Potřebuji se koncentrovat

Potřebuji se koncentrovat Zdroj: v=0

7 důvodů, proč lidé vzdávají možnost být úspěšní. Chybí jim tyto vlastnosti!

Každý chce dosáhnout nějakého úspěchu. V práci, ve vztazích v osobním životě. Oblast a cíl se liší, ale faktory, které nás na cestě k němu provází, jsou stejné. Proč se někomu daří být úspěšný a jinému ne? Klíčové vlastnosti pro úspěch máme všichni. Ale jen někdo je využije!

V raných fázích cesty za úspěchem, kdy si definujeme cíl a plánujeme, je většina z nás nadšená a věří, že všeho dosáhne. Avšak jestliže je cesta k cíli dlouhá a trnitá, řada z nás se brzy vzdává a ztrácí víru. A proto se jen několika lidem podaří vytrvat. Jen si vzpomeňte na celou řadu pokusů o hubnutí. Když po týdnu ručička na váze ukazovala stejně, vzdali jste to. A podobné jednání znáte i z práce, sportu či při řešení vztahových problémů. Nejsou výsledky hned, ztrácíte zájem.

Otázku, proč se lidé na cestě za úspěchem vzdávají, si ve svých výzkumech pokládal i Dan Western, kouč, který se věnuje seberozvoji a snaží se prostřednictvím svého webu Wealthy Gorilla lidi motivovat. „Po analýze jednání mnoha úspěšných lidí a těch, kteří nikdy svých cílů nedosáhli, jsem našel důvody, proč se někteří lidé vzdávají a proč někteří vytrvají. Kdo tyto faktory přijme, závod dokončí, kdo nikoliv, ničeho nedosáhne,“ vysvětluje úspěšnost Dan Western a předkládá 7 hlavních faktorů, díky nimž se lidé vzdávají své cesty k úspěchu.

Pokora

Pokora je zásadním faktorem na cestě k úspěchu a vyžaduje, aby ji jednotlivci přijali. Velmi často je spjata s ranými fázemi kariéry, kdy bývá vysněný cíl v nedohlednu. Ale je klíčová. Mnoho dnes již úspěšných podnikatelů vzpomíná, jak ve svých začátcích podnikali z garáže, prováděli podomní prodej, škrábali v kuchyni brambory a přijímali podřadné role. „V této egocentrické společnosti se lidé stydí jednat pokorně, a tak se vyhýbají situacím, které je nutí k pokoře za každou cenu. A kvůli tomu ničeho nedosáhnou,“ říká odborník.

Extrémně tvrdá práce

Úspěch vyžaduje neúnavnou tvrdou práci a tu mnoho úspěšných lidí zná. Lidé jako Elon Musk a Bill Gates pracují až 16 hodin denně. Rapper 50 Cent kdysi přiznal, že pracoval tak tvrdě, že obětoval tři dny spánku. Tvrdil, že spánek je pro chudé. Ano, velmi často je klíčem k úspěchu tvrdá práce, která vede k mistrovství, sebevědomí, buduje charakter a vede také ke štěstí, protože štěstí nastává tehdy, když se příležitost setká s připraveností. Ti, kterým se podaří uspět, znají důležitost tvrdé práce, a proto ji přijímají tak, že si z ní dělají zvyk. „Průměrný člověk je však zatraceně líný. Pracuje pouze 8 až 10 hodin denně, poté se zastaví a vypne, ale stále očekává, že v životě uspěje. Průměrný člověk to vzdá, když si uvědomí, že dosažení úspěchu vyžaduje, aby vystoupil ze své komfortní zóny a tvrdě pracoval ve dne i v noci,“ uvádí jednu z dalších příčin neúspěchu Dan Western.

Podstupování rizika

Úspěch vyžaduje, aby jednotlivec podstoupil obrovské množství rizik, od osobních až po finanční. Pročtěte si biografie úspěšných lidí a zjistíte, že velké procento z nich podstoupilo velká rizika, například investovalo všechny své prostředky do projektu, odešlo ze školy nebo ukončilo práci. Průměrný člověk se však vyhýbá riskování, a pokud riskuje a neuspěje, vzdává se, aby se vrátil do své bezpečné zóny.

Vytrvalost

Vytrvalost je rozhodujícím faktorem na cestě k prosperitě. Dle názoru motivačních koučů je vytrvalost schopnost pokračovat ve víře a tvrdě pracovat na dosažení svých cílů, i když věci nejdou podle představ. Mnoho lidí se vzdá, když musí čelit neúspěchům. Vytrvají však pouze odvážní bez ohledu na to, jak se člověku daří zdolávat překážky, se kterými se setkává. Jack Ma, čínský filantrop a IT podnikatel, pracoval od začátku na Alibabě navzdory skutečnosti, že společnost v prvních třech letech nedosáhla zisku. Dnes je Alibaba jednou z nejcennějších společností na světě a Jack Ma je ​​jedním z nejbohatších lidí na světě.

Trpělivost

Mnoho lidí se stává neúspěšnými kvůli nedostatku trpělivosti. Statistiky ukazují, že trvá 5 až 10 let tvrdé práce na projektu, než se stane výrazně úspěšným. Mnoho lidí se však vzdává, zvláště pokud nevidí obrovské výsledky po měsíci, 3 měsících, 6 měsících, roce, dokonce po 3 letech. Jak říká Jack Ma, vzdát se po 3 letech v je hloupé. „Podívejte kolik jste vynaložili tvrdé práce. Jste tak blízko. Moderní svět je řízen okamžitým uspokojením. Lidé očekávají, že se úspěch objeví na jejich prahu po několika měsících úsilí. Chceme uspět co nejrychleji, a proto přestáváme, když si uvědomíme, jak dlouho to vlastně bude trvat, než se objeví i první známky úspěchu,“ poukazuje na důležitý faktor trpělivosti, kterou často u svých klientů Dan Western postrádá.

Optimismus

Gary Vaynerchuk, bělorusko-americký podnikatel, jednou řekl, že hlavním důvodem, proč lidé nedosahují úspěchu, je nedostatek optimismu. Absolutně s ním souhlasím. Optimismus se týká důvěry v realizaci konkrétního očekávaného výsledku. Na začátku cesty k úspěchu je mnoho lidí optimisticky naladěno, avšak poté, co začnou čelit překážkám, úroveň optimismu se u většiny výrazně snižuje, což vede k tomu, že se vzdávají. Pouze jednotlivci, kteří jsou optimističtí bez ohledu na to, co se stane, jsou ti, kterým se podaří dosáhnout úspěchu. Optimisté se často nevzdávají, protože i když čelí překážkám, vždy věří, že úspěch je za rohem.

Sebevědomí

Ti, kterým se podaří dosáhnout nejen finančních úspěchů, často věří ve své schopnosti, dovednosti a vědí, že je nemůže nic zastavit. Kromě toho je pro sebevědomého člověka snadné dosáhnout úspěchu, protože věří ve svou schopnost překonat jakékoli problémy, se kterými se může setkat. Což potvrzuje i Dan Western na základě rozhovorů s úspěšnými lidmi. „Sebedůvěra zajišťuje, že jednotlivec pokračuje v pohybu vpřed, i když ví, že ho čeká velmi tvrdé a psychicky náročné stoupání. Na druhou stranu je pro nesebevědomého jedince snadné se vzdát, protože ho odradí i sebemenší problém, kterému by mohl čelit. Málo sebevědomý člověk také často nedokáže myslet racionálně, protože nedostatek víry v sebe samého způsobuje, že činí emocionální rozhodnutí. Nakonec se takový člověk vždy vzdá, protože se vyhýbá překážkám, neboť si myslí, že je nemůže překonat,“ zmiňuje poslední z klíčových faktorů k úspěchu odborník.