.

. Zdroj: Profimedia.cz

Zapomnětlivost je ve skutečnosti známkou inteligence, tvrdí vědci

Patříte k lidem, kteří, co si nezapíšou do diáře, to nevědí? Podivujete se vnad učebnicemi svých dětí, kolik jste toho od dob školní docházky zapomněla? Klid. Nejspíš je to jen důkaz, že váš mozek funguje, jak má. 

O této myšlence se spekulovalo již dlouho. Mozek, který v dnešní době zpracovává až 30 tisíc podnětů denně (z toho na 3000 z nich mohou být reklamní sdělení) si zkrátka musí pravidelně delat inventuru a občas něco vypustit. Nově všechny předchozí teze a výzkumy stvrdila studie vedená Torontskou univerzitou a publikovaná ve vlivném odborném časopise Neuron.

Bylo zjištěno, že nové buňky vznikající v hipokampu, což je část mozku, jež má na starost právě paměť, zapomínání dokonce podporují. Záměrem je vytvořit prostor pro důležitější informace a odfiltrovat zbytečnosti.

„Často nám imponují lidé, kteří si toho hodně pamatují, ale vědět, kdo v roce 1972 vyhrál Stanley Cup, rozhodně není úkolem naší paměti,“ říká profesor a vedoucí studie Torontské univerzity Blake Richards. „Jejím úkolem je formovat vás jako inteligentního člověka, který se dokáže co nejlépe orientovat a rozhodovat v daných podmínkách, což s sebou nese i občasné zapomínání.“ Otázkou však zůstává, co a proč mozek vyhodnocuje jako nepodstatné.

Proč zapomínáme?

V roce 2007 monitorovali výzkumníci pomocí magnetické rezonance mozky dvaceti dospělých dobrovolníků, zatímco ti absolvovali paměťový test. A ukázalo se, že spíše si zamatujeme informace, které v sobě obsahují nějaký konflikt či rozpor, než jednoduché či opakující se údaje.

To v rozhovoru pro Mojezdraví.cz potvrzuje i neurolog MUDr. Martin Jan Stránský:„Každý nový poznatek je pro mozek velice stimulující. On se totiž učí kvůli jedinému – chce co nejvíce zvýhodnit svého majitele a přinést mu slast (biologickou, sexuální, intelektuální, kulturní či jakoukoli jinou). K tomu potřebuje neustále porovnávat. Když tedy vidí něco, co již viděl stokrát, nebude ho to zajímat tak jako něco nového nebo starého, ale zasazeného do nového kontextu. Musí rozhodnout, zda je pro něj informace důležitá. Pokud zjistí, že ano, vydupe se nová trasa a mozek toho zase "ví víc".“

Mimochodem, to zapomínání pro mozek nepodstatných informací má podle odborníků své nesporné výhody: Dokážete se díky tomu rychleji rozhodovat, protože zkrátka nezvažujete každý detail. A také mnohem lépe vyhodnoduje uplynuté události. A to už za nějaké ty zapomenuté narozeniny nebo školní letopočty stojí, co říkáte?

Svou paměť můžeme samozřejmě zlepšovat. Jednou z možností je strava. Podívejte se, které potraviny jsou vhodné pro mozek.

Video placeholde