...

... Zdroj: iStock.com

Pozor na rychlé diety: Neustálé shazování a přibírání škodí zdraví víc, než si myslíte!

Možná máte ode dneška naplánováno nejíst. Nebo jíst méně. Nebo dodržovat nějaký zaručený dietní plán, který vám má pomoci shodit za leden nejméně pět kilo. Jenže upřímně – myslíte, že poté, až dietu přestanete držet, vaše váha zůstane stejná? Studie hovoří jasně: Každá drastická dieta, při které jdou kila rychle dolů (tj rychleji než kilo za týden) způsobí dost často to, že po jejím skončení člověk rychle nabere všechna kila zpět a ještě něco k tomu. Takzvaný jo-jo efekt ovšem škodí nejen vaší váze, ale hlavně zdraví. Co přesně riskujete a jak zhubnout doopravdy a napořád?

Zvýší se chuť k jídlu a naberete váhu

Během drastických diet může ve vašem těle dojít ke snížení hladiny hormonu leptinu, který pomáhá k pocitu sytosti. V důsledku toho u vás dříve dojde k pocitu hladu a zvýší se vám chuť k jídlu. Navíc hladovění vždy donutí tělo více ukládat tuky na horší časy. Plná třetina těch, kteří hubli rychle, skončí podle statistik o rok později na mnohem vyšší váze.

Zvýší se podíl tělesného tuku

Tuk se ovšem ukládá rychleji než svalová hmota. Většina lidí, kteří po dietě zase naberou, tak naberou tuk a tím zvýší jeho podíl v těle. A tím si zvýší i riziko onemocnění chorobami srdce a cév nebo cukrovkou.

Zhorší se funkce jater

Vyšší podíl tělesného tuku se projeví i v játrech. Ta začnou jinak zpracovávat tuky a cukry a v důsledku toho je člověk více náchylný k onemocnění cukrovkou. Některé studie hovoří i o zvýšeném riziku cirhózy.

Hrozí vám vysoký tlak a nemoci srdce a cév

Rychlý nárůst hmotnosti se u velkého počtu lidí projeví na tlaku, který je po roce vyšší. Stejně tak se nárůst tuku v těle projeví i v cévách – ty se zužují, a lidem tak hrozí více infarkt nebo mrtvice. Studie opakovaně prokázaly, že čím více shodíte a následně naberete, tím se riziko zvyšuje. Pokud tedy shodíte větší množství kilogramů a do roka máte zpátky o trochu více, může se u vás riziko až zdvojnásobit!

Jo-jo efekt způsobuje frustraci

Neustálé shazování a přibírání se pochopitelně u mnohých projeví také na psychice. Častěji se u takových lidé objevuje pocit, že člověk nemá věci pod kontrolou, způsobuje špatné sebehodnocení a ztrátu motivace. Zatím se neprojevila žádná souvislost s depresí, takže pro dietáře je tu dobrá zpráva: Pokud se vám jedním způsobem nepodařilo trvale zhubnout, není to známka vaší neschopnosti nebo osobní slabosti. Je načase vyzkoušet něco nového, ideálně pod dohledem výživového poradce.

Sečteno a podtrženo:

Drastické diety vedou ve většině případů k tomu, že po jejich vysazení váhu zase naberete, leckdy i více, a to se velice negativně projeví na vašem zdraví.

Dieta ve smyslu přísného jídelníčku, který dodržujete nějakou dobu, většinou vede k tomu, že poté, co ji držet přestanete, nějaká kila naberete zpět.

Mnohem větším přínosem jsou malé změny směrem ke zdravějšímu životnímu stylu, které do svého života ovšem vpustíte pokud možno natrvalo. Jsou to například:

  • jíst více ovoce a zeleniny

  • jíst čerstvé, nikoliv průmyslově zpracované potraviny

  • dostatečně spát

  • dopřát si denně pohyb nebo procházku na čerstvém vzduchu

Video placeholde

Více o hubnutí a zdravém životním stylu čtěte na Mojezdraví.cz.