Ovesné vločky pomohou při obnově pokožky.

Ovesné vločky pomohou při obnově pokožky. Zdroj: iStock

.
Oříšky si klidně dejte. Ale nepočítejte s těmi praženými.
Špenát je plný železa.
...
Hanka Mašlíková
6
Fotogalerie

Jezte chytře: 7 potravin pro lepší paměť

To, co sníme, má přímý vliv na naše zdraví, krásu a celkový prožitek ze života. Tušili jste ale, že vhodně poskládaným jídelníčkem lze zlepšit také kognitivní funkce a zaktivovat šedou kůru mozkovou? Přinášíme vám přehled několika potravin, které ochrání vaše makovičky a podpoří jejich funkci.

1. Ořechy

Pro udržení zdraví mozku jsou vhodné především kešú, arašídy, mandle nebo vlašské a pekanové ořechy, které prospívají kardiovaskulární a nervové činnosti a zlepšují smyslovou paměť a ukládání informací. Jen pozor na zdravou míru. Pytel pražených solených ořechů večer u televize nepomůže ničím nikomu.

TIP NA VIDEO: Které potraviny zlepšují sex?

2. Ovesné vločky

Dodají tělu pořádnou dávku energie zásluhou vysokého podílu sacharidů. Vločky, stejně jako další celozrnné obiloviny, pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi a chrání tak před náhlým a výrazným pocitem hladu. Velkým plusem je i vysoký obsah vlákniny, která napomáhá správné funkci trávicího systému.

3. Banán

Má vysoký podíl přírodního cukru, který se rychle uvolní do krevního oběhu a nabije tělo okamžitou energií. Prospívá svalům a nervům, konkrétně pak při fyzické a duševní námaze. Obsahuje totiž draslík, který se při výdeji energie spotřebovává. Naopak má zcela nulový obsah cholesterolu a nabízí celou řadu vitaminů. Banán je ideální svačinou při cvičení i při náročném dni v práci.

4. Špenát

V množství obsaženého železa ve špenátu se sice tvůrci Pepka námořníka sekli, přesto slavná kreslená postavička z tohoto zeleného zázraku sílu získat mohla. Špenát totiž z hlediska výživy a obsahu prospěšných látek patří mezi nejlepší listovou zeleninu. V jednom hrníčku špenátu se nachází 5 gramů bílkovin a 181 % denní doporučené dávky vitaminu K, což z něj dělá výbornou alternativu masa. Navíc pomáhá zklidnit nervovou soustavu, což napomáhá koncentraci.

Špenát je plný železa.
Špenát je plný železa. | Zdroj: Shutterstock

5. Lesní ovoce

Borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba jahody nejsou jen lahůdkou a zdravým mlsem, ale především přírodní ochranou před stařeckou demencí. Lesním plodům, zejména pak brusinkám, je také přisuzována obecná schopnost čistit močové cesty.

6. Kurkuma

Tohle zářivě žluté koření našlo upotřebení v mnoha odvětvích. Hlavní léčivá složka kurkumin posiluje imunitu a brání depresi i ponurým náladám, dle studií navíc zlepšuje paměť a zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby. Dále podporuje trávení a chrání srdce. Má také silné protizánětlivé účinky na pleť a protirakovinné vlastnosti.

7. Ryby

Je jedno, zda vám víc chutná losos, makrela, pstruh, tuňák, nebo snad sardinky. Všechny tyto rybky totiž obsahují omega-3 mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli ve zdraví mozku. Kromě toho, že zlepšují paměť, také stabilizují náladu a jsou též účinnou prevencí deprese a dalších závažných psychiatrických onemocnění.

Hanka Mašlíková
Hanka Mašlíková | Zdroj: časopis Dieta