Video placeholde

Tajemství Vivienne Westwood: Jak zůstat mladá a oslňující až do osmdesáti

První dáma britské módy oslaví v dubnu 77. narozeniny a popravdě řečeno, nikdo asi nečekal, že by tahle energická a nonkonformní dáma ve své práci a životě snad chtěla zvolnit. Její kolekce patří stále mezi ty nejočekávanější na světových Fashion Weecích a kromě pozitivních ohlasů ohledně své práce sklízí vždy nadšené ohlasy na svůj vzhled. Královna punku, jak se slavné návrhářce Vivienne Westwood také přezdívá, se ovšem svým svérázným receptem na skvělý vzhled netají.

To, že díky svým outfitům a stylingu působí velmi fresh, je nasnadě. Vivienne ale každoročně udivuje přítomné i tím, jak svěže a oslnivě působí její pleť. O tom, že Vivienne dokáže strčit do kapsy mnohé své mladší kolegyně, svědčí i série aktů, kterou nafotila ve svých 68 letech s německým fotografem Juergenem Tellerem. „Když přede mnou seděla nahá, pomyslel jsem si jen ‘O bože!’ Vážně jsem nečekal, jak krásná bude a jak skvělá bude spolupráce s ní,“ uvedl tehdy fotograf.

Jak to tedy dělá?

Na otázku, jak si svůj mladistvý vzhled udržuje, odpovídá pravidelně velmi jednoduše: „Moc se nemyji.“ Což může působit jako vtip, ovšem loni na tiskové konferenci po pařížském Fashion Weeku ji doplnil její manžel Andreas Kronthaler slovy: „Je to pravda. Sprchu si dopřeje jednou do týdne. Proto je tak oslnivá.“ Tato slova zaznívají poměrně často, například v rozhovoru pro PETA (People for Ethnical Treatment of Animals – Organizaci bojující za práva zvířat) designérka přesně popsala, jak její ranní rituál vypadá: “Prostě si jen ráno opláchnu důležitá místa a vyrazím do práce.“

Krásná pleť a svěží vzhled zřejmě ale nebudou tím hlavním důvodem, proč návrhářka nepoužívá sprchu dvakrát denně jako mnozí lidé v anglo-americkém světě. Je totiž nejen revolucionářkou v módě, ale snaží se změnit celkové vnímání módního průmyslu a osobní odpovědnosti k životnímu stylu. Tato „eko-bojovnice“ se objevila například ve spotu kampaně na Světový den vody, který upozorňuje na vyčerpání našich vodních zdrojů těžkým průmyslem.

V době, kdy jsme obklopeni nezměrným počtem kosmetiky a předepsaných rituálů, si Vivienne Westwood udržuje klidný, pro někoho až feministický a protikulturní postoj. A to je přesně to, co bychom od královny punku čekali.