...

... Zdroj: iStock.com

Proč jsou Japonky štíhlé? Inspirujte se jejich návyky!

Nemám ráda ty generalizované soudy: Francouzky jsou všechny chic, Švédky vysoké a Němky milují pořádek. Na druhou stranu nepatřím k těm, kteří v rámci hyperkorektnosti odmítají uvěřit tomu, že mezi lidmi jsou rozdíly. Jsou. Například Japonsko je zemí, která se vyznačuje téměř nejnižší úmrtností na světě, dlouhou délkou života a také minimálním výskytem obezity. Tou trpí pouhá 3 a půl procenta obyvatel, na rozdíl od plné třetiny Američanů. Což je dost na to, aby svou pozornost na životní styl Japonců upřeli vědci z celého světa a my s nimi.

Čím to, že jsou Japonci tak hubení, řekli si jednou vědci celého světa a podívali se jim pod pokličku. Jejich zjištění nebylo na první pohled nijak převratné: Za vším stojí jídlo. Co je ovšem překvapivé – zdravá strava podle Japonců se trochu liší od toho, co se doporučuje v Severní Americe i v Evropě.

Japonská vláda vydala v roce 2005 doporučení, jak má vypadat zdravý jídelníček. Vycházela z tradiční kuchyně, a tak základ tvoří – jak jinak – rýže. Ideální jídelníček ovšem obsahuje velké množství obilovin, sóji, masa a ryb a až teprve potom přijde na řadu zelenina. V Americe a v našich zemích je přitom trend zcela opačný – obiloviny upozadit ve prospěch zeleniny a ovoce.

Po patnácti letech vědci z Národního centra pro globální zdraví a lékařství v Tokiu zkoumali, jak tato doporučení ovlivnila zdraví národa. A došli k jednoznačnému zjištění. Lidé, kteří doporučení dodržovali, měli oproti ostatním o 15 % nižší úmrtnost. Podstatně se jim také snížilo riziko onemocnění srdce a cév a také mozkových příhod. To vše s minimální nadváhou. Jak je tedy možné, že Japonci konzumují tak velké množství sacharidů, a jsou štíhlí?

Podle vědců je klíč k celé záhadě v kvalitě potravin, které jíme, a v pohybu. Japonské dietě se podrobně věnoval James DiNicolantonio, odborník na kardiovaskulární choroby ze St. Luke’s Mid America Heart Institute. Oproti Američanům mají Japonci více tendenci jíst mořské plody a co je zajímavé, také mnohem méně průmyslově zpracovaných potravin.

"Pokud člověk omezí příjem rafinovaného cukru a průmyslových tuků a zároveň zvýší příjem omega-3 masných kyselin, pak se jeho tělo lépe vyrovná i s vyšším příjmem sacharidů z obilovin a rýže,“ říká DiNicolantonio. A v tom je podle něj klíč k celému tajemství: Nezáleží na tom, jak moc kalorická potrava je, záleží na tom, jestli je kvalitní. Čím přirozenější, tím lepší. Obezitu podle něj zapříčiňuje kombinace stravy bohaté na bílý rafinovaný cukr (tedy ne strava bohatá na sacharidy) a na průmyslové tuky (což pochopitelně nejsou zdravé mastné kyseliny z ryb).

Video placeholde

Dopřejme tělu zdravé tuky a jednoduché sacharidy. Taková potrava zasytí, tělo nebude hladovět a nebude reagovat ukládáním zásob na horší časy. A ještě na jednu podstatnou věc nesmíme zapomínat: Průměrný Japonec nachodí přes 7 000 kroků denně, zatímco Američan jen 5 000. Což je možná málo kroků pro člověka, ale velký krok pro celý jeho kardiovaskulárních systém. Mimochodem – trend 10 000 kroků denně a chytrých aplikací, které to hlídají, skutečně přišel z Japonska.

Takže si pojďme shrnout, čím nás japonská kuchyně a jejich životní styl může inspirovat: Je to především konzumace mořských plodů, čerstvých potravin a také fermentovaných jídel, jako jsou kefír, kombucha, kysané zelí nebo tempeh. K tomu si přidejme pití zeleného čaje, servírování jídla po malých porcích a více pohybu a budeme tak japonskému tajemství krásy a mládí o něco blíže.