...

... Zdroj: iStock.com

Jak se zbavit pálení žáhy: Osvědčené triky, které vás zbaví potíží

Nepříjemné pocity v břiše, pocit přejedení, pálení v krku a v ústech i nevolnost. To jsou nejčastější příznaky pálení žáhy, které zažili mnozí z nás. Co vám nejrychleji pomůže od obtíží? Která jídla je lepší vynechat a která si bez obav dopřát?

Pálení žáhy je způsobeno návratem natrávené potravy spolu se žaludečními kyselinami ze žaludku do jícnu. Odborně se nazývá reflux. Většinou se objeví po nějaké dietní chybě. Pak stačí nějaký lék z lékárny a člověku se uleví. Často se také objevuje v těhotenství, a to jednak v důsledku hormonálních změn, ale i toho, že zvětšující se děloha tlačí na žaludek. Po porodu ale obvykle samo zmizí.

Někdy se ale potíže vracejí. Pokud žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu delší dobu, může vést poškození stěny jícnu až ke vředům nebo vzniku zhoubných nádorů. Pokud tedy trpíte pálením žáhy častěji a nevíte, že by to způsobovalo nějaké konkrétní jídlo, a nejste těhotná, konzultujte svůj stav s lékařem.

Co na pálení žáhy pomůže?

Z lékárny

V lékárně seženete léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu, jiné snižují produkci žaludečních kyselin. Můžete vybírat podle chuti nebo toho, jestli vám vyhovují pastilky, nebo sirupy.

Soda

Asi každý z nás zná první pomoc v podobě jedlé sody. Lžičku prášku rozmíchejte ve sklenici a vypijte. Soda určitě pomůže od akutních obtíží, nespoléhejte na ni ale jako na jedinou nebo dlouhodobou pomoc.

Kyselá okurka nebo ocet

Vypijte dvě čajové lžičky jablečného octa rozmíchané ve skleničce vody. Vypijte ho hned při prvních příznacích. Pomáhá s trávením a se snížením kyselosti. Podobně působí i kyselá okurka, která patří také k osvědčeným trikům a dokáže kyseliny v žaludku pořádně srovnat.

Mandle

Výbornou službu vám udělají také mandle, kterých stačí sníst jen pár kousků.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy. Kromě toho, že pomáhá při potížích se zažíváním, se už tisíce let používá i na léčbu různých zánětů. Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Aloe vera

Možná vám tahle rostlina krášlí váš obývací pokoj, vězte ale, že je to také skvělý léčebný prostředek, který je dobrý i proti pálení žáhy. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných obchodech s potravinami.

Fenykl

Účinný proti pálení žáhy je i fenykl. Navíc i podporuje správnou funkci žaludku. A k tomu všemu má tato křupavá zelenina opravdu úžasnou chuť. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky, přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu nebo svačině.

Čemu se při pálení žáhy vyhnout?

Obecně vždy pomůže jíst po menších porcích. Vyhněte se citrusovým plodům, limonádám a džusům, rajčatům, paprikám. Omezte tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo a kynutá jídla, koření, kávu, čokoládu a alkohol.

Po jídle si nelehejte, počkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. A určitě se hlídejte i váhu, lidé s nadměrnou hmotností trpí pálením žáhy častěji.

Jídla, která pálení žáhy zklidní

Banány

Banány jsou skvělé a chutné ovoce, navíc ještě pomáhají lidem, kteří trpí pálením žáhy. Pozor ale, co je dobré pro ostatní, nemusí být vhodné pro vás. Zhruba u jednoho procenta lidí totiž naopak banány pálení žáhy způsobují.

Meloun

U melounu platí to samé co u banánů. Jedno až dvě procenta lidí by se mu měla vyhnout. Zbytku naopak při pálení žáhy pomáhá.

Kuřecí a krůtí maso

Při pálení žáhy je drůbeží maso základem každé diety. Může být vařené, pečené i grilované. V každém případě je ale potřeba odstranit kůži, která obsahuje nežádoucí tuk.

Ryby a mořské plody

Každý lékař či dietolog vám také na pálení žáhy doporučí ryby a mořské plody. Klidně si je pečte a grilujte. Rozhodně je ale nesmažte. Při dietě si můžete klidně pochutnat i na krevetách, humrech a dalších měkkýších. V každém případě se doporučuje konzumovat volně žijící ryby. Takže na tresky žijící v klecích u mořského pobřeží zapomeňte.

Zelenina

Květák, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, petržel a další podobná zelenina na pálení žáhy také skvěle zabírají.

Kuskus a rýže

Kuskus (pšenice semolina), bulgur a zejména hnědá rýže jsou vynikající potraviny pro námi sledované komplikace. Takže i když budete držet dietu, můžete si skvěle pochutnat. Tak hurá na to.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní i svačinou. Klidně si do nich můžete dát i rozinky, protože ovesné vločky pohltí veškerou jejich kyselost.

TIP NA VIDEO: Jak podpořit a harmonizovat trávení?