Clare Waight Keller

Clare Waight Keller Zdroj: Profimedia.cz

Clare Waight Keller: Návrhářka, která stvořila nevěstu Meghan Markle

Svatební šaty Meghan Markle vzbuzovaly obrovská očekávání. Ve hře bylo několik britských značek a designérů, nejvíce však novináři sázeli na australskou dvojici Ralph & Russo, protože právě šaty z jejich kolekce si Meghan vybrala na své zásnubní fotografování. A zatímco se zraky lidí upíraly na tvorbu a sociální sítě Australanů, mezitím ve velkém utajení vznikaly svatební šaty pod taktovkou někoho docela jiného – návrhářky módního domu Givenchy Clare Waight Keller.

Až do minulé soboty přitom její jméno znal jen ten, kdo se orientuje v módním průmyslu. V této oblasti totiž patří Angličanka Clare Waight Keller k lidem, kteří se těší velkému respektu – zvlášť od té doby, co loni jako první žena v historii módního domu převzala otěže Givenchy.

THE EDITORIALS: Anyelina wearing a #GivenchyCoutureSS18 outfit designed by @ClareWaightKeller, photographed by @marknmarkn and styled by @irinamariebondarenko for @numeromagazine. #GivenchyEditorials

Příspěvek sdílený GIVENCHY (@givenchyofficial),Kvě 23, 2018 v 6:07 PDT

Malý vhled do historie: Značku založil v roce 1952 Hubert de Givenchy, který byl v jejím čele neuvěřitelných čtyřicet tři let. K jeho vůbec nejznámější tvorbě patřily šaty a filmové kostýmy pro Audrey Hepburn, dlouholetou a možná věčnou múzu tohoto domu. Po odchodu mistra zakladatele usedli do křesla kreativního ředitele v rychlém sledu tři muži, kteří formovali jednu velkou éru módního průmyslu: John Galliano, Alexander McQueen a Julien Macdonald. Stálého designéra našel módní dům Givenchy až v roce 2005, kdy ho na dvanáct let převzal Riccardo Tisci.

Rok 2017 byl v módním průmyslu rokem velkých odchodů a napětí, kdo koho vystřídá v čele známých značek. Současně ho (podobně jako filmový průmysl o rok později) symbolicky zaplavila vlna feminismu. Maria Grazia Chiuri, designérka módního domu Dior, stvořila kultovní tričko We Should All Be Feminist, ve kterém se fotily třeba Rihanna nebo Jennifer Lawrence, zatímco Prabal Gurung vyslal na molo Bellu Hadid v tričku The Future is Female. Budoucnost je žena, řekli si nejspíš i CEO manažeři Givenchy a do čela značky poprvé vybrali návrhářku –Clare Waight Keller.

GIVENCHY EDITORIALS: “Givenchy stands for a powerful woman”. The vision of Artistic director @ClareWaightKeller for the #GivenchySS18 woman. Portrait by #StevenMeisel. Read the full article on @britishvogue #GivenchyEditorials

Příspěvek sdílený GIVENCHY (@givenchyofficial),Bře 1, 2018 v 10:04 PST

Clare Waight Keller rozhodně není typem excentrické návrhářky, kterou byste si pamatovali podle vizáže jako Vivienne Westwood nebo Johna Galliana. Zatím to vypadá, že nemá ani žádnou módní uniformu jako Karl Lagerfeld nebo Carolina Herrera. Ráda se obléká jednoduše, ale není minimalistkou jako Phoebe Philo. A přestože její pozice v čele Givenchy posiluje teze o feminizaci módního průmyslu, ona sama si z toho zatím nevytvořila téma jako Maria Grazia Chiuri.

Dnes sedmačtyřicetiletá Clare, rodačka z Birminghamu, má za sebou ukázkový kariérní žebříček. Návrhářství studovala na prestižních univerzitách a rovnou ze školních ateliérů zamířila jako pomocná návrhářka a stylistka ke Calvinu Kleinovi a Ralphu Laurenovi. Poté si ji k sobě vytáhnul Tom Ford, toho času u Gucci, aby pro italskou značku navrhovala dámskou linii doplňků. Následovalo pět let v čele značky Pringle of Scotland a poté přesun do Paříže a šest mimořádně úspěšných let se značkou Chloé.

GIVENCHY FAMILY: Actress and Jury President #CateBlanchett wore a #GivenchyCoutureSS18 outfit, designed by @ClareWaightKeller, to the Blackkklansman Premiere held during the 71st Annual Cannes Film Festival. #GivenchyCouture #GivenchyFamily #Cannes #HappyBirthday #MadamePresident

Příspěvek sdílený GIVENCHY (@givenchyofficial),Kvě 14, 2018 v 2:33 PDT

Jako kreativní šéfka módního domu Givenchy dostala tato máma tří dětí na starost jak dámskou, tak pánskou sekci, ale také haute couture. Nabízí se otázka, jaký je její tvůrčí rukopis. Clare je především všestranně talentovaná. Potrpí si na přísně čisté linie, kterým dodává překvapivé bohémské či vysloveně ženské prvky, jako jsou třásně, volány, plisé nebo snové ombré barvy. Jedny z nejvýraznějších šatů její první přehlídky vysoké krejčoviny oblékla na festivalu v Cannes předsedkyně poroty Cate Blanchett.

Bylo to jen o několik dní dříve, než před kaplí svatého Jiří na hradě Windsor zastavil Rolls-Royce a vystoupila z něj nevěsta Meghan Markle v šatech, které měly překvapivě čisté linie. Tím jediným okamžikem se z Clare Waight Keller stala světově známá návrhářka a z módního domu Givenchy černý kůň svatebních závodů, který bezesporu zamíchá i pořadím nejvlivnějších značek.

THE SKETCH: Her Royal Highness the Duchess of Sussex wore a #Givenchy Haute Couture gown designed by @ClareWaightKeller. The pure lines of the dress are achieved using six meticulously placed seams. The graphic open bateau neckline gracefully frames the shoulders and emphasizes the slender sculpted waist. #RoyalWedding #MeghanMarkle #WeddingDress

Příspěvek sdílený GIVENCHY (@givenchyofficial),Kvě 20, 2018 v 12:59 PDT

Proč právě Givenchy? Meghan si Clare vybrala nejen proto, že je Britka (volba lokálního návrháře je v královské rodině tradicí), ale také aby dodala důraz její unikátní pozici v čele francouzské značky. Vévodkyně ze Sussexu se totiž otevřeně hlásí k feminismu, už před třemi lety například pronesla na půdě OSN působivou řeč za rovnoprávnost žen. Svatební šaty bez jediného zdobného korálku tak byly nejen vyjádřením nevěstina vkusu, ale i symbolickou demonstrací women power. Což je i vzhledem k tomu, že je u televize zhlédly skoro dvě miliardy lidí, opravdu síla.