Víte, jak poznat dobře připravenou kávu?

Víte, jak poznat dobře připravenou kávu? Zdroj: iStock.com

Víte, jak poznat dobře připravenou kávu? Napoví zvuk kávovaru

Lukáš Benjamin Bros

Je vůbec možné na první pohled poznat, zda je káva, kterou vám obsluha v kavárně přinesla na stůl, opravdu dobře připravená? Ano, jde to – tady je několik tipů, jak na to.

Jak má vypadat a chutnat správně připravená káva, si vysvětlíme na dvou nejoblíbenějších typech přípravy: tedy na espressu a cappuccinu. Ještě než vám kávu donesou, můžete se zaposlouchat do kávovaru, jehož zvuky vám mohou hodně napovědět nejen o schopnostech baristy, ale také o výsledné chuti nápoje.

TIP NA VIDEO: Kafe Karlín v Praze je jeden z prvních českých espresso barů

Video placeholder

Kávovar

V případě, že slyšíte dlouhé prskání, které trvá po většinu doby či celou dobu šlehání mléka, můžete si být jistí, že váš nápoj bude obsahovat hodně pěny. Na druhou stranu se může ozývat pištivý a kovový zvuk, který naznačuje, že barista mléko pouze ohřívá. Při správném postupu je zprvu slyšet prskání, kdy pára z trysky hladí povrch mléka v konvičce, a následně dojde k ponoření trysky a vytvoření víru, který pomůže zapracovat větší bublinky. Výsledná teplota mléka se pohybuje od 55 °C do 60 °C, aby bylo možné nápoj vypít naráz bez opaření či ochlazení hosta.

Espresso

U espressa jde při přípravě především o balanc chutí a maximální využití potenciálu, který daná káva nabízí. Při jeho vyhodnocení se zaměřujeme kromě chuti i na vizuální stránku, jde tedy o propojení chutí a textury. Během přípravy kávy dochází k extrahování látek z namleté kávy, rychlost jejich extrahování čili uvolňování závisí na jejich složitosti.

Jak to vypadá se správnou extrakcí? Hlavním cílem je vybalancovaná, tedy vyvážená káva. Jedná se tak o harmonickou interakci všech složek servírovaného nápoje. Klíčovými faktory jsou sladkost a jemnost. Tohoto výsledku dosáhneme v případě, že vstupní gramáž v páce a výsledný objem v šálku (takzvaná mililitráž) včetně času extrakce jsou v harmonii. To by měl mít barista na mysli vždy, když se chystá kávu připravit. Právě díky tomu, že tyto tři faktory drží pevně v rukou, je schopen dosáhnout žádoucího výsledku.

Perfektním propojením chuti a textury se docílí toho, že vás první doušek nezarazí, ale zaujme a budete mít chuť na další. Výborné espresso si ve své podstatě udrží sladkost a jemnost a při jeho pití vás nic nesmí rušit. Podává se v malém předehřátém šálku o objemu kolem 50–70 ml. Na jeho povrchu je několikamilimetrová hustá a hladká vrstva pěny.

Cappuccino

U mléčné pěny došlo v posledních letech k několika změnám, které jsou však zásadní. My se dnes podíváme, jak je to s nejčastějším mléčným nápojem – cappuccinem. I zde jsou na první pohled jasné faktory, které prozradí, zda je nápoj v pořádku, nebo mu obsluha u kávovaru nedala potřebnou péči. V základu je potřeba pohlídat správnou teplotu nápoje, následně množství pěny, její kvalitu a celkové propojení mléka s kávou. Pěna z přešlehaného mléka zabere až polovinu objemu šálku, je jí prostě mnoho. Někoho těší nořit lžičku do spousty pěny, ale trpí tím kávový zážitek. Pozor, je to přesně ta pěna, která vám snadno opaří jazyk a otupí chuť, její teplota totiž dosahuje více než 70 °C. Takto horké mléko v kombinaci s kávou může navíc podráždit zažívání. Mléko s nízkou pěnou nebo zcela bez je úplně špatně.

Pokud jemně našlehané bublinky mléka vytvářejí pevnou mikropěnu, do které může barista snadno „malovat“ a v níž se obrázek nerozpije, máte před sebou správně připravené cappuccino. Dalším testem je teplota pěny: nesmí být studená, ale ani horká tak, aby spálila jazyk.

Jak přesně má vypadat správně připravená káva, se dozvíte v listopadovém čísle časopisu F.O.O.D., které vychází 21. října. Koupit ho můžete v on-line trafice iKiosek.cz.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Doporučujeme

Načíst další články