Video placeholde

Štíhlá bez hladovění? Osm rad od žen, které nikdy nedržely dietu

Každá z nás má určitě nějakou takovou kamarádku. Spořádá velký zmrzlinový pohár na posezení, jindy si dá klidně o půlnoci hranolky, a postavu má skvělou. Tak jak to, že my ne, i když na jídlo myslíme denně a slovo dieta je naším téměř celoživotním souputníkem?

"Diety nefungují. V každém případě selžou,“ říká Carla Heiserová, registrovaná odbornice na výživu a metabolismus z Chicaga. Protože ve chvíli, kdy dietu přestanete držet a vrátíte se k vašim dřívějším stravovacím návykům, vrací se pomalu také vaše váha tam, kde byla před dietou. A mnohdy ještě výše, což mimochodem velmi neprospívá vašemu zdraví. Mnohem lepší je změnit své stravovací návyky trvale. Přinášíme osm tipů od žen, které jsou štíhlé a diety nedrží. Zkuste si vybrat ten, který je vám nejbližší, a zařadit ho do svého života. A po nějakém čase další. Uvidíte, že kila půjdou dolů bez hladu a úmorného cvičení.

Není každý den posvícení

Narozeninové oslavy, radost s kolegyněmi v práci v podobě tabulky čokolády, po obědě malý dezertík. Tyto situace jsou tak běžné a časté, že si to ani neuvědomíte. Zkuste si uvědomit, kde všude si sladké dáváte. A pak si vybrat, co oželíte a co ne. Zakazovat si sladké kompletně povede jen k tomu, že na něj budete mít větší chuť. Řekněte si tedy dopředu, třeba na následující týden, kdy si dáte sladké a kdy ne.

Jíme, abychom si povídali

Tohle tak báječně umí Francouzi během svých večeří, které trvají i čtyři hodiny! Možná v tom také tkví tajemství jejich šarmu a hezkých postav. Protože kdo si při jídle povídá, méně toho sní. I na to jsou studie, například ta z časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism: Skupinka lidí jedla zmrzlinu a měla na to 5 nebo 30 minut. Ti, kteří jedli pomaleji a přitom si povídali, hlásili mnohem dříve, že jsou plní. Protože mozku to nějakou dobu trvá, než si pocit sytosti uvědomí a zavelí tělu stop. Takže si dopřejte dobré jídlo, ale hlavně v dobré společnosti.

Žádné jídlo není „špatné“

Neplatí, že by se jídlo dělilo na „špatné“ a „ dobré“. Ve studii Torontské univerzity ženy, kterým byla odepřena na týden čokoláda, na ní měly častěji chuť. Další studie potvrdily to, co známe už od našich babiček: „Odříkaného chleba největší krajíc.“ Prostě pokud si zakážeme čokoládu, protože je špatná, jediné, na co budeme myslet, bude čokoláda. Pro lepší vztah k jídlu proto vyhoďte z vašeho stravovacího slovníku „dobré“ a „špatné“. Spíše si rozmyslete, kdy si ten váš oblíbený kousek dopřejete.

Vyhněte se dietním nápojům

Umělá sladidla sice nahradí cukr a v případě nápojů vytvoří méně kalorickou alternativu, dlouhodobé výzkumy ovšem naznačují, že umělá sladidla stimulují hlad. „Dietní nápoje nastavují mozek na to, aby chtěl více cukru,“ říká doktorka Shemeková a doporučuje je vypustit z jídelníčku úplně. Tedy v souvislosti s výše řečeným – doporučuje si je dát jen občas, pokud patří mezi to, co milujete. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že je můžete pít místo vody.

Experimentujte v kuchyni

Zdravé stavování není nudné, pokud vaše jídlo ozvláštníte bylinkami a kořením. Výzkum z Univerzity v Coloradu tvrdí, že bylinky a koření zesílí chuť každého jídla a tím mohou nahradit jeho množství a také nezdravé tuky. Navíc koření, jako je červený nebo kajenský pepř, zrychlí váš metabolismus, a vy tak spálíte pár kalorií navíc.

Nepočítejte kalorie

Je velký rozdíl mezi tím, jak si vaše tělo poradí s 1 000 kaloriemi nezdravého jídla a 1 000 kaloriemi vyvážené stravy. Zaplňte váš talíř zeleninou, bílkovinami (ryby, kuře, tofu) a potravinami se zdravým tukem (ryby, lněná semínka, sójové boby).

Dopřejte si kvalitní odpočinek

Pokud jste hodně zaměstnaná, nejlepším pomocníkem je dostatečné množství spánku. Unavené tělo potřebuje více energie, což hlásí větším hladem a chutí na sladké.