Sophie z Wessexu v šatech od Taťány Kovaříkové

Sophie z Wessexu v šatech od Taťány Kovaříkové Zdroj: Profimedia.cz

Korunka pro Beyoncé, šaty pro hraběnku: Češky a Slovenky, které dosáhly ke hvězdám

Jedna žije v Liberci, jedna v Praze, jedna ve Spojených státech a dvě ve Spojeném království. Spojuje je, že se narodily v Česku či na Slovensku, popřípadě v Československu a také ty nejšikovnější ruce. A ano, i velký kus štěstí. Jejich věhlas díky tomu dosáhl nejen daleko, ale i hodně vysoko – doslova až ke hvězdám. Seznamte se s Češkami a Slovenkami, na jejichž úspěch můžeme být my i naši bratia pyšní. Co a pro koho vytvořily? 

Anna Škarda – korunka pro Beyoncé

„Nemám páru,“ odpovídá upřímně Anna Škarda na otázku moderátora Čestmíra Strakatého (Prostor X), jak se Beyoncé nebo Khloé Kardashian dozvěděly o její tvorbě. Možná díky Instagramu, možná díky mezinárodní prodejní platformě Etsy, skrze níž byly obě objednávky vytvořeny. Anna Škarda se totiž společně se svým manželem Vladem zaměřuje na tvorbu tak zvaných halo crowns – ozdobných korun, které jsou ideálním doplňkem nejrůznějších jevištních, ale i karnevalových kostýmů, popřípadě svatebních outfitů (to je podle Anny trend, který k nám teprve dorazí). Na objednávky z Kalifornie jsou tudíž zvyklí, ovšem teprve nyní jde o opravdu hodně zvučná jména.

Anna Škarda je slovenská šperkařka, kterou do České republiky přilákaly slavné jablonecké korálky. Její rodiče, podnikatelé s náboženskými předměty, z nich totiž vyráběli růžence a ona pro ně jako malá korálky třídila. Když se rozhodovala, kam na střední, zvítězil právě Jablonec nad Nisou. Následovala studia v Liberci, kde se usadila a se svým mužem založila v roce 2010 ateliér Čarbičková bijoux, který se časem změnil na Carbickova Crowns. Z původní idey tvořit hlavně květinové a peříčkové čelenky na festivaly postupně vykrystalizovala vášeň pro teatrální koruny, které připomínají svatozář. Možná si říkáte, kdo a kam tohle může nosit, ale odpověď známe jen napůl: Samozřejmě Queen Bey, ovšem kam a kdy si jednu ze čtyř korunek od Anny Škardy vezme, to se teprve ukáže. Zatím můžeme zvědavě čekat.

Pokračování 2 / 5

Míla Fürstová – grafika pro Coldplay

Výtvarnici Mílu Fürstovou u nás známe jako tu, co navrhla a vytvořila přebal desky pro Coldplay. Konkrétně šlo o album Ghost Stories z roku 2014 a nebyl to jen známý motiv s andělskými křídly, ale ucelený a promyšlený soubor grafik ke každé písni. Výrazná a precizní práce, navíc provedená starobylou a velmi náročnou technikou leptu. Není divu, že takřka okamžitě po vydání alba se i u Míly rozezněly telefony, ona však dostala příkaz, ať žádný z nich nezvedá. Coldplay byli v té době už natolik slavní, že o své práci pro ně nemohla jen tak klábosit s novináři.

Míla Fürstová se narodila v Pelhřimově a studovala uměleckou průmyslovku v Praze. Její sen stát se umělkyní se otřásl v základech, když ji nevzali na AVU. Míla to ale nevzdala a začala studovat na pedagogické fakultě obor angličtina a výtvarná výchova, odkud se dostala na studia do Velké Británie. Po absolvování univerzity v Gloucestershire a prestižní Royal College of Art v Londýně pracovala jako pedagožka a osm let vedla grafický ateliér ve škole pro princezny a dcery prominentů (Cheltenham Ladie’s College) – odtud se její práce dostaly až ke královně Alžbětě II. Kromě ní a Chrise Martina z Coldplay mají práce české grafičky doma také Elton John, Mick Jagger nebo Ozzy Osbourne. A jestli chcete mít doma kousek Míly Fürstové i vy, můžete si koupit třeba její knihu Všechny mé řeky anebo aktuální vydání Erbenovy Kytice, které ilustrovala.

Pokračování 3 / 5

Taťána Kovaříková – šaty pro hraběnku z Wessexu

Taťána Kovaříková patří, podobně jako třeba Klára Nademlýnská či Liběna Rochová, ke generaci módních návrhářek, které v devadesátkách vzkřísily českou módu. Svůj ateliér Tatiana zakládala v roce 1995 a během následující dvou a půl dekády oblékala ženy na řadu významných společenských událostí – k jejím zákaznicím patřily modelky, missky, zpěvačky, herečky i moderátorky České televize.

Když se v červnu roku 2015 konala svatba švédského královského páru Carla Philipa I. a jeho vyvolené, Sofie Hellqvist, sjelo se do Stockholmu na pět set padesát prominentních hostů. Mezi nimi nechyběl nejmladší syn královny Alžběty II., princ Edward, se svou chotí Sophií, jež pro tuto příležitost oblékla róbu barvy holubičí šedi, světe div se, značky Tatiana. Když to návrhářka zjistila, zažila prý největší šok své kariéry. Šaty pro hraběnku šila jako dar, který zprostředkovala nadace DofE a Britská obchodní komora, nikdy ale doopravdy nevěřila, že je Sophie z Wessexu skutečně oblékne, natož pak na tak exponovanou událost, jako je královská svatba. Jméno Taťána Kovaříková prý tehdy googlovaly všechny britské módní blogerky.

Sophie z Wessexu v šatech od Taťány Kovaříkové
Sophie z Wessexu v šatech od Taťány Kovaříkové | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 5

Ivana Nohel – šátek pro královnu Alžbětu II.

Designérku a ilustrátorku Ivanu Nohel pro českou veřejnost objevila Irena Cápová z Forbesu, která se dlouhodobě zabývá britskou královskou rodinou. Tahle rodačka z Prahy to totiž dotáhla až do Buckinghamského paláce a její hedvábné šátky nosí královna Alžběta II. Proč se o takovém úspěchu doposud nevědělo? Ivana Nohel se narodila v Praze, když jí bylo sedm let, psal se zrovna osudový rok 1968 a Ivaniny rodiče se rozhodli pro emigraci. Nakonec se usadili v Kanadě, nicméně Ivanu Nohel osud zavál zpátky blíž k domovině, konkrétně do Spojeného království. Bylo jí třiadvacet, když začala pracovat v kostýmním oddělení BBC.

Později šila šaty pro licenční panenky Disney a Hasbro. V Kanadě sice studovala architekturu, ale nakonec převážil zájem o látky a šití, který přiživovalo přátelství se studenty z nejprestižnější módní školy Central St. Martins a také seznámení se Zikou Ascherem, dalším českým rodákem, který světově proslul svými potisky na látky pro módní domy jako Dior či Balenciaga. Ivana Nohel vyzkoušela ještě několik profesí, které souvisí s designem a výtvarným uměním, vlastní značku šátků ale založila až před padesátkou. A jak se stalo, že je nosí i britská královna? Designérka stvořila šátek s motivem houpacích koníků – těch, se kterými si v dětství královské sestry hrály – a přihlásila ho do soutěže o potenciální státní dary. Namísto, aby ho královna darovala, ho ale začala sama nosit. A u jednoho nezůstalo.

Pokračování 5 / 5

Katarina Benzová – fotky pro Guns N' Roses

Slovenka Katarina Benzová má povolání, o němž by se dalo říct, že je splněným snem z mládí řady lidí. Jako dvorní fotografka totiž už deset let doprovází na turné kapelu Guns N' Roses. V praxi to znamená náročný kočovný život, kdy v podstatě den co den měníte nejen hotel, ale i zemi. Několik měsíců v kuse. Nejspíš i díky jejímu vlivu zavítali Axl Rose, Slash atd. v rámci turné i na Slovensko a také díky ní ochutnali slivovici a korbáčky. Jak se k takovému povolání dostane holka z Liptovského Mikuláše? Katarina začínala ve čtrnácti nikoli za objektivem, ale jako modelka, když podepsala smlouvu s agenturou Elite Models Management. Procestovala díky tomu všechny povinné destinace jako Tokio, Milán, Paříž a New York, a to v době, kdy ještě nebyly běžné mobily a děvčata rodičům telefonovala z budky.

Katarinu Benzovou si nakonec svět modelingu neudržel. Chvíli pracovala v Los Angeles jako instruktorka plavání pro děti přes den a DJka v klubech po večerech. K focení kapely Guns N' Roses se dostala zcela prozaicky – při evropském turné je ve Vídni seznámili společní přátelé. Ona během koncertu nafotila pár snímků, jen tak, a protože kapela zrovna hledala fotografa, který by ji doprovázel na turné, slovo dalo slovo. Katarina Benzová nefotí jen Guns, ale často také Stevena Tylera z Aerosmith (i s jeho dcerou Liv Tyler), před objektivem jí stál také Lenny Kravitz, Jason Momoa, David Beckham, Kissáci, Zeppelini... a její snímky byly publikovány i v řadě prestižních hudebních magazínů. Zkrátka splněný sen. Teď jen aby se chod světa vrátil zpátky k normálu, lidé zase mohli vyrazit na koncerty a Katarina opět fotit.