Video placeholde

Jak vyléčit rýmu přes noc: 8 kroků, které vám pomohou

V zimních měsících to známe všichni: Další den nás čeká důležité jednání v práci, případně vytoužené a dlouho očekávané rande, jenže večer předtím nás začne lechtat v nose, pálit v krku a je jasné, že o slovo se hlásí rýma. Banální onemocnění, které ovšem přináší takové ty nepříjemnosti, jako jsou slzící oči, nos jako bambule, příšerný hlas a pálení v krku nebo bolest hlavy. Sice se říká, že neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dní, pravdou ale je, že proces uzdravování můžete podstatně urychlit, když víte, jak na to!

Jednou z možností je běžet do lékárny a zakoupit spoustu léků, které dokáží poměrně dobře potlačit příznaky a nabudit tělo, což pomůže k tomu, abyste přežili v práci. Proces uzdravování ale urychlí naše babské rady. Čerpají ze zkušeností předků, kteří dobře věděli, že příroda uzdravuje, a uměli dokonale využívat to, co rostlo všude kolem nich.

1. Pijte

V první řadě byste měli myslet na to, že dostatek tekutin pomůže vašemu organismu v boji se stávající infekcí a zároveň podporuje imunitu v boji s případnou další. Osvědčeným receptem na rýmu jsou bylinné čaje, například heřmánkový. Heřmánek má protizánětlivé účinky a osladíte-li si ho po mírném vychladnutí medem, jeho dezinfekční účinek se zvyšuje. Účinně pomáhá i na bolest v krku. Je výborný nejen na pití, ale také na inhalování. Silný heřmánkový výluh ještě horký dejte do mísy, skloňte nad ni hlavu přikrytou ručníkem a inhalujte. Krásně se vám uvolní dutiny.

2. Dejte si lázeň

Horká pára udělá vašemu ucpanému nosu dobře. Naložte se do horké vany a postupně přidávejte teplotu vody. Může dosáhnout klidně až 42 stupňů. Můžete do ní přidat olej z borovice, eukalyptu nebo tymiánu. Po této lázni ještě nejméně na půl hodiny zalezte do postele, přikryjte se nejméně jednou tlustou peřinou. Tím si vlastně tak trochu vytvoříte zvýšenou teplotu, která vám pomůže likvidovat viry.

Pokud nemáte vanu, dejte si do horké lázně (třeba do umyvadla nebo lavoru) ruce až po lokty a do druhého škopku také nohy. Poproste někoho, aby vám pomalu přiléval horkou vodu, co snesete. I to pomáhá uvolnit ucpaný nos a opravdu to funguje! Po této lázni je také ideální zůstat co nejdelší dobu v teple, naše babičky nedaly dopustit na teplé vlněné ponožky.

3. K večeři vývar

Máte-li čas, udělejte si silný vývar, ideálně kuřecí. Také on pomůže ucpanému nosu a posílí tělo v boji s virovou infekcí.

4. Dopřejte si vitamín C

Kromě vývaru určitě zvyšte dávky vitamínu C. Ačkoliv je jednodušší naládovat se tabletami z lékárny, určitě byste neměli zapomenout také na ovoce a zeleninu, které účinek těch umělých umocní.

5. Před usnutím slanou vodu

Pokud se vám před usnutím špatně dýchá, zkuste slanou vodu. Mimochodem ta je skvělá i na kloktání, pomůže jak nosohltanu, tak i na bolest a dezinfekci krku. Do nosu na uvolnění dýchacích cest ji můžete použít ve formě spreje, silnější povahy ji mohu použít i jako solnou sprchu, tedy ucpat jednu dírku a tou druhou solný roztok „natáhnout do nosu“.

6. Spěte co nejdéle

No a pokud to jde, choďte co nejdříve spát a ráno nikam nespěchejte. Pořádný odpočinek je jedna z nejlepších věcí, co pro rychlý boj s infekcí můžete udělat.

7. Když bolí v krku

Pokud se k rýmě přidá i bolest v krku, pomůže již zmiňovaný heřmánkový čaj s medem, ale také čaj ze šalvěje. Pomáhá také popíjení či kloktání Vincentky a Priessnitzův obklad. Ten připravíte tak, že namočíte šátek do studené vody, přikryjete jej fólií a ručníkem a necháte zapařit. Pomáhá i proti kašli a zahlenění průdušek, pokud jej přiložíte na hrudník.

8. Posilujte imunitu

V poslední době se v prevenci virových i bakteriálních onemocnění využívá účinků hlívy ústřičné. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků, její hlavní předností jsou ale protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Jednou z nejvýznamnějších látek jsou glukany, které výrazně aktivují imunitní systém zvyšují obranyschopnost nejen vůči různým mikroorganismům, ale i nádorům a radiačnímu záření.

Toho se úspěšně využívá mimo jiné při prevenci i léčbě infekčních onemocnění, a to jak virových a bakteriálních, tak i plísňového nebo parazitního původu. Pokud příznivé účinky hlívy zkombinujete s vitaminem C a s dávkou lactobacilů, dosáhnete tak významného zvýšení celkové obranyschopnosti organismu.

Dalším efektem glukanů je, že snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají příznivý vliv na peristaltiku střev a usnadňují léčbu a hojení ran. Hlívu tedy rozhodně zařaďte do jídelníčku.

Hitem posledních let je zázvorový čaj, který tělo prohřeje a má i mnoho léčivých látek. V první řadě jsou to esenciální oleje, má však v sobě také celou řadu vitaminů, například vitaminy A, B1, B2, C, E, a minerálních látek, jako jsou sodík, hořčík, fosfor, vápník, železo a draslík. Připravíte jej tak, že zázvor nakrájíte nebo, pokud máte raději pálivější a účinnější variantu, nastrouháte a zalijete vodou horkou zhruba 90 °C. Sladit samozřejmě medem.

Recept pro fajnšmekry je křen s medem. Působí geniálně jako prevence v menších dávkách. Ve větších je vhodný v průběhu nemoci, protože křen je přirozené antibiotikum. Čerstvý kořen křenu oloupejte a najemno nastrouhejte. Poté smíchejte s přibližně stejným množstvím medu. Promíchejte a užívejte po lžičkách během dne (3 až 5x), podle průběhu vaší nemoci.

Ideální prevencí proti nachlazení a pro podporu imunity je také konzumace syrového česneku. Ale pozor, pokud to přeženete, nejenže se vám lidé budou obloukem vyhýbat, ale bude protestovat i váš žaludek. Česnek je sice výborné antibiotikum a má protizánětlivé a dezinfekční účinky, ale zvyšuje prokrvení žaludku, takže jeho nadměrná konzumace ho může velmi podráždit.

Další přírodní cesty, jak si pomoci proti nachlazení, najdete ZDE.