynamický příběh popisuje jeden letní prázdninový den Nely na zámku. Ráno zjistí, že rodiče se jí kvůli práci nemohou věnovat a k tomu všemu v ten den na zámku nejsou žádné děti. Vyzbrojena nekonečnou dětskou fantazií, zkušenostmi z cest s rodiči po celém světě a večerními příběhy maminky se vydává na vzrušující expedici. Na zámku se totiž ukrývá celý svět.

Pokračování 11 / 20

Nikdy není pozdě na šťastné dětství, Beatrice Landovská

Nikdy není pozdě na šťastné dětství, Beatrice Landovská, 280 Kč, e-garamond.cz
Nikdy není pozdě na šťastné dětství, Beatrice Landovská, 280 Kč, e-garamond.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Upřímná zpověď autorky zavádí čtenáře do divoké doby šedesátých a sedmdesátých let, na prkna divadel, kde pracoval její otec Pavel Landovský a její matka Helena, do bytu jejích prarodičů, kteří ji i její sestru víceméně vychovávali. Knihu plnou smutku i radosti, nostalgie, úsměvných historek a retro scenérií přečtete jedním dechem, abyste si na závěr uvědomili, že jediným způsobem, jakým můžete se svým dětstvím naložit, je – přijmout ho.

Pokračování 12 / 20

Postav si vlastní dinosauří muzeum, Jenny Jacobyová

  Postav si vlastní dinosauří muzeum, Jenny Jacobyová, 299 Kč, Knižní klub.cz
Postav si vlastní dinosauří muzeum, Jenny Jacobyová, 299 Kč, Knižní klub.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Přišla ti bedna plná úchvatných zkamenělin a nálezů do muzea. Rozbal ji a vyndej vše, co budeš potřebovat pro dokončení exponátů. Každá pravěká skládací kostra je doplněna jednoduchými instrukcemi. Tak najdi tu správnou místnost na plánku muzea a pusť se do toho! Na závěr ještě umísti doplňkové exponáty a muzeum může otevírat. Kromě zkamenělin a nálezů do muzea kniha obsahuje základní historii dinosaurů, popis jejich základních druhů a rozdělení.

Pokračování 13 / 20

Smrtící bílá, Robert Galbraith a J. K. Rowling

Smrtící bílá, Robert Galbraith a J.K. Rowling, 269 Kč, Martinus.cz
Smrtící bílá, Robert Galbraith a J.K. Rowling, 269 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Čtvrtý díl detektivní série románů s Cormoranem Strikem, kterou pod pseudonymem Robert Galbraith píše J. K. Rowlingová. I pod tímto pseudonymem se Rowling daří držet vysokou literární úroveň a v románu Smrtící bílá rozvíjí dosud nejpropracovanější zápletku celé série.

Pokračování 14 / 20

Stela a 16 huskyů, Tereza Pařízková

Stela a 16 huskyů, Tereza Pořízková, 199 Kč, Euromedia.cz
Stela a 16 huskyů, Tereza Pořízková, 199 Kč, Euromedia.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Toto je příběh desetileté Stely a jednoho velkého psího závodu, který její rodinu zavede z Osmihorek až na Aljašku. Stela žije s tátou a dědou v horách, a i když je velkou obdivovatelkou Jacka Londona, netuší, že se do krajiny zlaté horečky sama brzy podívá. Její tatínek je totiž masér a se svým spřežením se rozhodne pokořit tu nejnebezpečnější závodní trať na světě. Vyprávění holčičky Stely o její rodině – lidské i té psí, je věnováno všem dobrodružným duším.

Pokračování 15 / 20

Prázdniny v Evropě, Ladislav Zibura

Prázdniny v Evropě, Ladislav Zibura, 249 Kč, Martinus.cz
Prázdniny v Evropě, Ladislav Zibura, 249 Kč, Martinus.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Čtvrté prázdninové dobrodružstvím s Ladislavem Ziburou, tentokrát v podobě 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve společnosti svérázných řidičů vyráží z Polska přes malebné Pobaltí až za polární kruh a následně z horkých Athén přes divoký Balkán zpátky domů. Objevuje při tom místa, která jste vždycky chtěli navštívit, jen jste o nich dosud nevěděli. Vyslechnete příběhy neobyčejných lidí a přesvědčíte se, že jste se narodili na tom nejrozmanitějším kontinentu světa.

Pokračování 16 / 20

Sucho, Shusterman Neal, Shusterman Jarrod

Sucho, Shusterman Neal, Shusterman Jarrod, 239 Kč, Knižní klub.cz
Sucho, Shusterman Neal, Shusterman Jarrod, 239 Kč, Knižní klub.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Sucho – nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají – už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: Nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice… Jenže teď už žádná voda nezbývá. Šestnáctiletou Alyssu sucho zastihne krátce před koncem školního roku. Doteď byly její prioritou školní povinnosti, teď ji ale čeká mnohem náročnější zkouška. Její poklidná ulice na předměstí se z ničeho nic propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když její rodiče zmizí při shánění pitné vody, vydává se s bratrem a podivínským klukem od sousedů pátrat na vlastní pěst. Cesta ji zavede do míst, kde nikdy předtím nebyla, seznámí se s lidmi, s nimiž by se za normálních okolností nikdy nebavila. A hlavní hrdinku to – stejně jako čtenáře – donutí položit si otázku, co všechno je ještě přijatelné udělat pro trochu vody a pro přežití.

Pokračování 17 / 20

Světová, Kateřina Winterová

Světová, Kateřina Winterová, 447 Kč, Knihy Dobrovský
Světová, Kateřina Winterová, 447 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv nakladatelství

Herečka Kateřina Winterová letos již posedmé přináší na obrazovku České televize svůj pořad Herbář, tentokrát s podtitulem Světový. S diváky se vydá na cestu za exotickým kořením a jednoduchými a zdravými recepty světové kuchyně. A ani tomuto ročníku Herbáře pak nechybí tematická kuchařka. Jmenuje se Světová a je Kateřininým prvním herbářem koření a také první kuchařkou jejích oblíbených pokrmů světové kuchyně.

Stránku po stránce vás pošťuchuje, abyste listovali, nahlíželi, přivoněli i ochutnávali více než 100 moderních i tradičních receptů světové kuchyně, které si snadno připraví z dostupných surovin každý doma. Na 256 stran se vešly také tipy na ty nejlepší kořenicí směsi, herbář nejběžnějšího koření a malá encyklopedie ovoce, bylin a surovin světové kuchyně. V knize najdete i pohled do historie, která se váže ke středověkým objevům nových světadílů a exotického koření.

Pokračování 18 / 20

Svobodomyslná, Kateřina Lieskovská

Svobodomyslná, Kateřina Lieskovská, od 2. prosince na Pointa.cz
Svobodomyslná, Kateřina Lieskovská, od 2. prosince na Pointa.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

Životní příběh ženy, která prožila domácí peklo. Autobiografická kniha zachycuje autorčino manželství s manipulátorem a psychopatem. Začíná společným odletem na Nový Zéland a postupně odhaluje příběh stupňující se psychické i fyzické šikany, ale nakonec také hledání vnitřní síly. „Kniha je určena pro všechny, kteří jsou uvězněni v nešťastné životní situaci a potřebují udělat radikální řez. Pro ty, kterým partner ubližuje a možná mají pocit, že jsou na celém světě úplně sami. A vlastně úplně pro každého. Protože každý z nás má v okolí někoho, komu může dodat odvahu ke změně,“ říká Kateřina Lieskovská.

Pokračování 19 / 20

Žízníš po životě?, Eva Zahradníková

Žízníš po životě Eva Zahradníková, 199 Kč, gardencarrier.cz
Žízníš po životě Eva Zahradníková, 199 Kč, gardencarrier.cz | Zdroj: archiv nakladatelství

…vhodný dárek pro generaci našich rodičů a prarodičů… „Ocitla jsem se na prahu třetí třetiny života – bylo mi 61 let. Slovo důchodkyně mi vždy připadalo destruktivní a nemotivující a jako slovo, které by mělo odstartovat poslední třetinu mého života na této planetě, tedy lidského života, mi připadlo nepřípustné. Vždy z tohoto slova na mě dýchl strach. A s tím jsem nechtěla mít nic společného. Nahlédla jsem tedy na svůj život zpovzdálí. Abych se v této situaci lépe zorientovala jaksi napříč a vcelku. A tak vznikaly otázky. Co tedy se svým životem udělám teď? Jaké vize, záměr a cíle budou od teď definovat můj život?“

Pokračování 20 / 20

Taková normální kuchařka, Zdeněk Pohlreich

„Už dlouho jsem chtěl udělat kuchařku z obyčejných jídel a surovin pro každého – takovou normální kuchařku s recepty, které nejsou složité, netrvají dlouho a nákup surovin na jejich přípravu se dá uskutečnit pohodlně v každém běžném obchodě a finančně vás neskolí,“ říká ke své knize Zdeněk Pohlreich. Kniha je souborem jen hlavních jídel a variací omáček, které můžete různě kombinovat. Obsahuje i několik receptů, které ukážou, jak zužitkovat to, co se zrovna nespotřebovalo a co lze použít i další den.