.

. Zdroj: David Turecký

.
.
.
4
Fotogalerie

Ryby v bylinkové krustě, s kmínem nebo v papilotě. Ochutnáte?

To, že ryby patří mezi postní jídla, ještě neznamená, že jsou asketická. Stačí jim málo a rozvoní se tak, že se dostaví Pavlovův reflex. Naše sladkovodní ryby navíc můžete mít čerstvé a za dobrou cenu.

Okoun na másle a kmínu

2 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 2 kusy okouna, sůl a pepř, drcený kmín, přepuštěné máslo na smažení, půl lžičky celého kmínu, brambory k podávání

Očištěnou rybu osolte, opepřete, posypte kmínem a osmažte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Ke konci lehce posypte porce ryby celým kmínem. Podávejte s bramborami.

.
. | Zdroj: David Turecký

Pokračování 2 / 3

Candát v papilotě

2 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 2 filety candáta, citron, hrst šalvějových lístků, 4 velké snítky citronového tymiánu, 200 g cherry rajčátek, olivový olej, pepř a sůl, 200 ml bílého vína

Očištěné filety osolte a opepřete, vložte do pečícího papíru, přidejte lístky šalvěje, snítky tymiánu, citron nakrájený na měsíčky, cherry rajčátka. Zakápněte olivovým olejem a bílím vínem, zabalte, papír zakolíčkujte tak aby všechna pára a vůně zůstaly v balíčku a upečte v troubě rozehřáté na 180 ºC asi 25 minut.

.
. | Zdroj: David Turecký

Pokračování 3 / 3

Pstruh s bylinkovou krustou

2 porce, příprava: 50 minut

Suroviny: 2 pstruzi, sůl a pepř, 4 plátky toustového chleba, 100 ml smetany 33%, 6 lžic olivového oleje, 4 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce nasekané šalvěje, 2 stroužky česneku, kůra z citronu, 8 lžic strouhaného parmazánu

Pstruha očistěte, osolte a opepřete. Z toustového chleba odkrojte kůrky a rozkrájejte ho na malé kostičky. Smíchejte je se smetanou a olejem, pořádně promačkejte a přidejte nasekané bylinky, nasekaný česnek, citronovou kůru, sýr, osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte.

Troubu rozehřejte na 180º C, pekáček vystelte pečicím papírem. Vložte ryby, potřete bylinkovou směsí a upečte asi 30 minut podle velikosti ryb.

.
. | Zdroj: David Turecký

Článek připravil časopis F.O.O.D.