Video placeholde

5 tipů co dělat, když vám myšlenky nedovolují usnout

Důvodů, proč se vám občas nedaří usnout, může být celá řada. Možná jste si dala pozdě odpoledne kávu, možná jste před spaním dlouho koukala na obrazovku počítače. Ale pak jsou chvíle, kdy se převracíte, víte, že chcete a potřebujete brzy usnout, a spánek se nedostavuje. Jak si před spaním nejlépe utřídit myšlenky a pomoci mozku opravdu vypnout?

Napište si "to do list"

To, že člověk nemůže usnout kvůli tomu, že ho další den čeká něco náročného, je pochopitelné. Ale i příjemné očekávání může naši mysl pěkně zaměstnat. Podle nedávné studie pomáhá ke zklidnění jakýsi seznam toho, co zítra krok za krokem podniknout. A čím je podrobnější, tím více funguje. Možná se to zdá na první pohled kontraproduktivní zabývat se tím navečer. Ale seznam vám pomůže myšlenky utřídit a na nepříjemné situace se připravit. Úplně z hlavy vám je asi nevyžene, ale rozhodně už před psaním nebudou tak palčivé.

Zkuste usnout nad knihou

Pokud váš mozek nedokáže vypnout a myslet na něco jiného, zkuste ho zaměstnat – nejlépe nějakým nenáročným čtením. "Pomoci může něco, co vás zaujme, ale zároveň by to nemělo být nic, co by zase vaše myšlení přespříliš stimulovalo," říká James Findley, PhD, ředitel Behavioral Sleep Medicine Program na University of Pennsylvania. Zapomeňte tedy na detektivky nebo Henryho Kissingera a zkuste třeba časopis, který si většinou prohlížíte v čekárně u zubaře. Vynechte čtení na tabletu nebo mobilu, protože modré světlo a rychlé usínání spolu ruku v ruce nejdou. Pokud neusnete do půl hodiny, možná jste šla do postele příliš brzy. Zkuste vstát a něco dělat, dokud nebudete unavená.

Poslouchejte

Audioknihy jsou skvělou variantou pro zklidnění mysli. Tématicky pro ně platí to samé co pro knihy: Nic náročného, dramatického nebo hororového. Nasaďte sluchátka a jděte do toho. Variantou pro "nečtenáře" mohou být uklidňující nahrávky, kterých je celá pestrá škála, od zvuků moře, lesa až po meditační hudbu. Výborným zdrojem je třeba youtube.

Dýchejte a počítejte

Kolikrát se vám stalo, že jste na meditaci po cvičení jógy zabrala? Tak proč toho nevyužít večer před spaním? Nemusí to být žádná perfektní meditace, stačí se soustředit na svůj dech. Nádech na čtyři, výdech na čtyři a pokud do toho vpluje nějaká myšlenka, tak ji zkuste nechat zase hezky odplout. Je to trochu vylepšené počítání oveček, to ano, ale zato účinné.

A když už mluvíme o meditaci...

A pokud vás počítání nebaví, což chápeme, zkuste místo uklidňující hudby nebo audioknihy poslouchat rovnou pokyny pro meditaci. Tady vám zase může pomoci youtube, případně mobilní aplikace, podcasty nebo se dají koupit na cédéčku. Výhodou je, že vám meditace mohou pomoci nejen s lepším spánkem, ale obecně zlepšit psychické zdraví. A to už za to stojí, ne?