Jahodové mámení: Upečte si jednoduchý piškotový koláč!

18. června 2017
Jahodové mámení: Upečte si jednoduchý piškotový koláč!
Upečte si jahodový dort! • Foto: Nina Novák

Přemýšlíte, co se všemi těmi jahodami, se kterými se teď roztrhl pytel? Co takhle upéct jemný lehký piškotový dort! 

Budete potřebovat dortovou formu o ø 20 cm

Příprava: 90 minut + chladnutí

Ingredience:

100 g hladké mouky

3 vejce

špetka soli

100 g krupicového cukru

1 lžička vanilkové pasty (nebo esence)

1 lžička strouhané citronové kůry

25 g rozpuštěného másla

máslo a hrubá mouka na formu

100 g jahodového džemu a 250 g jahod na dokončení

KRÉM

250 g tučné zakysané smetany 30%

100 g moučkového cukru

1 lžička vanilkové pasty

250 ml smetany na šlehání

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného sněhu. Žloutky rozšlehejte metličkou s vanilkovou pastou a kůrou, opatrně je vmíchejte do sněhu. Totéž udělejte s moukou a máslem. Těsto rozetřete ve formě a pečte asi 40 minut. Korpus nechte úplně vychladnout.

Na krém umíchejte smetanu s cukrem a vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a pak do ní opatrně zapracujte zakysanou smetanu. Korpus rozkrojte, pomažte džemem a přiklopte. Navrch potřete krémem a ozdobte nakrájenými jahodami.

Recept připravil časopis Food.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy