.

. Zdroj: istock.com

Romantická gesta. Co chceme víc než květiny a šperky!

Pugét růží doručený do práce, sametové krabičky se šperky, západ slunce na Montmartru v Paříži, naše srdce taje a má nás v hrsti. Bereme všemi deseti. Ale, co naše srdce opravdu rozehřeje, se nedá koupit ani zabookovat. To se musí cítit a říct. Po čem opravdu toužíme?

Toť otázka, ale položíte-li ji ženě, je velmi jednoduchá. Kdo se nezeptá, neví. No a muži se moc neptají. Většinou rovnou kupují další do sady, na ruku nebo na krk. Jste ráda, o tom není pochyb, ale když vám za pár hodin pochválí skvěle zorganizovanou oslavu, a ještě přede všemi, vaše srdce jihne a prsten na ruce ztrácí při těchto slovech lesk. Jestli chcete víc takových romantických chvil, tak mu řekněte, co je pro vás důležité. Pocit zůstává, růže vadnou.

Jste-li studentkou psychologie, neminou vás přednášky nebo knihy našeho největšího znalce párového soužití muže a ženy, profesora Stanislava Kratochvíla. Jako dvacetileté studentky s lehkým úsměvem posloucháte slova o tom, že chcete-li si udržet muže, měla byste dodržovat přikázání: uklizeno, uvařeno, chválit, chválit, stálý obdiv, sex, kdykoliv se mu zachce. Ve dvaceti si o tom myslíte své. Ale ta, která si na sedmdesát let staré rady za deset let vzpomene, tu přiveze na třídní sraz její muž, ochotně vyzvedne a ještě vášnivě políbí. Ostatním padá brada, jak ta to dělá? Řídila se slovy znalce. A to není konec. Vzápětí slyšíte chvalozpěvy na skvělého manžela, který ji však nezasypává dárky, ale dává jí to, co opravdu potřebuje. Tohle:

Pokračování 2 / 7

1. Naplňuje ji

Říkat komplimenty
Říkat komplimenty | Zdroj: istock.com

Víte, že vás partner miluje. Vybral si vás, protože se mu líbíte, a ač si to určitě myslí, žena slova chvály potřebuje slyšet. Chceme komplimenty.Potřebujeme připomínat, že jsme úžasné, inteligentní, krásné, skvěle se staráme o děti… Jak říká odborník na seznamování Nick Notas: „Chcete-li, aby byla žena šťastná, povzbuzujte ji, chvalte, dejte jí pocit, že je pro vás důležitá. A říkejte to nahlas.“

Pokračování 3 / 7

2. Ctí ji

Poslouchat, co říká
Poslouchat, co říká | Zdroj: istock.com

Mnohdy jsou dny hektické, plné starostí, někdy vyčerpávající. Jeden na druhého nemáte čas a snadno se vkrade pocit, že se o vás váš partner nezajímá. Ženy se potřebují cítit milované, mít pocit, že jsou pro svého muže zajímavé. Nechtějí být považovány za samozřejmost, chtějí vidět, že je posloucháte. Autor blogu Romance in Marriage to přesně vystihuje: "Udělejte svou ženu prioritou. Starejte se o její potřeby. To, co ona je ochotna udělat pro vás, dejte i jí. Ujistěte se, že ví, jak moc vás zajímá."

Pokračování 4 / 7

3. Nabízí podporu

Nabízet podporu
Nabízet podporu | Zdroj: istock.com

Žena nepotřebuje, aby za ni její muž vyřešil problémy. Chce být jen vyslyšena a vnímat podporu svého partnera. Psycholog Manjit Kaur Khalsa říká, že když ženy mluví, není to jen přenos informací. Ženy také využívají dialog jako způsob prohloubení intimity. "Žena se cítí citově podporována, když muž poslouchá. Bylo prokázáno, že muži namluví denně 2000 slov, ženy 7000. Zatímco muži v zásadě mluví, aby sdělili skutečnosti, něco vysvětlili nebo dosáhli cíle, ženy mluví z těch samých důvodů, plus potřebují slovy uvolnit stres, vytvořit intimitu a vazbu.“

Pokračování 5 / 7

4. Dotýká se jí

Dotyky bez limitů
Dotyky bez limitů | Zdroj: istock.com

Na procházce, letmo u stolu při večeři, objetí při vaření, letmá pusa na tvář kdykoliv, a to i po x letech vztahu. Svou lásku ukazujte dotykem. Obzvláště ženy tohle milují a neexistují pro ně limity projevů lásky.

Pokračování 6 / 7

5. Dívá se na ni

Dívat se do očí
Dívat se do očí | Zdroj: istock.com

Čím déle jsou páry spolu, tím méně se na sebe dívají. Avšak psychologické studie tvrdí, že když se páry na sebe dívají opravdovým přímým očním kontaktem po dobu alespoň dvou minut denně, cítí se sobě mnohem blíže a jejich vztah je propojenější a pevnější.

Pokračování 7 / 7

6. Překvapuje ji

.
. | Zdroj: istock.com

Ne velkými dary, ale drobnostmi, které nečeká. Z nákupu přinese i její oblíbené croissanty, koupí lístky na oblíbenou kapelu, smete sníh z totálně zasypaného auta, aby mohla rovnou jet, uklidí nádobí do myčky, mezitím co se koupe, vezme děti ven, aby měla chvíli jen pro sebe… Protože ona za to stojí.

Řekněte svému muži, po jakých opravdových romantických gestech toužíte.