Video placeholde

Správná večeře ovlivní kvalitu spánku. Co si dejte a co rozhodně vynechte?

Na jakých potravinách si můžete bez obav smlsnout večer a které konzumovat raději během dne? To, co večer sníte, se může nejen ukládat ve formě tukových zásob, může ale i ovlivnit váš spánek. Co si tedy večer dát?

Kvalitu našeho spánku ovlivňuje nepřeberné množství faktorů. Jedním z nich je obsah našeho žaludku. Strava má klíčový vliv na regeneraci a celkové zdraví člověka. A skvělá zpráva je, že při správně nastaveném jídelníčku nehraje prakticky žádnou roli, jestli si dáte poslední jídlo v pět, nebo třeba až v sedm večer.

Jakou zvolit večeři?

Jestliže si dáte pozdní svačinu nebo večeři, metabolismus bude vždycky fungovat stejně, jako po jakémkoliv jiném jídle. „Po jídle můžete přibrat pouze za předpokladu, že si vytvoříte kalorický nadbytek. Přibírání ovlivňuje také kvalita jídla. Pokud konzumujete průmyslově zpracované potraviny, které jsou bohaté na energii, chudé na živiny a s původní surovinou toho mají již pramálo společného, pak je přibírání snazší a přínos pro zdraví nulový,“ vysvětlujete hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NUTRIADAPT.

Pokud zvolíte vyvážené jídlo, tedy bílkoviny, kvalitní sacharidy a tuky a zeleninu, řešte jen to, aby vám večeře chutnala. Jezte, co máte rádi – někomu stačí chléb, pomazánka a zelenina, jiný si dá raději teplou večeři. Důležité ale je, abyste nešli spát bezprostředně po jídle nebo s plným žaludkem. Poslední jídlo byste si měli dát nejméně dvě hodiny před ulehnutím. A další věc: večeře by neměla být největším nebo jediným jídlem za den.

Pozor na vlákninu a koření

Talíř plný čerstvé zeleniny nebo správně připravené luštěniny do zdravého jídelníčku patří, ale na večer se velkému množství vlákniny nebo hůře stravitelným oligosacharidům vyhněte. Jídlo by vám mohlo ležet nepříjemně v žaludku. „Zeleninové přílohy na večer podle mě nejsou problém, ale samozřejmě záleží na množství a celkovém složení jídla. Zásadní je, abys si to člověk odzkoušel. Podstatně horší je konzumace tučných jídel,“ upřesňuje Monika Bartolomějová. Hůře stravitelné mohou být i větší porce luštěnin.

Svůj názor přidává i Kateřina Hollerová, podle které může být pro některé jedince nevhodné také příliš ostré jídlo navečer. „U některých osob může příliš ostré jídlo způsobit žaludeční potíže, jako jsou křeče, střevní diskomfort nebo častější návštěvy toalety,“ říká Hollerová. Ačkoliv ostré jídlo před spaním vhodné není, pravidelná konzumace chilli, respektive kapsaicinu, zrychluje metabolismus a člověk díky tomu může spálit více kalorií. Strava bohatá na pálivá jídla ovlivňuje také termogenezi a tím přispívá k oxidaci tuků.

S nápoji to nepřehánějte

Řeč je v tomto případě o nealkoholických nápojích. Podobně jako by se člověk neměl před spaním přecpávat jídlem, neměl by večer dohánět ani pitný režim. „Pitný režim je důležitý a správná hydratace nám pomáhá rychleji usnout a pozitivně ovlivňuje kvalitu spánku, ale nedoporučuji vypít větší množství tekutin jen několik minut před usnutím. Jedním z důvodů je třeba to, že se budete v noci budit kvůli častým návštěvám toalety,“ vysvětlujte Monika Bartolomějová.

Pitný režim si rozvrhněte do celého dne a snažte se vyřadit nápoje s vysokým obsahem cukru.

Je dobré dát si skleničku?

Čeho byste se však měli bát, nebo přinejmenším před spaním vyvarovat, je alkohol. „I když máte pocit, že po skleničce vína lépe usnete, skutečnost je taková, že i malá dávka alkoholu negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Alkohol narušuje průběh hlubokého REM spánku a z toho důvodu se po jeho konzumaci můžete ráno cítit méně odpočatí,“ vysvětlujte hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Problém konzumace alkoholu před spaním spočívá také v tom, že se budete v průběhu noci budit. Prospěšný alkohol není ani z hlediska hubnutí. Obsahuje prázdné kalorie. Věděli jste, že alkohol se řadí mezi makroživiny? To znamená, že má velkou zásobu energie. K hubnutí a obecně zdravému životnímu stylu alkoholové nápoje nepatří, a to i proto, že alkohol zvyšuje chuť k jídlu a omezuje spalování tuku.

Kávu naposledy odpoledne

O prospěšnosti kávy se neustále vedou spory. Celkově je konzumace kávy spojená spíše se zdravotními benefity než negativy. „Podle různých studií konzumace kvalitní kávy v rozumné míře (max. 4 šálky za den) snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby, vzniku rakoviny, Alzheimerovy choroby, vzniku cukrovky II. typu. Prospěšnost kávy byla prokázána i z hlediska lepších sportovních výkonů. Co se týká spánku, je konzumace kofeinu spíše na škodu, proto si hlídejte dobu jeho konzumace,“ radí Monika Bartolomějová.

Káva, energetické a kolové nápoje i doplňky stravy s obsahem kofeinu mohou způsobovat potíže s usnutím. Kromě toho energetické a kolové nápoje obsahují často i nežádoucí cukr. Konzumaci jednoduchých cukrů je vhodné omezit v průběhu celého dne. Pokud si dáte jídlo bohaté na jednoduché cukry večer před spaním, můžete tím negativně ovlivnit dobu trvání hlubokého spánku a ráno se můžete cítit unavení a rozlámaní.