.

. Zdroj: archív firem

.
.
...
.
5
Fotogalerie

Hygge: Kniha, která potěší nejen pod stromečkem. Jakou vybrat?

Hygge se často nazývá dánským receptem na štěstí nebo také uměním žít. A jelikož se skandinávské národy pravidelně umisťují na předních místech v různých žebříčkách spokojenosti, asi na jejich umění čelit tmě, chladu a nepřízni osudu něco bude. Možná jste také zatoužila koupit sobě nebo svým známým knížku právě o hygge. Kterou si vybrat?

Hygge jednoduše, přehledně a názorně

Pro základní orientaci v tom, co je hygge a jak ho nenásilně dostat do svého života, doporučujeme následující dvě knížky. Obě jsou velice čtivě napsané, obsahují všechny důležité informace, přehledy, tipy a osobní zkušenosti autorů. Chvíli sice můžete mít pocit, že jediná důležitá věc v životě každého z nás je narodit se v Dánsku, když to ale člověk vezme trochu s nadhledem, načerpá spoustu inspirativních myšlenek a tipů. Některé už možná provozujete a ani netušíte, jak jste vlastně „hygelig“. Není ale špatné si uvědomit, odkud pramení ten pocit spokojenosti a toho, že to sice vypadá jednoduše, ale funguje to a je to tak správně.

.
. | Zdroj: archív firem

Obě knihy jsou také nádherně graficky zpracované. Kterou si vyberete, záleží už jen na vašem vkusu. Naše redaktorka módy a krásy Andrea dala jednoznačně přednost té tmavé od Marie Tourell Søderbergové s třpytivými detaily na přebalu, mě osobně zaujal jednodušší design a krásný papír knížky od Meika Wikinga.

.
. | Zdroj: archív firem

Hygge pro náročnější

Tuto knihu ocení hlavně ti, kteří raději čtou souvislejší text než seznamy. Kniha Louisy Thomsen Britsové zasadí hygge do širšího kontextu a nespokojí se jen s výčtem jednoduchých doporučení. Pokud k hygge patří například mít doma své oblíbené místo, autorka se neomezí na konstatování, že by se mělo skládat z pohodlného křesla, deky a svíčky. Spíše se snaží vysvětlit, z jakých zásadních lidských potřeb tyto praktiky vycházejí, jak se měnily v historii a jaká je vlastně jejich pravá podstata. Zároveň je vše zasazeno do minimalistického designu se krásnými fotografiemi. Kniha je opatřena rejstříkem, takže je jednoduché se v ní vyznat. K určitým tématům v této knize se totiž člověk chce vracet znovu a znovu.

.
. | Zdroj: archív firem

Hygge prakticky

Pokud vás zajímají konkrétní tipy na zařízení bytu, na to, co vařit nebo jak si udělat „hyggelit“ svůj volný čas, sáhněte určitě po této knize známé kuchařky a spisovatelky Signe Johansenové. Čekají vás především recepty na tradiční dánské sladkosti, pravý severský gløgg a další typická jídla. Do skandinávské kuchyně vám dopřeje nahlédnout podrobněji, seznámí vás s tradicemi nebo zvyklostmi, které ji dělají takovou, jaká je.

Nebudete ochuzeni o další praktické rady a tipy, například jak si zařídit domácnost nebo co podniknout ve volném čase. Kniha je také vybavena rejstříkem, což je skvělé, pokud chcete nějaký recept vyzkoušet častěji. Ostatně, sama autorka radí, že například moučník je potřeba vyzkoušet nejméně třikrát, než člověk přijde na to, jak ho udělat, aby mu i jeho blízkým opravdu chutnal.

.
. | Zdroj: archív firem

Pokud by vás přeci jen předem zajímalo, o co vlastně jde v tomto dánském životním konceptu a více o hygge, můžete si přečíst náš článek.