Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Nemůžete kvůli horku spát? Těchto 5 tipů vám pomůže s usínáním

Léto sice může být vaším oblíbeným obdobím, ale většina z nás se asi shodne, že usínání během parných nocí není nic příjemného. Občas však stačí udělat pár drobností, a spánek se dostaví o něco snáz. Které to jsou?

1. Otevřete dveře

Vytvořit lehký průvan, který v bytě zlepší cirkulaci vzduchu, je pro kvalitní spánek základ. Nezavírejte se proto na noc do ložnice, dveře nechte otevřené a ve vedlejší místnosti otevřete okno dokořán. Ráno pak prostor důkladně vyvětrejte a nechte až do večera zatažené závěsy nebo rolety. Ložnice tak během dne nepohltí vedro zvenku a až do večera v ní udržíte alespoň částečný chládek.

TIP NA VIDEO: 5 tipů pro lepší usínání

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>

Pokračování 2 / 5

2. Zachovejte chladnou hlavu

A to doslova. Pokud trpíte na přehřívání organismu, pořiďte si chladivou gelovou podložku, kterou každý večer vložíte pod polštář. Večer též můžete dát polštářový povlak na chvíli do mrazáku. Stejně tak není na škodu během noci měnit spací polohu. Pokud se vzbudíte horkem, otočte se o 180 stupňů a polštář umístěte do oblasti, kde máte běžně nohy. Nebudete se tak stále dokola ošívat na jednom místě, kde už stejně máte matraci dávno zahřátou.

Pokračování 3 / 5

3. Nepodceňujte kvalitní materiály

Minimálně během léta se zbavte povlečení a prostěradel obsahujících umělá vlákna. Místo nich peřiny převlékejte do lehkých a prodyšných materiálů, které vás ochladí a na omak budou podstatně příjemnější. Ideálně se k tomu hodí len, přírodní bavlna nebo bavlněný satén. Krásný výběr vhodného povlečení najdete například u českých značek Lejaan nebo Lesen.

Pokračování 4 / 5

4. Otužujte se s rozmyslem

Nemusíte být zrovna fanoušek Wima Hofa, ale večerní zchlazení vám rozhodně neuškodí. Než skočíte do postele, dejte si chladnou sprchu a obzvlášť se zaměřte na místa, kde vám pulzuje krev – tedy na zápěstí, spánky a krk. Aby se ale tělo nedostalo do teplotního šoku, který v konečném důsledku vede jen k dalšímu pocení, po zchlazení se na závěr ještě osprchujte středně teplou vodou. A přestože to zní jako klišé, během léta skutečně nepodceňujte pitný režim (voda v pokojové teplotě je ideální) a zkuste se co nejvíce vyhnout pozdnímu popíjení alkoholu.

Pokračování 5 / 5

5. Vyrobte si DIY klimatizaci

Klimatizace dokáže divy, ne každý ji ale ve svém obydlí může mít. Pokud se ochlazujete alespoň pomocí větráku, zkuste přes něj večer přehodit mokrý ručník. Díky tomu se do místnosti dostane chladnější, a hlavně vlhčí vzduch. Obdobně funguje také to, když před něj postavíte lahev se zmrzlou vodou.