Pro zářivý úsměv

Pro zářivý úsměv Zdroj: iStock.com

Bílé zuby bez chemie? Jde to, říká odborník. Co doporučuje?

Kdo by nechtěl mít krásně bílé zuby, zářivý úsměv, a zasloužit si tak jednu poklonu za druhou? Sen mnoha mužů a žen. Jak se tedy o zuby starat, aby se udržely bílé? Jde to jednoduše, a to i bez chemie.

„Přirozená barva a odstín našeho zubu je dán stejně, jako je například dána barva naší kůže nebo vlasů. Barva zubu je ovlivněna primárně odstínem dentinu a tloušťkou zubní skloviny. Kromě vrozených dispozic má na barvu zubu vliv z velké části i ústní hygiena a životospráva,“ vysvětluje různé odstíny bílého úsměvu MDDr. Ondřej Šrámek. Bohužel řada nesprávných denních návyků může způsobit vážné poškození zubů a dásní. Pokud si je uvědomíte, můžete mítbělejší zuby i bez chemických prostředků. Zkuste následující tipy.

Výplachy olejem

Oleje jsou tradičním indickým lékem, který má zlepšit ústní hygienu a odstranit toxiny z těla. Vyplavují bakterie, které se mohou proměnit v plak a kromě zdravotních problémů jsou i příčinou nepěkné barvy zubů. Indové používali slunečnicový nebo sezamový olej. Oblíbenou volbou je i kokosový olej, protože má příjemnou chuť a navíc obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové, která je známá svou schopností snižovat zánět a ničit bakterie. Jak olej používat? Jednu polévkovou lžičku oleje převalujte v ústech přibližně deset minut a poté vyplivněte.

Pokračování 2 / 6

Pozor na cukry, kávu i kari

Je třeba si uvědomit, že zuby přicházejí každý den do kontaktu s potravinami, které jejich barvě rozhodně neprospívají. Červené víno, černá káva, některé druhy koření, například kari, barviva mohou bez správné péče tvořit na sklovině tzv. pigmenty. Další vliv na barvu zubů má kouření či nadměrný příjem léků. Tyto pigmentové skvrny jdou většinou z povrchu zubu mechanicky očistit. S tím vám poradí na dentální hygieně, kam byste měli pravidelně dvakrát do roka chodit. Prevence je základ.

Pokračování 3 / 6

Na zuby během čištění netlačte

Mnoho lidí si také během čištění mylně myslí, že pokud budou na kartáček více tlačit, zuby pak budou bělejší. „Bohužel ale více síly nemá na barvu zubu žádný efekt, spíše si ublížíme. Pokud chceme změnit pigment našich zubů, tak je v první řadě důležitá dentální hygiena s pískováním. Případně potom bělení za pomoci kvalitních bělicích přípravků,“ zdůrazňuje Ondřej Šrámek. „Na našem trhu je spousta past, které „zaručeně“ vybělí zuby. Opravdu jsou tak zázračné? „Tyto pasty mohou mít bělicí účinek, ale nelze je porovnávat s klasickou bělicí metodou za pomoci peroxidu vodíku. Bělicí pasty proto doporučujeme spíše k udržení dlouhodobějšího efektu po řádném bělení zubu.“

Pokračování 4 / 6

Čištění jedlou sodou

Studie uvedené na Healthline.com vycházející z The Journal of clinical dentistry poukazují na bělicí schopnost jedlé sody. Jedlá soda je jemné brusivo, které může pomoci zbavit se povrchových skvrn na zubech. Navíc vytváří v ústech alkalické prostředí, které zabraňuje růstu bakterií. Není to lék, který vybělí zuby přes noc, ale v průběhu času byste si měli všimnout rozdílu ve vzhledu zubů. Chcete-li používat tento způsob, smíchejte 1 lžičku jedlé sody s 2 lžičkami vody a čistěte si zuby s pastou. Můžete praktikovat několikrát týdně.

Pokračování 5 / 6

Jezte ovoce a zeleninu

Strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny může být dobrá jak pro vaše tělo, tak pro vaše zuby. Nejsou náhražkou čištění zubů, ale křupavé, syrové ovoce a zelenina mohou pomoci stírat plak ze zubů, jak žvýkáte. Zejména jahody a ananas jsou dva plody, které byly vyzdviženy v oblasti pomoci při bělení zubů. Studie zjistila, že zubní pasta obsahující bromelain, enzym nacházející se v ananasu, byla významně účinnější při odstraňování zubních skvrn než standardní zubní pasta.

Pokračování 6 / 6

Zajistěte si dostatek vápníku

Některé zbarvení zubů je způsobeno erodováním skloviny a odhalením dentinu pod ním, který je žlutý. Proto dělejte vše proto, abyste posílili zubní sklovinu a udrželi si zuby perlově bílé. Konzumujte potraviny bohaté na vápník, jako jsou mléko, sýr a brokolice, které pomáhají chránit vaše zuby před erozí skloviny .