Jahodové mámení: Upečte si jednoduchý piškotový koláč!
Přemýšlíte, co se všemi těmi jahodami, se kterými se teď roztrhl pytel? Co takhle upéct jemný lehký piškotový dort!
Budete potřebovat dortovou formu o ø 20 cm
Příprava: 90 minut + chladnutí
Ingredience:
100 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkové pasty (nebo esence)
1 lžička strouhané citronové kůry
25 g rozpuštěného másla
máslo a hrubá mouka na formu
100 g jahodového džemu a 250 g jahod na dokončení
KRÉM
250 g tučné zakysané smetany 30%
100 g moučkového cukru
1 lžička vanilkové pasty
250 ml smetany na šlehání
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného sněhu. Žloutky rozšlehejte metličkou s vanilkovou pastou a kůrou, opatrně je vmíchejte do sněhu. Totéž udělejte s moukou a máslem. Těsto rozetřete ve formě a pečte asi 40 minut. Korpus nechte úplně vychladnout.
Na krém umíchejte smetanu s cukrem a vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a pak do ní opatrně zapracujte zakysanou smetanu. Korpus rozkrojte, pomažte džemem a přiklopte. Navrch potřete krémem a ozdobte nakrájenými jahodami.