...

... Zdroj: iStock.com

6 tipů, jak meditovat, i když nemáte čas

Možná, že půlhodina meditace o samotě v tiché místnosti je pro vás luxus, o jakém si můžete nechat jen zdát. Máme pro vás pár tipů, jak meditovat kdekoli. V autobuse, v autě, v práci nebo při uspávání dětí. 

Zaměřte se na svůj dech

Dvě tři minuty stačí k tomu, abyste se zklidnili dechovým cvičením. Zavřete oči anebo zaměřte svůj pohled na nějaký nehybný předmět a soustřeďte se pouze na svůj dech. Odpočítejte deset hlubokých nádechů a výdechů. Když se vynoří rozptylující myšlenky, vezměte je na vědomí, nechte je zase odejít a vraťte svou pozornost zpátky k dýchání.

Zkuste meditační chůzi

Cestou do práce nebo přímo v budově, kde pracujete, se soustřeďte pouze na svou chůzi. „Kráčejte, jako byste líbali zemi svýma nohama,“ říká zenbuddhistický mnich Thich Nhat Hanh. Vnímejte, jak se podrážky dotýkají země, a uvědomte si, jakým tempem se pohybujete. Jdete rychleji, nebo pomaleji než obvykle? Jak cítíte podlahu nebo chodník pod svými chodidly? Co dalšího vnímáte svými smysly?

Meditujte s pomocí smyslových vjemů

Posaďte se se zavřenýma očima a obraťte svou pozornost k tomu, jak se vaše tělo cítí v sedu na židli. Vnímejte své nohy na podlaze. Jak se cítí vaše ruce, položené na kolenou? Projděte postupně celým tělem od hlavy až k patě a zaznamenejte místa, kde cítíte napětí a uvolnění. Potom zaměřte pozornost na zvuky, které okolo sebe slyšíte. Nereagujte na ně, jenom naslouchejte.

Dejte si meditační oběd

Naobědvejte se o samotě a vnímejte pouze své jídlo. Pomalu si vychutnávejte každý kousek. Vstřebávejte jeho vzhled, vůni, jednotlivé složky jeho chutí. Obraťte pozornost k tomu, co cítíte v ústech, když koušete a polykáte. Pomůže vám to znovu se soustředit na práci v druhé polovině pracovního dne.

Opakujte si tichou mantru

Vytvořte si vlastní mantru, větu, kterou si budete během meditace opakovat. Může to být jen jedno slovo, třeba „uvolnění“, anebo něco jako „jsem tu, jsem přítomen, jsem připraven“. Opakujte si mantru znovu a znovu, stačí v duchu, ve své hlavě. Zkuste mantru rytmicky sladit se svým dýcháním.

Vyzkoušejte vizualizaci

Pokuste se během meditace v duchu si něco představit – vizualizovat. Například, že sedíte u potůčku. Vnímejte, jak před vámi proudí jeho čistá voda. Když se během meditace vynoří nějaká rušivá myšlenka, vizualizujte si ji jako lístek plující nad hladině. Zaznamenejte ji, nechte ji odplout a vraťte se k původní představě. Tento druh meditace je skvělý pro napojení na přítomný okamžik.