...

... Zdroj: istock.com

5 věcí, které dělejte každý den, aby vaše srdce bylo zdravé

Zdravá strava a cvičení srdci pomáhají, ale jak se o něj starat ještě víc? Zapojte do vašeho životního stylu zdravé návyky, které dělejte každý den a budete mít srdce jako zvon.

Podle Světové zdravotnické organizace nemoci srdce a cév připraví ročně o život zhruba 17 miliónů lidí. Už proto není dobré je podceňovat. Nemoci srdce máme dvojího druhu, vrozené a civilizační. S vrozenými se učíte žít a ty druhé, které vznikly nezdravým životním stylem, můžete sami ovlivnit. Postačí pár drobných změn, které však přinesou velké výsledky, což potvrzuje i Marc Gillinov, předseda oddělení kardiologie na Cleavlendské klinice.

1. Jezte zdravé tuky

Tuky ve stravě potřebujeme, avšak ne všechny, zejména ne trans tuky, které zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění nebo mrtvice. Ucpávají naše tepny zvýšením hladiny špatného cholesterolu (LDL) a snížením hladiny dobrého cholesterolu (HDL). Tím, že je vyčleníte ze své stravy, zlepšíte průtok krve v celém těle. A co jsou vlastně trans tuky? Jedná se o průmyslově vyráběné tuky, které se často používají v balených pečených výrobcích, svačinkách, margarínech a smažených fast foodech za účelem vylepšit chuť a texturu.

TIP:Čtěte si štítky na všech potravinách. Vyhněte se potravinám, kde stojí na etiketě ztužený tuk/olej. Přednost dávejte potravinám s nenasycenými kyselinami. „Správná životospráva sehrává velice důležitou roli jak v prevenci, tak v léčbě jednotlivých rizikových faktorů i samotných onemocnění srdce a cév,“ uvádí Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka, místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, z. s. a zároveň dodává: „Základem je pravidelné pestré stravování s dostatkem ovoce a zeleniny, s výběrem vhodných tuků a optimálním pitným režimem.“

Pokračování 2 / 5

2. Věnujte čas dentální hygieně

Zdraví zubů je dobrým ukazatelem celkového zdraví včetně vašeho srdce, protože ti, kteří mají periodontální onemocnění (záněty dásní vlivem bakteriální infekce), mají často stejné rizikové faktory pro srdeční onemocnění. Studie totiž ukázaly, že bakterie v ústech, které se podílejí na vývoji onemocnění dásní, se mohou dostat do krevního oběhu a způsobit zvýšení C-reaktivního proteinu, který způsobuje zánět v cévách, a tyto změny mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

TIP:Čistěte si zuby denně a věnujte tomu čas. Naučte se správnou dentální hygienu a nezapomínejte při čistění na žádnou část vaší ústní dutiny.

Pokračování 3 / 5

3. Pořádně se vyspěte

Spánek je nezbytnou součástí snahy o udržení zdravého srdce. Pokud nebudete spát dost, můžete být vystaveni vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění bez ohledu na váš věk nebo jiné zdravotní návyky. Jedna studie zkoumající 3 000 dospělých starších 45 let zjistila, že ti, kteří spali méně než šest hodin za noc, prodělali dvakrát častěji mrtvici nebo infarkt než lidé, kteří spali šest až osm hodin za noc. Vědci se domnívají, že příliš málo spánku způsobuje narušení základních zdravotních podmínek a biologických procesů včetně krevního tlaku a zánětu.

TIP:Dejte si spánek jako prioritu a spěte v noci 7 až 8 hodin.

Pokračování 4 / 5

4. Hýbejte se

Výzkumy prováděné v posledních letech ukázaly, že sezení na jednom místě po dlouhou dobu je špatné pro zdraví bez ohledu na to, kolik cvičení děláte. Což se týká zejména lidí se sedavým zaměstnáním. Při pozorovacích studiích, které zahrnovaly téměř 800 000 lidí, vědci zjistili, že u těch, kteří seděli nejvíce, došlo k 147% zvýšení kardiovaskulárních příhod a 90% zvýšení úmrtí způsobených těmito událostmi. Dlouhodobé sezení (zejména při cestování) navíc zvyšuje riziko hluboké žilní trombózy (krevní sraženiny).

TIP: Pohybujte se po celý den. Parkujte dále od kanceláře, během dne si udělejte několik kratších procházek, nejezte v kanceláři, ale jděte na oběd mimo, používejte k práci místa, kde můžete i stát. A nezapomeňte pravidelně cvičit. Nemusíte podávat vrcholové výsledky. Postačí lehké procvičení ráno, než se uvaří káva, každodenní procházka se psem či pozvolné vyběhnutí schodů místo výtahu.

Pokračování 5 / 5

5. Vyhněte se kouři

Studie ukazují, že riziko vzniku srdečních onemocnění je o 25 až 30 procent vyšší u lidí, kteří jsou vystaveni kouření doma nebo v práci. Podle American Heart Association představuje vystavení se tabákovému kouři každoročně přibližně 34 000 úmrtí předčasným srdečním onemocněním a 7 300 úmrtí na rakovinu plic. A nekuřáci, kteří mají vysoký krevní tlak nebo vysoký krevní cholesterol, mají ještě větší riziko vzniku srdečních onemocnění, když jsou vystaveni pasivnímu kouření. Je to proto, že chemikálie z cigaretového kouře podporují vznik nánosů plaků v tepnách.

TIP: Vyhýbejte se místům, kde lidé kouří. Trvejte na dodržování nekuřáckého prostředí. Jste-li kuřákem, najděte příčinu, proč kouříte. Chcete zahnat nervozitu? Hlad a chuť na sladké? Patřit do určité společnosti lidí? Se vším se dá pracovat.