Naše kaše. Z čeho připravit zdravou snídani?

19. ledna 2017
Tip na zdravou snídani • Foto: Shutterstock

Smoothie v létě, kaše v zimě. To je náš tip na zdravou zimní snídani, která zahřeje i doplní energii na celé dopoledne. Jak a z čeho kaši připravit, jsme se zeptali výživové poradkyně Lady Noskové. 

Jako malé děti jsme byli zvyklí leda tak na krupicovou kaši. Kaše, o kterých budeme mluvit, rozhodně patří do zdravého životního stylu i životosprávy.

 

„Stále se setkávám s mnoha lidmi, kteří mají v oblibě spíše snídaně nasladko,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková, jenže croissant nebo chléb s marmeládou nejsou úplně vhodná varianta. Po těchto lahůdkách totiž rychle vylítne hladina cukru v krvi, velmi rychle se zase ohlásí hlad a celý den se střídají chutě s pocitem hladu.

Cereální kaše jsou mnohem lepší volbou. Uspokojí chuť na sladké, přitom jsou plné vlákniny. Hladina cukru v krvi je konstantní a nám se tak vyhnou chutě na sladké. 

Navíc je to další možnost, co zařadit do zdravého jídelníčku a tím jej učinit bohatší a pestřejší. Střídáte různé obiloviny, tedy základ kaše, ale používáte i různá dochucovadla, kterými kaši obohatíte, jako jsou sladidla, ovoce či ořechy.

„Když chcete tělo zasytit na delší dobu, je dobré do kaše přidat také trochu bílkovin. Zkuste tvaroh, cottage, skyr nebo rostlinné zdroje, jako je sójový protein, rýžový protein, chia protein nebo protein z dýňových semen,“ prozrazuje své tipy Lada Nosková. 

Jakou kaši zvolit?

› Rýže

Jako komplexní polysacharid je skvělým zdrojem škrobů. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu, přitom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru.

› Pohanka

Je typická pro svou oříškovou chuť, je úžasným zdrojem rutinu, který pomáhá při problémech s žílami a funguje také jako prevence křečových žil.

› Jáhly

Tradiční pokrm v kuchyních našich babiček. Mimo jiných významných minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor nebo zinek, jsou jáhly zdrojem důležitého antioxidantu křemíku.

Ten podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran. A jáhly obsahují také větší množství železa, kterého hlavně ženy mají málo.

› Amarant

Má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami.

Je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kdyby vám při vaření amarantu vadil takzvaný šlem, zkuste amarantové vločky.

› Oves

Ovesné vločky jsou významným zdrojem vlákniny, díky tomu pomáhají předcházet zácpě a udržují správnou činnost tlustého střeva.

Oves účinně snižuje hladinu cholesterolu, posiluje organismus při vyčerpání a únavě a je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

› Quinoa

Hodí se nejen jako příloha do salátů či k masu, ale právě i na přípravu kaší. Merlík čilský nás prostě baví. Je lehce stravitelný, nenadýmavý a má mnoho barev. Díky vysokému podílu hořčíku a vitaminu B12 prospívá lidem trpícím migrénami.

Jako potravina s vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu.

› Teff

Na málo známou obilovinu zatím natrefíte málokde. Chutná trochu jako pohanka po oříšcích. Pozitivní je, že obsahuje vysoké množství železa a vápníku a také vitamin B1 (thiamin) a vlákninu.

Zrna teffu obsahují B s symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek z nich ženy v Etiopii vyrábějí tradiční etiopské placky.

Favorit Lady Noskové Uvařit 35 g quinoy, ochutit 10 g kakaa nebo máku a trochou stévie, navrch přidat 125 g tvarohu a posypat malinami.

Fotogalerie

7 fotografií

Článek připravil časopis Dieta.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy