Hudba vás dostane do pohybu

Hudba vás dostane do pohybu Zdroj: Shutterstock

Sedm věcí, které zpomalují metabolismus. Neděláte některou z nich?

Máte pocit, že stačí jen projít kolem jídla a hned máte pár deka navíc? Že cokoliv, co sníte, se vám hned uloží, zatímco vaše kamarádka spořádá jídla mnohem více, a přesto má postavu jak z časopisu? Možná máte pomalý metabolismus. A možná vás také překvapí, které věci za jeho zpomalení mohou!

Asi každého napadne, že rychlému metabolismu prospívá cvičení. Další věci ale už nemusí být tak zjevné na první pohled. Co je ještě příčinou toho, že je vaše spalování tak pomalé?

Nepravidelné stravování

Každému člověku sice vyhovuje něco jiného, například co se velikosti snídaní týče nebo počtu porcí denně. Odborníci se ale shodují, že důležitá je pravidelnost. Pokud je tělo zvyklé jíst každé tři hodiny a najednou jedno jídlo vynecháte, tělo hladoví. Z následujícího jídla tak v obavě před dalším hladověním uloží co nejvíce energie do zásoby.

Pokračování 2 / 7

Hladovění

Drastické diety a hladovění jsou také nepřítelem správného fungování metabolismu. Stejně jako při nepravidelném stravování i v tomto případě začne tělo ukládat zásoby na horší časy. Stejně tak to bude dělat v případě, kdy budete sportovat a k tomu nedostatečně jíst v domnění, že rychleji zhubnete. Jak správně jíst před tréninkem a po něm si přečtěte zde.

Pokračování 3 / 7

Málo svalů

Váš metabolismus je závislý na objemu vaší svalové hmoty. Čím více jí budete mít, tím rychleji budete spalovat. Po třicítce ovšem začíná svalové hmoty ubývat, udává se, že o tři až pět procent za deset let, pokud nejste aktivní. Právě proto je nejvhodnější doba s cvičením začít, pokud jste tak ještě neudělali, říká Caroline Apovianová, autorka knihy „The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight“. „Čím více svalové hmoty budete mít, tím více energie bude vaše tělo spalovat, i když se zrovna nehýbete,“ vysvětluje. Pohyb si vyberte takový, který vás baví. Ideální je kombinovat vysoce intenzivní trénink s posilováním.

Pokračování 4 / 7

Málo spánku

Lidé s nedostatkem spánku mají mnohem větší sklon k přibývání na váze. Proto je dobré spát alespoň sedm hodin denně, aby se hladiny kortizolu držely v normě. Tento stresový hormon mimo jiné reguluje chuť k jídlu, a pokud není v harmonii, nebudete se cítit sytí. Takže když máte pocit, že byste místo pohody v posteli měli raději vyskočit a jít běhat, spočítejte si, jestli jste odpočívali dostatečně dlouho.

Pokračování 5 / 7

Málo bílkovin

Bílkoviny by měly tvořit podstatnou část jídelníčku. Zjednodušeně řečeno – kolik vážíte kilogramů, tolik gramů bílkovin byste měli sníst nejméně za den. Čili 60 kg = nejméně 60 gramů bílkovin. Běžný jogurt má v balení tak pět gramů, vejce přibližně 5 gramů bílkovin, hrnek mléka asi také tak, tak kde je najít? Rybí maso, drůbež, šunka, řecký jogurt, cottage cheese, všechny tyhle bílkoviny nejen zasytí, ale na jejich trávení potřebujete také více energie. Kromě toho, že napomáhají správné činnosti metabolismu, také člověka zasytí a pomáhají regulovat krevní cukr, takže vy nebudete mít brzy po jídle zase hlad.

Pokračování 6 / 7

Málo vlákniny

Na trávení vlákniny zase tělo spotřebuje mnohem více energie a to dokáže metabolismus nakopnout. Mezi nejvýznamnější zdroje vlákniny patří celozrnné pečivo, zelenina, ovesné vločky, čočka a luštěniny.

Pokračování 7 / 7

Menstruace

Ženy ztrácejí železo každý měsíc, když menstruují. Železo pomáhá při okysličování svalů, okysličené svaly lépe pracují, a tělo tak více spaluje. Nezapomeňte tedy na listovou zeleninu, jako je zelí, brokolice, zelené fazole a špenát.