...

... Zdroj: iStock.com

Co je to láska? Jaké jsou její druhy a jak najít tu pravou?

Gróňané mají asi sto výrazů pro různé druhy sněhu. Přírodní národy zase pro rostliny v různých prostředích. Odrážejí se v tom jejich bohaté zkušenosti a jsou často otázkou přežití. Proč tedy máme jen jedno slovo pro nejintimnější pocit, který je často smyslem a motorem našeho života? Láska. Přitom láska k oblíbenému kousku oblečení je určitě odlišná od hlubokého citu k dítěti, k partnerovi anebo k poslední řadě oblíbeného seriálu. Co je to vlastně láska a jak se v ní vyznat?

Ve chvíli, kdy nás zajímá, co je to láska, se pravděpodobně ocitneme ve dvou z následujících situací: Buď nás zajímá, jestli nás partner miluje, nebo ne. Případně nás osočuje, že ho dost nemilujeme a my máme opačný pocit. Podob lásky existuje neskutečné množství a snaha je popsat je stará jako lidstvo samo. Moderní psychologie rozlišuje čtyři definice lásky. Proč bychom je měli znát? Protože nám to pomůže lépe pochopit, co se děje v našich vztazích s nejbližšími. Díky tomu bychom mohli poznat, komu a jakým způsobem věnovat energii a co je jen ztráta času.

Jaké jsou druhy lásky?

Fyzická láska

Tento cit vzniká na základě prvotní sexuální přitažlivosti. Přitažlivost může vzbudit silný zájem o druhou osobu bez ohledu na to, jak druhý například odpovídá našemu nebo všeobecnému ideálu krásy. Dá se říct, že tato láska vlastně dokáže učinit přitažlivým každého z nás.

Silný cit eros je vlastně prvotním impulzem k tomu, abychom s druhým navázali vztah. Jenže každá taková přitažlivost vyprchá. To je prostě fakt. A vztahy založené pouze na tomto citu skončí nebo se přetaví do novodobých polovztahů. Pokud se chceme dostat k dalším sférám lásky a partnera opravdu milovat, nikoliv do něj být jen zamilovaní, je třeba vykročit dále. Snažit se poznat člověka hlouběji a blíže. A to můžeme díky lásce romantické.

Romantická láska

Romantická láska je vztah, který je sice založený na fyzické přitažlivosti, přichází do něj ale i zájem o druhou osobu a potřeba porozumění. Je to cit, který se rodí ve chvílích, kdy s druhým zažijete něco významného nebo jen prostě milého. Můžete být na skvělém výletu nebo společném hraní volejbalu. Nebo při společné snídani.

Je to chvíle, kdy zamilovanost přechází v lásku. Kdy se fyzická přitažlivost mění v zájem o osobnost a život toho druhého. A je to také chvíle, kdy často končí moderní vztahy.

Válcováni mýtem ideální lásky, při které pocit zamilovanosti nevyprchá a lidé spolu žijí šťastně a spokojeně až do smrti, prchají mnozí lidé ze vztahu v okamžiku, kdy se silná zamilovanost automaticky nedostavuje. Ale pokud dokáží přijmout fakt, že není možné žít v této fázi celý život s jednou osobou, mohou přejít k romantické a následně i láska společné.

Společná láska

Společná láska je hluboká, založená na respektu a úctě k druhému a také na pocitu bezpečí, který ve vztahu k druhému máte. Je to cit, který vám dovolí ukázat druhému své slabosti, svou zranitelnost a díky tomu se váš vztah prohloubí. Je to cit, při kterém díky jednání druhého bezpečně poznáte, že druhému na vás záleží. A jak vypadá poslední stádium lásky?

Láska dokonalá a bezpodmínečná

Dokonalá láska obsahuje vše: intimitu (blízkost), vášeň a hluboký závazek. Je to láska, které většina z nás chce docílit, ale ne každému se ji podaří zažít. Tento cit vám umožňuje žít vedle druhého svobodně, protože víte, že vás respektuje a že vás nebude soudit.

Jde o nesobecký druh lásky, kterou dáváte, aniž byste čekali něco nazpět. Je to zároveň i soucitná láska, která nás spojuje i s lidmi, které osobně neznáme. Věřící ji popisují jako lásku Boha k člověku a člověka k Bohu. Jako lásku, které není jednoduché dosáhnout, ale přesto se o to člověk může pokoušet.

Jak nám ale popis těchto druhů citu a náklonnosti pomůže v našem životě? Odborníci doporučují uvědomit si několik následujících věcí:

Zamilovanost a fyzická láska jsou pomíjivé a dočasné

Fyzická láska je druh citu, kterému rozum neporučí. Kolik z nás se zamilovalo do osoby, která absolutně neodpovídala našim představám o kráse, vhodném partnerovi nebo jsme neměli žádné společné hodnoty? Ale pokud jste si dali tu práci a po vyprchání prvotní zamilovanosti založili svůj vztah na úctě, společných hodnotách a prožitcích, možná jste obstáli. Právě ve chvíli, kdy skončí zamilovanost, se ukazuje skutečná láska.

Miluje mě, nebo mne chce jen na sex?

Odlišit zamilovanost a fyzickou lásku od té romantické se asi v určité fázi vztahu snaží každý z nás. Terapeuti doporučují zkusit si odpovědět na následující otázky:

Skončil by vztah, kdybyste dramaticky změnila vzhled k horšímu?

Jak se chová, když jste nemocná a potřebujete pomoct?

Bere vás do společnosti svých přátel nebo mezi svou rodinu?

Zajímá se o to, co řešíte, nebo o to, jaká jste?

Nemůžete změnit lidi, můžete ale změnit toho, s kým se stýkáte

Tím, že pochopíte, kde se ve svých vztazích nacházíte, můžete podniknout určité kroky a posunout se dál. Nemusí jít nutně jen o vztahy partnerské, můžete se zaměřit i na rodinu a přátele a zjistíte, jak si vlastně stojíte mezi svými nejbližšími. Zda jsou vaše vztahy vyrovnané nebo zda vás tak trochu nevysávají.

Máte někoho, komu se můžete svěřit a nebojíte se, že to použije proti vám?

Cítíte se doceňováni a respektováni?

Máte kolem sebe lidi, kteří vás neustále žádají o laskavost, ale rozhodně nejsou tak zainteresovaní ve chvíli, kde je to naopak?

Když se vám něco povede, máte někoho, komu byste to řekli a on se s vámi upřímně radoval?

Přátelé jsou důležitou součástí vašeho života. Zamyslete se nad tím, kým se ve svém životě obklopíte.

Nemůžete milovat druhé, pokud nemilujete sami sebe

Lásku k sobě Řekové rozdělili na dva poddruhy – čistě sobectví, které často vede k narcismu, a zdravý druh lásky, díky kterému se dokážeme přijmout takoví, jací jsme. Tato láska je nezbytná pro všechny vztahy s ostatními. Milovat jiné můžeme jen tehdy, pokud budeme mít rádi sami sebe. Láska je jednou z nejdůležitějších věcí v našich životech. Všichni se ji snažíme dostávat i dávat a je to jedna z věcí, u které bychom se neměli spokojit s průměrností.

Tím, že si uvědomíme, jakou láska může mít podobu, jak si v jednotlivých oblastech stojíme my sami, můžeme zjistit, kam se ubírají naše vztahy a zda jsou pro nás hodnotné. Jedině tak se nám podaří lásku v našich životech udržet, kultivovat a rozvíjet.

VIDEO: Miluje mě? Tak proč mi to už neřekne?