Zn. Hledám štěstí

Zn. Hledám štěstí Zdroj: iStock.com

Proč nejste šťastná? 5 věcí, ve kterých může být zádrhel

Svět je rozmanitý a lidé touží po různorodých věcech. Jednu touhu, bez ohledu na věk, pohlaví, sociální status, mají ale společnou – všichni chtějí být šťastní. Za všech okolností. Ale každému ke štěstí vede jiná cesta. Odhalte tu vaši a vystupte z kruhu nešťastníků.

I když to neradi slyšíme, protože by to bylo nejjednodušší řešení, univerzální rada či recept neexistuje. Zkuste ve své rodině či mezi kamarádkami udělat průzkum. Až budete sedět u kávy, položte jim jednoduchou otázku: „Co ráda děláš? Co tě dělá šťastnou?“ Jedna odpoví, že zásnubní prstýnek na ruce, druhá práce, kterou miluje, třetí, že je to možnost každý den trénovat… Tím pádem i důvody, proč není člověk šťastný, se u každého různí. Proto odpověď hledejte jen u sebe. Evelyn Marinoffová, kanadská životní koučka a konzultantka specializující se na sebeúctu doporučuje probádat těchto pět oblastí, ve kterých nejspíše naleznete odpověď na otázku: „Proč jsem nešťastná?“

1. Přemýšlejte o tom, co pro vás znamená „být šťastná“

Kdy jste šťastní vy? A umíte si odpovědět upřímně? Nestydíte se tak trochu za to, že je to při skládání puzzle, protože to není "in"? Nechcete náhodou stejné věci jako ostatní, protože máte pocit, že "by to tak mělo být"? „Někdy pro samá lákadla a vlivem okolí zapomínáme, co opravdu chceme. Nevidíme, co máme, a neužíváme si to. Honíme se za něčím, co není ani naše touha,“ připomíná svým klientům často odbornice Evelyn Marinoffová. Takže jakmile si uvědomíte, jak vaše vize štěstí vypadá, budete mít lepší představu o tom, co vám v životě chybí. Možná to nebude nic, protože štěstí v podstatě prožíváte.

2. Prověřte vaše očekávání

Jsou reálná, nebo přemrštěná? Vaše touhy se mění a to, co jste chtěla před pěti lety, ale i před půl rokem, už může být passé. To, že před půl rokem by vás udělalo šťastnou jen šéfovské křeslo, dnes nemusí být pravda. Možná jste právě teď zatoužila cestovat. Váš život se vlivem okolností mění a tím i vaše touhy a přání. Provádějte pravidelný audit očekávání a ověřujte platnost. Možná příčinou toho, že nejste šťastná, je honba za něčím, co už pro vás dávno ztratilo význam.

3. Prozkoumejte svůj způsob myšlení

Z výzkumů centra Rational Emotive Behavior Theory (REBT), který byl založen americkým psychologem Albertem Ellisem v roce 1956, vyplývá, že nás ani tak nerozrušují konkrétní události, ale jejich interpretace. Lidé, kteří mají pozitivní přístup k životu, se mnohdy cítí jako vítězové v situacích, které tomu na první dobrou úplně nenahrávají. A tak jsou to především úhel pohledu a naše myšlenky, které stojí za tím, jestli prožíváme štěstí, nebo neštěstí. Když vidíte všechno černě, těžko se vám v té temnotě ukáže štěstí, které už možná máte. „Pozitivní myšlení se dá naučit, připomíná Evelyn Marinoffová, „dá to práci, ale časem se stane vaším zvykem.“

4. Dobré staré klady a zápory

Klasická a jednoduchá metoda. Nadepište si dvě kolonky „co se mi líbí / co se mi nelíbí“ v mém životě a pište. Máte-li hotovo, zaměřte se na tu kolonku Nelíbí a začněte přemýšlet, jak věci v ní změnit, aby se posunuly do kolonky líbí. Nelíbí se vám, že sedíte v práci od rána do večera? Zamyslete se, proč to tak je. Možná vás práce nebaví, možná vás ruší kolegyně a vy nestíháte, možná je pro vás práce stereotypní…. Možná zjistíte, že řešení dané situace bude mnohem jednodušší, než si myslíte.

5. Mentální čištění

Duševní zdraví je v současnosti v centru pozornosti. A je to správně. Způsob, jakým se staráme o tělo a mysl, přímo souvisí s našimi životními výsledky. Duševní nepořádek se může stát překážkou v růstu a cestě k pocitu spokojenosti. Přílišné přemýšlení, stará zášť, lpění na minulosti, to vše může být překážkou. Psychologové doporučují dělat duševní očistu jednou měsíčně. Prozkoumejte vaši minulost, konfrontujte se se svými strachy, zbavte se lidí, kteří vás táhnou ke dnu, stejně tak i emočních zavazadel. Proč si udržovat věci a lidi, kteří vám způsobují pocit nespokojenosti? Bohužel, někdy to bude vyžadovat radikálnější řešení. Svůj způsob života založte na vlastních hodnotách a cílech, ne těch cizích.

Guru štěstí Gretchen Rubin ve své knize Projekt štěstí říká, že existují dvě hlavní cesty, které vedou k naplňujícímu životu. Jedna cesta je skrze naše vztahy – mít silné pouto s blízkými a pocit, že někam patříme. Druhou cestou je rozvíjení lepšího sebepoznání, a do toho právě patří zjistit to, co nás činí šťastnými a nešťastnými.