...

... Zdroj: istock.com

Máte pořád hlad? Známe nejčastější důvody i jak se ho zbavit

Vyluxujete talíř plný těstovin a ani ne za hodinku je to tady zase. Kručení v břiše a svíravý pocit v žaludku. Prostě hlad. Jak to vyřešit a nepřibrat při tom pět kilo?

Většinou má hlad jasné a dobře popsatelné důvody. Třeba příliš malý energetický příjem. Nebo to, že jste si sice naložili na talíř horu jídla, které ale neobsahovalo správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin. Jenže jindy takové vysvětlení prostě chybí, ať si lámete hlavu sebevíc. Prostě vás sužuje vlčí hlad a nic, co sníte, ho nedokáže utišit. Ale i v takovém případě to má svoje důvody, jen si je zrovna neuvědomujete. Odhalte spolu s námi některé z nich, pomůže vám to k lepšímu a déletrvajícímu pocitu plného žaludku.

Jíte moc často

Vypadá váš denní režim tak, že prakticky pořád uzobáváte něco malého, ale na velká jídla si čas nenajdete? To vede k neurčitému celodennímu pocitu hladu, kdy už nejste schopni rozlišit, jestli jste vyhladovělí, nebo přeplácaní. Najděte si prostor na tři pořádná jídla denně, která budou obsahovat bílkoviny, vlákninu i zdravé tuky, a pak doplňujte energii malými svačinkami. Dobrou volbou jsou třeba vlašské ořechy – obsahují totiž látky, které regulují chuť k jídlu.

Špatně snídáte

Pokud je vaše snídaně založená na vysoké konzumaci sacharidů a po probuzení zhltnete třeba křupavou bagetku, toast nebo misku ovesné kaše, probere to k aktivitě hormony zodpovědné za pocity hladu a udrží je to v akci po celý den.

Takové snídaňové hody navíc rozhoupají hladinu krevního cukru. Podobné procesy nastávají po sacharidové stravě vždy, ale ráno na lačný žaludek je to ještě výraznější. Zkuste si proto naplánovat jídelníček tak, aby ranní menu obsahovalo spíš bílkoviny (třeba vajíčka se zeleninou) a jídla na bázi sacharidů si dopřejte k obědu a večer.

Příliš solíte

Sůl má pověst spouštěče žízně. V krátkodobé perspektivě to skutečně platí, ale v té dlouhodobější vás naopak povzbudí k jídlu. Podle studie zveřejněné v The Journal of Clinical Investigation její účastníci, kteří několik týdnů konzumovali slané potraviny, zaznamenali větší pocit hladu. Při zpracování soli totiž v lidském těle probíhají procesy, které vyžadují vyšší příjem kalorií, což vede k vystupňování chuti k jídlu. Pozor na sůl skrytou v průmyslově zpracovaných potravinách, domácí strava vás takových trablů s nabuzeným apetitem ušetří.

Kolik soli denně jíst a jak snadno snížit její příjem, čtěte zde.

Nudíte se

Když zažíváte nudu, vede to k uzobávání sladkostí nebo chipsů, což vyvolává pocit, že neustále hladovíte. Při nudě navíc citlivě vnímáte všechny projevy svého organismu, jako je například první zakručení v břiše. Řešení nabízí například i mindful eating neboli vědomé jídlo, při němž se absolutně soustředíte na to, co máte na talíři. Tak se totiž naučíte rozlišovat mezi falešným hladem vyvolaným nudou a skutečnou potřebou naplnit prázdný žaludek.

Nehýbete se

Za návaly hladu může být, ale také psychická příčina. Pokud v noci nezamhouříte oka nebo trpíte stresem, zvedá se hladina stresového hormonu kortizolu, který stimuluje hlad. Pracujte na tom, abyste byli uvolněnější. Relaxovat můžete v jógovém studiu, pro potlačení přebujelého apetitu je efektivní zejména hotjóga.