Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Podzimní ikona: Znáte druhy dýní a víte, jak s nimi pracovat v kuchyni?

Šárka Camrdová

Která zelenina je synonymem podzimu? Rozhodně dýně! Hokkaidó se v českých kuchyních už dávno zabydlela, ale co další druhy? Seznamte se blíže a pojďte ochutnat voňavá kořeněná jídla. Kari, salát a klidně i dort.

Muscade de Provence

Původně francouzská dýně se pyšní neobvyklými tmavě zelenými, výrazně žebrovanými plody ploše kulovitého tvaru, které po dozrání přecházejí do okrově hnědé barvy. Dužnina dýně Muscade de Provence je silná, výrazně oranžová, aromatická a velmi chutná. Plody jsou velké, obvykle váží kolem 4–8 kg, hodí se tak především na polévku, k zavařování a do koláčů.

TIP NA VIDEO: Uvařte si rychlou a lahodnou dýňovou polévku

Video placeholder

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Turban squash

Dýně, jejíž kořeny sahají v USA do 19. století, svým netradičním tvarem připomíná turban. Zaujme vás na první pohled – středně velkou dýni poznáte podle výrazně ohraničeného prstenu v horní části plodu. Je velmi dekorativní, často zdobí podzimní domácnosti. Využít ji ale můžete i jako zeleninu pro kuchyňské zpracování, chuťově trochu připomíná lískové oříšky. Má tvrdou slupku, hůře se loupe, ale je vhodná k pečení, oloupanou ji lze uvařit v páře. Připravíte z ní například výborné dýňové gnocchi.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Máslová dýně

Máslová dýně má typickou okrovou barvu, sametovou slupku a tvar podobný hrušce. V obchodech je snadno dostupná a moc dobře se s ní pracuje, má jemnou dužninu a obsahuje málo semen. Jediným minusem je tvrdší slupka – při loupání pozor na prsty. Chuť máslové dýně je jemně nasládlá, lze ji použít do slaných i sladkých jídel. Hodí se na vaření, pečení i grilování. Výborná je v kombinaci s červeným masem, v zeleninových lasagních, podzimních salátech, ale i v dezertech.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Hokkaidó

Hokkaidó je v Čechách nejznámější a zároveň nejoblíbenější odrůdou dýně. Obsahuje hodně karotenu, má tak ze všech dýní nejkrásnější, sytě oranžovou až červenou pevnou dužninu. Chutná trochu sladce, po oříšcích, někdy na jazyku připomíná kaštany. Existuje i kultivar Blue Kuri, který má stejný tvar jako klasické hokkaidó, ale jeho slupka je nádherné šedomodré barvy – kontrast s oranžovou dužninou je na řezu velmi efektní. Hokkaidó nemusíte loupat, slupka rychle změkne tepelnou úpravou. Hokkaidó je známá svým rozmanitým využitím v kuchyni, připravíte z ní skvělou krémovou polévku nebo třeba dýňové pyré.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Špagetová dýně

Název této odrůdy byl odvozen od struktury dužniny dýně – pokud dobře zralou špagetovou dýni upečete, její dužninu pak vidličkou snadno rozdělíte na vlákna připomínající právě špagety. Dýně má oválný tvar a žlutou barvu a i dužnina oplývá světle až tmavě žlutým odstínem. Patří mezi vodnatější druhy. Před tepelným zpracováním ji neloupejte, slupka je velmi tvrdá a nekonzumuje se. Díky tvrdé slupce je tento druh vhodný k uskladnění přes zimu. Dýně se většinou peče rozpůlená, můžete ji zapéct naplněnou – nebo ji po upečení vydlabejte a podávejte s pestem či oblíbenou omáčkou na těstoviny.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Inspiraci na dýňové recepty najdete v listopadovém čísle časopisu F.O.O.D., které vychází 21. října. Koupit ho můžete v on-line trafice iKiosek.cz.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Doporučujeme

Načíst další články