Jak zhubnout bez trápení, efektivně a trvale?

Jak zhubnout bez trápení, efektivně a trvale? Zdroj: iStock.com

Jak zhubnout napořád, zdravě a bez diety. Stačí těchto pár změn!

I pokud jste si letos žádné novoroční předsevzetí ohledně hubnutí nedala, trochu zapracovat na kondici a životosprávě nikdy není na škodu. Právě teď je totiž ideální čas na změny a nové začátky. Stačí podniknout pár poměrně jednoduchých kroků a i ty vám přinesou nejen kila dole, ale také víc energie a zdraví. Tady jsou!

Ketodieta, nízkosacharidová dieta, přerušovaný půst, co to bude letos? Rozhodli jste se pro leden bez sladkého a s minimem kalorií a těšíte se, jak se v únoru zase najíte dosyta? Pak si spíše než na trvalá kila dole zaděláváte na pomalý metabolismus, jojo efekt a obezitu.

Každý, kdo zhubl, vám řekne to stejné: diety nemají cenu. Mnohem lepší je změnit své návyky tak, aby vám zdravé jídlo chutnalo. A je nesmysl to dělat naráz a hned. My pro vás máme několik tipů, které vám pomohou nejen nastartovat zdravý životní styl, ale pokud je začnete dodržovat, odrazí se i na vaší váze a kila půjdou dolů.

TIP NA VIDEO: Jak jíst zdravě a správně, aby člověk hubl?

Video placeholde

Rozhodně nezačínejte se všemi najednou. Na každý nový návyk si dejte minimálně týden, ideálně tři. Teprve až se vám zvyk upevní, přejděte k dalšímu. A je jedno, čím začnete – každému bude vyhovovat něco jiného. Co tedy letos rozhodně udělejte?

Článek pokračuje na dalších stranách. >>>

Pokračování 2 / 7

Jezte více zeleniny

Tím rozhodně začněte. Ne jednou kedlubnou denně: jezte zeleninu ke každému jídlu, k snídani, obědu i večeři. Výjimečně ji nahraďte ovocem, toho ale kvůli cukru budete moci sníst mnohem méně. Zkoušejte nové druhy zeleniny i nové druhy úpravy. Čím více zdravé zeleniny sníte, tím lépe pro vaše zdraví, metabolismus a váhu.

Pokračování 3 / 7

Zaměřte se na snídaně

Mnoha lidem dává pravidelná snídaně zabrat: nestíhají nebo po ránu nemají chuť. A přitom platí, že se jedná o nejdůležitější jídlo dne. Pokud máte za sebou také několik takových pokusů, ale období vydatných snídaní u vás vždy rychle vystřídá chleba s taveňákem a půl hrnku čaje, zastavte se. Vymyslete si na každý den v týdnu nějakou snídani, která vám bude chutnat a na kterou budete mít doma suroviny. Vajíčka, ovesné kaše, omelety – tipy na zdravé snídaně najdete zde.

Pokračování 4 / 7

Spočítejte bílkoviny

S bílkovinami se lépe hubne. Dokážou nejlépe zasytit, takže po nich budete mít později hlad a mnohem menší chuť na sladké než po stejně kalorickém jídle složeném ze sacharidů. Díky bílkovinám ve stravě také udržíte svoji svalovou hmotu, což je pro hubnutí také důležité. Dospělý člověk by měl za den sníst 0,8–1,2 gramů bílkovin na kilogram své hmotnosti. Pro člověka vážícího 65 kg je to tedy přibližně 65–70 gramů za den. A s tím má řada lidí problém. V běžném jogurtu je přibližně 5 gramů bílkovin na 100 gramů, ve 100 gramech masa přibližně 20 gramů bílkovin, ve vejci 13 gramů a v čočce například 25 gramů. 200 ml polotučného mléka pak obsahuje 7 gramů bílkovin. Spočítejte si tedy, kolik kterého jídla za den sníst, a snažte se to dodržovat.

Pokračování 5 / 7

Nehladovte

Každému vyhovuje jiná velikost a počet porcí denně. Odborníci se ale shodují, že důležitá je pravidelnost. Pokud nějaké jídlo vynecháte a tělo hladoví, bude během příštího jídla schovávat více energie do zásob pro případ, že by zase přišel hlad. A čím častěji budete jídla vynechávat, tím více zásob bude tělo ukládat. Metabolismus se zpomalí a výsledkem budou kila navíc. A stejně tak se tělo zachová ve chvíli, kdy bude mít méně jídla během dne, než kolik potřebuje k normálnímu fungování. Pokud byste chtěli vědět přesněji, kolik kalorií denně snít, vypočítejte si bazální metabolismus. Nejezte méně a nehladovte.

Pokračování 6 / 7

Naplánujte jídla, která milujete, ve zdravé variantě

Milujete čokoládu? Pak vězte, že i ve zdravém jídelníčku je pro ni místo, a pokud ji budete jíst chytře, rozhodně nepřiberete. Neplatí, že by se jídlo dělilo na špatné a dobré. Ve studii Torontské univerzity ženy, kterým byla odepřena na týden čokoláda, na ni měly častěji chuť. Pro lepší vztah k jídlu proto vyhoďte z vašeho stravovacího slovníku povolené a zakázané a spíše si rozmyslete, kdy si ten váš oblíbený kousek dopřejete. Čokoládu si dejte například ke svačině s jogurtem a vločkami. Nebo s odpolední kávou, kterou si rozhodně také neodpírejte. Stejně tak můžete vyzkoušet zdravé varianty pizzy, veganské kremrole nebo bezlepkovou bábovku.

Pokračování 7 / 7

Hýbejte se a odpočívejte

Nemusíte být denně v posilovně nebo nachodit deset tisíc kroků. Ostatně tento mýtus o krocích vznikl vlastně náhodou. Takových šest až osm byste jich ale ujít měli. A to nenachodíte jen v práci nebo doma, k tomu je potřeba jít alespoň část cesty do práce pěšky. Prospěje to vašemu srdci a bude se vám lépe hubnout. Pohyb na čerstvém vzduchu bude mít vliv také na kvalitu vašeho spánku. Aby tělo správně fungovalo a neukládalo si kila do zásoby, nesmí být unavené. Což znamená spát 6–8 hodin denně.

Více tipů, jak zdravě a efektivně zhubnout, najdete v časopise Dieta. Aktuální číslo koupíte v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Dieta 01/22
Dieta 01/22 | Zdroj: Ivy E. Morwen