Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk
Prosinec je krásný, ale taky hodně vyčerpávající. Po kolečku shánění dárků a zařizování všeho kolem Vánoc má člověk jen málokdy chuť pouštět se do velkého pečení. Pokud se ale cukroví nechcete vzdát úplně, tady je pět tipů, které zvládnete, i když je vaše motivace na nule.
Koka kuličky: cukroví, které zvládnete i poslepu
Ingredience:
1 balení piškotů
½ másla
2 až 3 lžíce kakaa
2 až 3 lžíce cukru
kokos na obalení
trochu rumu (volitelně)
Stačí nadrtit piškoty, přidat měkké máslo, kakao, cukr, a pokud chcete, i kapku rumu. Vznikne hmota, kterou snadno vytvarujete do kuliček a obalíte v kokosu. Chvíli je nechte ztuhnout v lednici a hotovo. Minimální práce, ale maximální úspěch.

Kokosky: stačí vám tři ingredience
Ingredience:
2 bílky
100 g cukru
150 g strouhaného kokosu
Ušleháte bílky s cukrem do pevného sněhu a opatrně do něj vmícháte kokos. Lžičkou vytvoříte malé hromádky, dáte je na plech a pečete je zhruba 10 až 12 minut při teplotě 160 °C. Jakmile začnou lehce zlátnout, jsou hotové. Jsou tak jednoduché, že je zvládne opravdu každý.

Čokoládové hrudky: rychlá a sladká záchrana
Ingredience:
200 g čokolády
1 až 2 hrsti arašídů, ořechů nebo cornflaků
Čokoládu rozpustíte a smícháte ji s tím, co máte doma – např. s arašídy, rozlámanými ořechy nebo cornflaky. Poté dávkujete lžičkou hrudky na plech nebo talíř. V lednici vám ztuhnou během dvaceti minut. Vypadají jako extra fancy cukroví, ale práce je na nich minimální. Dokonalý podfuk.

Líná vosí hnízda: klasika, jen letos bez nervů
Ingredience:
1 balení piškotů
1/2 kostky másla
2 až 3 lžíce cukru
1 až 2 lžíce kakaa
trochu rumu
Na náplň:
2 lžíce másla a 2 lžíce cukru, nebo klidně pár lžiček Nutelly
Piškoty rozmixujete, přidáte máslo, cukr, kakao a trochu rumu. Hotovou hmotu natlačíte do formiček hnízd, do středu uděláte důlek a naplníte ho jednoduchým krémem nebo Nutellou. Přiklopíte piškotem a máte hotovo. Působí to jako poctivá klasika, ale přitom jde o úplně nejlínější verzi.

Perníčky bez zrání: když si vzpomenete pozdě
Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g cukru
2 až 3 lžíce medu
1 vejce
50 g másla
1 lžička perníkového koření
špetka jedlé sody
Tady se na žádné odpočívání těsta nehraje. Všechny ingredience smícháte, vypracujete těsto a můžete ho rovnou vyválet, vykrojit a dát do trouby. Před pečením je můžete potřít vajíčkem, aby se krásně leskly. Jsou měkké hned po vychladnutí, takže žádné schovávání do krabice a vyčkávání.













