Pečivo volte nejen tmavé, ale hlavně ať je celozrnné.

Pečivo volte nejen tmavé, ale hlavně ať je celozrnné. Zdroj: Pexels

5 zdravých snídaní, po kterých nebudete mít celé dopoledne hlad

Snídaně je základ celého dne. Od toho, jaká bude, se totiž odvíjí spousta věcí, od pocitů hladu přes chutě na sladké až po vaši náladu. Proto je důležité, aby obsahovala vyvážený podíl bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Připravili jsme pro vás pět tipů, jak si přichystat snídani, aby byla kvalitní a zasytila vás.

Snídaně nastartuje celý váš den. Není důležité, jestli budete snídat hodně, nebo málo. Jsou lidé, kteří prostě po ránu obří porce nespořádají. Důležité ale je, abyste se najedli nejdéle do hodiny po probuzení a aby vaše snídaně byla vyvážená: Tedy aby obsahovala jak bílkoviny, tak kvalitní sacharidy, vlákninu a tuky. A také pochopitelně dostatek tekutin. Co si tedy ke snídani dopřát?

Vajíčka

Když chcete začít den jídlem, které splňuje většinu výživových doporučení, sáhněte po vejcích (stačí jedno až dvě) a doplňte je tmavým pečivem a zeleninou. Na pečivo si klidně namažte trochu másla, a jestli toužíte po kousku uzeniny, sáhněte po libové šunce. Pokud budete mít takto vyváženou snídani, nemusíte se bát ani cholesterolu, ani tuků – ty tělo bez potíží spálí. Vajíčka jsou navíc velmi zdravá, jsou plná vitamínů B, C, E, draslíku, železa a dalších minerálů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Dobre rano 🥰🖤 . . . www.karolinafour.cz #jsmelaska #dnesjem #dnessnidam #snidane #breakfast #fitfood #foodie #foodgram #foodinspiration #foodphotography #recept #czechfood #czechgirl #czechblogger #czech #dnesfotim #fotimjidlo #weekoninstagram #vscocam #vscocze #nevarblbe #nejezblbe #sheisnotlost #avocado @canon_photos #czechfoodblogger #vegetarian #avocadotoast #avokado

Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour),Úno 16, 2019 v 2:17 PST

Řecký jogurt s menším obsahem tuku

Ráno vás také spolehlivě zachrání bílý jogurt (ideálně řecký s vyšším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuků), kysané mléko nebo kefír s nižším obsahem tuku. Nikoli však light, protože ty sice bývají zcela bez tuku, ale obsahují o to více cukru nebo umělých sladidel, případně jsou zahušťované. Na výrobku hledejte vždy číslo 3,5 % (plus minus).

Tvarohová pomazánka

Vhodnou snídaní nejen pro ty, kteří chtějí hubnout, je také kousek tmavého pečiva se zdravou tvarohovou pomazánkou, se sýrem cottage nebo lučinou. Dejte si ale pozor na výběr pečiva. Pouze to, že je tmavé, ještě není zárukou toho, že je zdravé. Některé totiž bývá dobarvováno karamelem a přitom je z klasické pšeničné mouky. Volte takové druhy, které se nazývají celozrnné. Tam máte jistotu, že kupujete potraviny s vysokým obsahem vlákniny, která vás zasytí. Novinkou v pekárnách jsou také tzv. čistězrnné chleby, které neobsahují mouky, ale přitom jsou vláčné a dlouho vydrží. Určitě je vyzkoušejte!

Cereálie s ovocem

Milujete sladké? Zkuste se ošidit ovocem, samozřejmě v přiměřeném množství. V praxi to znamená, že například přidáte ovoce do nedoslazovaných cereálií. Možná si na takové jídlo budete muset chvíli zvykat. Jestli ale po sladkém tolik prahnete, připravte si třeba placičky z celozrnné mouky a dejte si k nim ovoce, svůj účel to splní – vaše chuťové buňky budou spokojeny a ty tukové začnou ubývat.

Kaše

Cereální kaše jsou v poslední době snídaňovým hitem. Uspokojí chuť na sladké, přitom jsou plné vlákniny. jejich výhodou je, že nerozhodí hladinu cukru tak, abyste za chvíli měli chuť na sladké nebo obří hlad. Kaše nemusí být jen ovesné, můžete vyzkoušet rýžovou, pohankovou i další. Určitě se ale vyhněte tem instantním, obsahují většinou zbytečně velké množství cukru.

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jaká snídaně je podle výživového poradce ta správná?

Více o kaších si přečtěte v tomto článku: