Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Jak si zařídit bydlení podle znamení zvěrokruhu? Váhy milují eleganci, Střelci boho styl

Jaké barvy zvolit a jaký styl vám zajistí, že se ve svém domově budete cítit jako v bezpečném, a hlavně pohodlném útočišti? Přinášíme velký přehled interiérových tipů podle znamení zvěrokruhu, které vám pomohou vykouzlit ten nejútulnější prostor.

Beran

Toto ohnivé znamení je známé svou energií a živelností. Beran potřebuje mít stále zabavenou mysl, jinak se velmi rychle začne nudit. A podle toho vypadá také jeho bydlení.

TIP NA VIDEO: Co čeká vaše znamení v lásce během roku 2024?

Video placeholde

Od přírody jste vyznavači stylu a velmi rádi svůj interiér obměňujete. Milujete kombinování různých textur a materiálů. Nepotrpíte si na všednost ani fádnost. Neutrální barvy rádi kombinujete s výraznými prvky v sytých odstínech. Zároveň si potrpíte na eleganci a umění. Vhodným doplňkem do vašeho bydlení se tak mohou stát různá malířská díla nebo designérské vázy.

Přestože Berani milují společnost, svůj domov mají tendenci si hýčkat a tvořit si z něj útočiště, do kterého se uchýlí, když potřebují načerpat novou energii. Skvěle se tak budete cítit ve vzdušných velkých prostorech, na měkké pohovce, která se stane dominantou celé místnosti, i ve velké posteli.

Ideální barvy do interiéru: pomerančově oranžová v kombinaci s temně modrou

Nejoblíbenější kus nábytku: velké pohovky a postele

Berani si potrpí na syté barvy, zejména oranžovou.
Berani si potrpí na syté barvy, zejména oranžovou. | Zdroj: iStock

Další interiérové tipy podle znamení najdete v následujících kapitolách. >>

Pokračování 2 / 12

Býk

Vaše znamení z velké části ovládá planeta Venuše, což znamená, že si potrpíte na romantiku a luxus. A to se podstatně odráží ve vašem interiéru. Skvěle se budete cítit především v krémových odstínech, pudrově růžové a starorůžové, kterou můžete umocnit zlatými nebo měděnými prvky.

Od přírody se vyznačujete tvrdohlavostí a perfekcionismem, a tak i váš domov musí být dokonalý. Dopomůže vám k tomu nábytek z kvalitního dřeva. Obecně hodně vnímáte hmatem, a proto byste se měli co nejvíc obklopit příjemnými materiály – sametem, hedvábím či kašmírem, které ve vás probudí něžnost i touhu po kapce dekadence.

Inspiraci k dokonalému bydlení můžete hledat především ve francouzské sofistikovanosti s nádechem venkova i v útulných budoárech z přelomu 19. a 20. století.

Ideální barvy do interiéru: béžová, krémová a růžová

Nejoblíbenější kus nábytku: luxusní zrcadlo a výrazný lustr

Býci se budou cítit skvěle především v krémových odstínech a pudrově růžové až starorůžové.
Býci se budou cítit skvěle především v krémových odstínech a pudrově růžové až starorůžové. | Zdroj: iStock

Pokračování 3 / 12

Blíženci

Proměnlivost a otevřenost jsou vám vlastní. Jste aktivní, kreativní a komunikativní bytost, která potřebuje všude být a všechno zažít. Když se ovšem vrátíte domů, máte sklony se ponořit do sentimentální nálady a obklopit se sladkou minulostí. V bydlení proto tíhnete ke značnému eklektismu a jednotný styl vám rozhodně nic neříká. Každá místnost tedy bude mít svoji vlastní osobnost a bude plná ať již materiálních či neviditelných vzpomínek.

Nebojte se jít do výrazných prvků. Interiéru vdechněte jedinečného ducha pomocí doplňků a klidně experimentujte i s tapetami. Skvělou společnost vám budou dělat nejmodernější technologie, které vaše bydlení promění v chytrou domácnost, což vám ušetří mnoho sil, které – jakožto kreativní duše – budete moct vložit do jiných zajímavých projektů.

Pozor ovšem na jednu věc – vaše touha schraňovat téměř vše, co vám jednou přišlo pod ruce, se může velmi snadno vymknout kontrole. Dbejte proto na zachování vzdušnosti místností. Prospěje to vaší duši a ulehčí uklízení.

Ideální barvy do interiéru: všechny barvy duhy

Nejoblíbenější kus nábytku: elegantní kabinet a prostorný pracovní stůl

Nesourodé barvy a vzpomínky na minulost je též baví.
Nesourodé barvy a vzpomínky na minulost je též baví. | Zdroj: iStock

Pokračování 4 / 12

Rak

Ne nadarmo se říká, že se Rak rád schovává do své ulity. Domov je pro vás doslova posvátným místem, které si rádi střežíte a do nějž se uchýlíte, kdykoliv si potřebujete odpočinout od každodenního stresu. Jakožto nejmelancholičtější znamení hodně tíhnete k útulnosti, která vás obměkčí. Zároveň si ale potrpíte na osobitost a občasné kuriozity.

Není proto na škodu při zařizování či přestavování bytu navštívit místní starožitnictví či vintage obchod. V nich často najdete zcela ojedinělé kusy nábytku nebo doplňky, které z vašeho domova udělají jedinečnou záležitost. Stejně tak si potrpíte na vysokou kvalitu a důraz na tradiční řemeslo. Oslovte proto lokální designéry a zkuste společně vymyslet zajímavý doplněk do jedné z místností.

Ve vašem bydlení je pro vás nejdůležitější čistota, a to nejen ta doslovná – dobře se vám bude žít v neutrálních barvách, ke kterým přidáte pastelové akcenty. Z kovových prvků poté interiér nejlépe dotvoří ty vyrobené ze stříbra.

Ideální barvy do interiéru: světle modrá, tyrkysová, stříbrná

Nejoblíbenější kus nábytku: křeslo pro relaxaci a spousta fotorámečků plných rodinných snímků

Raci mají svůj domov jako útočiště, musí být proto co nejútulnější.
Raci mají svůj domov jako útočiště, musí být proto co nejútulnější. | Zdroj: iStock

Pokračování 5 / 12

Lev

Snad žádné jiné znamení nemiluje život, společnost a party tak jako vy. A svůj domov chcete mít přesně takový, jací jste vy sami – královsky vybavený a plný energie.

Potrpíte si na drahé textilie a syté barvy, které podtrhněte ještě prvky v odstínech zlaté. Cílem je, aby z prostoru byla cítit honosnost a zároveň notná dávka elegance. Minimalismus vám nic neříká, vyznáváte krédo čeho je moc, toho je jednoduše moc a to vás baví. Nespokojíte se s interiérem, který je v jednom tónu, proto se nemusíte bát sáhnout ani po výrazných vzorech – zvířecích nebo florálních.

Svůj domov si vytvořte zároveň tak, aby byl schopný pojmout vaše početné návštěvy a stal se skvělým místem pro setkávání, ale aby zároveň zde pro vás byl kdykoliv, když si potřebujete od společnosti trochu oddechnout.

Ideální barvy do interiéru: bordó a zlatá

Nejoblíbenější kus nábytku: výrazná křesla a odvážné textilní doplňky

Fialové akcenty? Pro nespoutané Lvi to pravé!
Fialové akcenty? Pro nespoutané Lvi to pravé! | Zdroj: iStock

Pokračování 6 / 12

Panna

Efektivita a praktičnost jsou vaše druhé jméno. Potřebujete, aby váš domov jako celek odrážel váš smysl pro minimalismus a organizovanost. Proto se velmi dobře cítíte v prostoru, kterému dominují zemité odstíny a provzdušněnost.

Zbytečné doplňky a zahlcenost věcmi vám nahání husí kůži, u vás doma musí mít vše svůj řád a svůj účel. Děsí vás myšlenka, že by se snad v některé místnosti mohl hromadit nepořádek. Vše musí být v naprosté harmonii a souladu. Ve velkém si potrpíte na design a na perfektní sladěnost stylu i barev.

Pro inspiraci můžete nahlédnout ke Skandinávkám, s jejichž stylem souzníte. Zároveň ale u nich můžete najít také drobné nápady, které z vašeho bydlení udělají skutečný domov. Občas totiž můžete mít sklony ke zbytečné strohosti a studenosti. Hřejivé svíčky a zajímavá sbírka knih vaše žití dokážou pozvednout na vyšší úroveň.

Ideální barvy do interiéru: šedá a moka

Nejoblíbenější kus nábytku: velká knihovna a skleněný konferenční stolek

Panny milují moderní prvky a strohost.
Panny milují moderní prvky a strohost. | Zdroj: iStock

Pokračování 7 / 12

Váhy

Jste ryzí umělecká duše. Rádi se obklopujete uměním, hudbou a vším, co je krásné. V bydlení si potrpíte na luxus v kombinaci s lehkým nádechem minulosti a romantiky.

Inspiraci najdete u opulentní Marie Antoinetty, v nestárnoucí francouzské eleganci i na zámcích. Rozhodně to ale neznamená, že vaše bydlení bude přemrštěné a zcela mimo realitu, naopak. Přesně víte, jaké množství starodávných a romantických prvků použít, aby si prostor zachoval současný ráz.

Nejlépe se budete cítit v prostoru, kterému dominují krémové a růžové tóny. Potrpíte si také na elegantní doplňky v podobě zrcadel, lampiček a dekorativních lustrů. Chybu neuděláte ani s velikým obrazem, který se stane skvělou dominantou například obýváku, či koutkem s gramofonem.

Ideální barvy do interiéru: starorůžová, krémová a levandulová

Nejoblíbenější kus nábytku: velký obraz a zdobené zrcadlo

Výrazné dekorace by neměly v domově žádné Váhy chybět.
Výrazné dekorace by neměly v domově žádné Váhy chybět. | Zdroj: iStock

Pokračování 8 / 12

Štír

Štíři platí obecně za velice silné charaktery. Vaše vášnivost, odhodlání a síla jít si za svým se můžou odrážet i ve vašem bydlení, kterému bude slušet nádech industriality nebo exotiky. Co to znamená v praxi? Při výběru barev se nebojte sáhnout po tmavých odstínech, které prostoru dodají na atmosféře a osobitosti. Skvěle budou fungovat také odhalené cihlové zdi a osvětlení s vintage žárovkami, které dodají prostoru na útulnosti.

Důležitým prvkem ve vašem domově se také může stát vaše sbírka rostlin. Kromě kyslíku dodají místnosti na životě. Skvěle bude fungovat například křeslo postavené u okna a obklopené hromadou rostlinek. Takový koutek na relax se zaručeně stane vaším oblíbeným místem.

Ideální barvy do interiéru: tmavě zelená v kombinaci se zlatou

Nejoblíbenější kus nábytku: sametový taburet a sbírka rostlin

Rostliny a pohodlné sofa? Pro Štíry jako dělané.
Rostliny a pohodlné sofa? Pro Štíry jako dělané. | Zdroj: iStock

Pokračování 9 / 12

Střelec

Chuť zvednout kotvy, cestovat a poznávat vše nové. Ve vás se duše nomáda nezapře, tak proč si tuto touhu po objevování vzdálených míst nepřipomínat i doma? Milujete svobodu a právě věci z vašich cest jsou klíčem k vytvoření dokonalého prostoru pro žití.

Vaše bohémství ve vás probouzí lásku k přírodním materiálům a tlumeným odstínům, které ovšem dokážete s citem oživit pomocí exotických vzorů. Navíc se nebojíte čerpat inspiraci od různých kultur. Kromě prvků sesbíraných z celého světa zkuste svůj domov pozvednout pomocí vlastních DIY výtvorů. Fantazii se meze nekladou. Vaše duše ale rozhodně bude potěšená všemožnými macramé, lapači snů i velkými tapisériemi.

Ideální barvy do interiéru: žlutá, růžová a hnědá

Nejoblíbenější kus nábytku: sekretář na uložení cestovatelských vzpomínek a velká mapa světa

Pro Kozorohy je boho styl ten pravý ořechový.
Pro Kozorohy je boho styl ten pravý ořechový. | Zdroj: iStock

Pokračování 10 / 12

Kozoroh

Nadčasovost, tradice a udržitelnost. Žádné jiné pojmy nepopisují váš cit pro interiéry lépe. Vaše znamení je samo o sobě ve velké symbióze s přírodou, takže se rádi necháte obklopovat květinami, zelenými rostlinami i přírodními materiály. Zároveň se ale snažíte, aby vaše bydlení zůstalo praktické.

Dobře se budete cítit v interiéru, který místo trendů vyznává nadčasovou eleganci a jehož hlavní předností je pohodlí. Svoji pozornost byste proto měli co nejvíce zaměřit na výběr měkké pohovky a velkých křesel, která nebudete vy ani vaši hosté jen tak chtít opustit.

Robustní nábytek bude velmi dobře vypadat s elegantními doplňky. Velká váza, designový či ručně vyrobený prvek by proto rozhodně u vás doma neměl chybět. Kvalita a trvalá hodnota čehokoliv, co si domů pořídíte, jsou pro vás nejvyšší metou, které můžete při zařizování dosáhnout.

Ideální barvy do interiéru: olivově zelená a tmavě béžová

Nejoblíbenější kus nábytku: romantická postel a designová váza

Kozoroh jistě ocení nadčasovost, eleganci a udržitelnost.
Kozoroh jistě ocení nadčasovost, eleganci a udržitelnost. | Zdroj: iStock

Pokračování 11 / 12

Vodnář

Mnozí to o vás možná nevědí, ale vaše osobnost přímo vyžaduje prostor, kde budete moct být sami sebou, dočerpat energii a věnovat se především svým potřebám. Proto by se váš domov měl stát především útulným útočištěm, kterému bude vládnout pohoda.

To ale rozhodně nevylučuje skutečnost, že si při zařizování dost možná hodně oblíbíte zářivé barvy. Víc než dobře se budete cítit v místnosti, která bude odstíny připomínat oceán a život v něm. I kvůli tomu si potrpíte na fontánky a jakékoliv zenové koutky.

Nebojte se zajít za hranu konvenčnosti a vneste do svého interiéru také trochu avantgardy. Osobitost je vám vlastní a rozhodně se za ni nemusíte stydět. Začít můžete u jednotlivých prvků – postačí abstraktní obraz či netradiční váza. A uvidíte, jak se vaše designérská fantazie dále posune. Předpoklady ke tvoření velkých věcí rozhodně máte.

Ideální barvy do interiéru: petrolejová, modrá a fialová

Nejoblíbenější kus nábytku: netradiční jídelní židle, barevná chesterfield pohovka s moderním puncem

Harmonie a prvky z oceánů pohladí Vodnáře na duši.
Harmonie a prvky z oceánů pohladí Vodnáře na duši. | Zdroj: iStock

Pokračování 12 / 12

Ryby

Rádi proplouváte mezi výtvory své fantazie. Nádech kreativity a dostatek prostoru pro vaše nápady by proto mělo mít i vaše bydlení. Zároveň by ale interiér neměl ztratit nic ze své harmonie a prostornosti.

Jako velkému estétovi se vám bude dobře žít v místě, které v sobě snoubí prvky bohémství, vlastních výtvorů a spoustu měkkých polštářů. A to vše bude provoněné opojnou vůní. Ryby totiž prostor vnímají všemi smysly, takže by byla víc než škoda se při zařizování zaměřit jen na typ nábytku a barvy. Dejte prostor tlumeným světlům, příjemným bytovým parfémům a pohodové hudbě.

Spíše než výrazným barvám zdí dejte přednost neutrálním tónům s nádechem do broskvové, lososové a korálové. Ovšem hlavní kouzlo vašeho domova by se mělo především skrývat ve zmíněných detailech, drobných doplňcích, lampičkách a krystalech.

Ideální barvy do interiéru: losová a šedozelená

Nejoblíbenější kus nábytku: ratanové křeslo

Ryby, pri zařizování myslete především na osobité detaily.
Ryby, pri zařizování myslete především na osobité detaily. | Zdroj: iStock