Video placeholde

Velká nádhera! Nevěsta Meghan Markle překvapila v šatech Givenchy!

Konečně jsme se dočkali. Nejočekávanější svatba tohoto roku je tu. Na šest stovek hostů se začalo scházet už v dopoledních hodinách u kaple svatého Jiří na hradě Windsor a byla to přehlídka dokonalých outfitů korunovaných v případě dam rozmanitými kloboučky, jak se na takovou výsostnou událost ve Velké Británii sluší. Nevěsta Meghan Markle nakonec překvapila jak výběrem návrhářky, která nebyla v užším výběru spekulujících novinářů, tak i stylem a střihem svých svatebních šatů – čistým a perfektně elegantním, díky kterému už teď vešla do dějin. 

Oproti původním spekulacím Meghan Markle nakonec zvolila jednoduchou bílou róbu bez jakýchkoli ozdob od britské návrhářky francouzského módního domu Givenchy Clare Waight Keller. Stylem se tak nejvíc přiblížila svatebním šatům princezny Margaret, sestry královny Alžběty, která se vdávala v roce 1960. Ty její mají decentní lodičkový výstřih a tříčtvrteční rukávy. Vlečka měří zhruba metr a půl, ale délkou ji čtyřikrát překonává lehounký bílý závoj zdobený jemnou krajkou. Šaty doplňuje diamantová tiára z roku 1932, kterou nevěstě zapůjčila královna Alžběta II.

Meghan Markle si bere prince Harryho.
Meghan Markle si bere prince Harryho. | Zdroj: Reuters

Meghan ve finále (i když po svém) dodržela britskou královskou tradici, kdy si nevěsta volí designéra svatebních šatů lokálního původu. Právě z tohoto důvodu se spekulovalo o módním domě Burberry, Alexanderu McQueenovi nebo Jenny Packham, návrhářce, která ušila poporodní šaty pro Kate. Nejvíc se ale počítalo s australskou návrhářskou dvojicí, která stojí za britskou značkou Ralph & Russo a jejichž šaty zvolila Meghan na zásnubní fotografii.

Novopečená vévodkyně ze Sussexu sice dokonale zmátla novináře a fanoušky, nicméně přesto naplnila to hlavní očekávání. A to, že bude nejen krásná nevěsta, ale i neskutečně chic. Zrodily se nejvlivnější svatební šaty pro následující léta!

První fotografie zachytila Meghan v královském Rolls Royce půl hodinu před obřadem. Bylo z ní patrné, že nevěsta zvolila hladký závoj, šaty s decentním lodičkovým výstřihem a dlouhými rukávy. Na hlavě má diamantovou korunu, kterou jí zapůjčila královna Alžběta II.

Meghan Markle
Meghan Markle | Zdroj: Reuters

Sama královna pro tuto příležitost zvolila kostýmek s kloboukem v barvě limetky.

Královna přijel na svatbu vnuka.
Královna přijel na svatbu vnuka. | Zdroj: Reuters

Maminka nevěsty Doria Ragland si pro velký den své dcery vybrala kostýmek v mátové barvě Oscar de la Renta.

Maminka Meghan Doria Raglan
Maminka Meghan Doria Raglan | Zdroj: Profimedia.cz

V pozvánkách na svatbu byl uveden také dress code. Pro pány morning suit (malý společenský oblek) nebo lounge suit (vycházkový oblek), což znamená dlouhé sako končící nad koleny v černé nebo tmavě šedé (antracitové) barvě, vesty, hladké kalhoty s pruhy, kravaty a bílé košile. Pokud pánové chtěli, mohli si vzít i klobouk. Pro dámy byly předepsány day dress neboli elegantní šaty v délce ke kolenům nebo pod ně a klobouček.

Těhotná Pippa Middleton s manželem Jamesem Matthewsem
Těhotná Pippa Middleton s manželem Jamesem Matthewsem | Zdroj: Profimedia.cz

Victoria a David Beckhamovi
Victoria a David Beckhamovi | Zdroj: Profimedia.cz

Amal Clooney doslova zazářila ve žlutých šatech návrhářky Stelly McCartney. Od ní měla kostýmek i Oprah Winfrey, která nedávno dělala rozhovor s matkou Meghan Markle.

Amal a George Clooney. Amal má na sobě model Stella McCartney
Amal a George Clooney. Amal má na sobě model Stella McCartney | Zdroj: Profimedia.cz

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey | Zdroj: Profimedia.cz

Herečka Carey Mulligan vsadila na šaty Erdem. Tento den je nejen oslavou lásky Harryho a Meghan, ale i tvorby britských módních návrhářů a návrhářek.

Herečka Carey Mulligan v šatech Erdem a její manžel Marcus Mumford
Herečka Carey Mulligan v šatech Erdem a její manžel Marcus Mumford | Zdroj: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate s princeznou Charlotte. Stejný kabátek oblékla i na její křtiny v roce 2015
Vévodkyně Kate s princeznou Charlotte. Stejný kabátek oblékla i na její křtiny v roce 2015 | Zdroj: Profimedia.cz

Z Češek dostaly na svatbu pozvánku výživová specialistka Gabriela Peacock (na snímku za Jamesem Bluntem), která mimo jiné pomáhá s jídelníčkem i královské rodině, a také topmodelka Tereza Maxová. Peacock pro tuto příležitost zvolila starorůžové šaty návrhářky Emilie Wickstead, kterou si oblíbila i Kate Middleton.

James Blunt s manželkou Sofií Wellesley, za nimi v růžových šatech značky Emilia Wickstead česká výživová specialistka Gabriela Peacock s manželem
James Blunt s manželkou Sofií Wellesley, za nimi v růžových šatech značky Emilia Wickstead česká výživová specialistka Gabriela Peacock s manželem | Zdroj: Profimedia.cz

V průvodu svatebních hostů nechyběla Tereza Maxová a její manžel Burak Oymen
V průvodu svatebních hostů nechyběla Tereza Maxová a její manžel Burak Oymen | Zdroj: Profimedia.cz

Lady Kitty Spencer, neteř princezny Diany, je tváří návrhářského dua Dolce & Gabbana, a tak zvolila šaty z jejich dílny.

Lady Kitty Spencer, vnučka princezny Diany, v zelených šatech Dolce & Gabbana
Lady Kitty Spencer, vnučka princezny Diany, v zelených šatech Dolce & Gabbana | Zdroj: Profimedia.cz

Na tradiční italskou značku vsadila i tenisová hvězda a kamarádka Meghan Serena Williams, která pro změnu oblékla model Versace.

Serena Williams a manželem Alexisem Ohanianem
Serena Williams a manželem Alexisem Ohanianem | Zdroj: Profimedia.cz

Na fotografie ze svatby i outfity přítomných se podívejte do fotogalerie.