Podzimní ikona: Znáte druhy dýní a víte, jak s nimi pracovat v kuchyni?
Která zelenina je synonymem podzimu? Rozhodně dýně! Hokkaidó se v českých kuchyních už dávno zabydlela, ale co další druhy? Seznamte se blíže a pojďte ochutnat voňavá kořeněná jídla. Kari, salát a klidně i dort.
Muscade de Provence
Původně francouzská dýně se pyšní neobvyklými tmavě zelenými, výrazně žebrovanými plody ploše kulovitého tvaru, které po dozrání přecházejí do okrově hnědé barvy. Dužnina dýně Muscade de Provence je silná, výrazně oranžová, aromatická a velmi chutná. Plody jsou velké, obvykle váží kolem 4–8 kg, hodí se tak především na polévku, k zavařování a do koláčů.
TIP NA VIDEO: Uvařte si rychlou a lahodnou dýňovou polévku
Turban squash
Dýně, jejíž kořeny sahají v USA do 19. století, svým netradičním tvarem připomíná turban. Zaujme vás na první pohled – středně velkou dýni poznáte podle výrazně ohraničeného prstenu v horní části plodu. Je velmi dekorativní, často zdobí podzimní domácnosti. Využít ji ale můžete i jako zeleninu pro kuchyňské zpracování, chuťově trochu připomíná lískové oříšky. Má tvrdou slupku, hůře se loupe, ale je vhodná k pečení, oloupanou ji lze uvařit v páře. Připravíte z ní například výborné dýňové gnocchi.
Máslová dýně
Máslová dýně má typickou okrovou barvu, sametovou slupku a tvar podobný hrušce. V obchodech je snadno dostupná a moc dobře se s ní pracuje, má jemnou dužninu a obsahuje málo semen. Jediným minusem je tvrdší slupka – při loupání pozor na prsty. Chuť máslové dýně je jemně nasládlá, lze ji použít do slaných i sladkých jídel. Hodí se na vaření, pečení i grilování. Výborná je v kombinaci s červeným masem, v zeleninových lasagních, podzimních salátech, ale i v dezertech.
Hokkaidó
Hokkaidó je v Čechách nejznámější a zároveň nejoblíbenější odrůdou dýně. Obsahuje hodně karotenu, má tak ze všech dýní nejkrásnější, sytě oranžovou až červenou pevnou dužninu. Chutná trochu sladce, po oříšcích, někdy na jazyku připomíná kaštany. Existuje i kultivar Blue Kuri, který má stejný tvar jako klasické hokkaidó, ale jeho slupka je nádherné šedomodré barvy – kontrast s oranžovou dužninou je na řezu velmi efektní. Hokkaidó nemusíte loupat, slupka rychle změkne tepelnou úpravou. Hokkaidó je známá svým rozmanitým využitím v kuchyni, připravíte z ní skvělou krémovou polévku nebo třeba dýňové pyré.
Špagetová dýně
Název této odrůdy byl odvozen od struktury dužniny dýně – pokud dobře zralou špagetovou dýni upečete, její dužninu pak vidličkou snadno rozdělíte na vlákna připomínající právě špagety. Dýně má oválný tvar a žlutou barvu a i dužnina oplývá světle až tmavě žlutým odstínem. Patří mezi vodnatější druhy. Před tepelným zpracováním ji neloupejte, slupka je velmi tvrdá a nekonzumuje se. Díky tvrdé slupce je tento druh vhodný k uskladnění přes zimu. Dýně se většinou peče rozpůlená, můžete ji zapéct naplněnou – nebo ji po upečení vydlabejte a podávejte s pestem či oblíbenou omáčkou na těstoviny.