Dejte pleti najíst: 5 potravin, které redukují vrásky
Naši krásu ovlivňuje nejen hektický životní styl, znečištění, stres, únava, přemíra UV záření a úzkost. Na zdraví naší pleti má nemalý dopad i to, jak jíme. Zařaďte do jídelníčku potraviny zlepšující kvalitu pokožky a zpomalte stárnutí. Které to jsou?
TIP NA VIDEO: Které potraviny zlepšují sex?
Losos
Zářivost pleti zajistí tato kvalitní a velmi oblíbená ryba. Nejspíš byste to do ní neřekli, ale je jednou z předních surovin pro hydrataci organismu. Podobně jako avokádo je i losos bohatý na mastné kyseliny, zejména na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zachovat přirozenou funkci kožní bariéry a brání unikání vody. Výsledkem je viditelně více vyplněná a mladistvější pleť. Kromě toho je losos také bohatým zdrojem bílkovin, které stimulují produkci kolagenu.
Co jíst: Přidejte kousky lososa do salátu nebo ho upečte v páře.
Článek pokračuje na dalších stránkách. >>>
Pokračování 2 / 5
Houby
Obsahují velké množství antioxidantů a vitaminu D, který je v potravinách méně zastoupený. Více ho můžeme získat ze sluníčka. Tahle kombinace je doslova zázračná pro vlasy, pleť i nehty. Díky antioxidantům, které bojují proti volným radikálům, je pokožka vyplněná, vypadá mladistvěji a je viditelně méně poškozená nezdravým životním stylem.
Co jíst: Houby jsou výborné například v polévce nebo v rizotu.
Pokračování 3 / 5
Avokádo
Milují ho blogeři po celém světě (nachází se ve 12, 6 milionu instagramových postech a stále přibývají další) a není se čemu divit. Přirozeně se vyskytující mastné kyseliny, které obsahuje, jsou pro optimální obnovu pokožky zcela zásadní. Díky nim je pleť vyhlazená a vypadá mladistvě. Avokádový olej je také proslulý svou schopností zmírnit vnější projevy stárnutí, zvyšuje odolnost suché pleti proti vnějším vlivům a ideální je i pro pokožku unavenou po opalování. Zmírňuje podráždění, zarudnutí, šupinatění a pnutí.
Co jíst: Avokádo lze jednoduše namazat na chléb nebo z něho můžete udělat třeba guacamole.
Pokračování 4 / 5
Pomeranče
Toto ovoce je skvělým zdrojem vitaminu C. Ten stimuluje tvorbu kolagenu a tím dodává pleti mladistvý a plný vzhled. Zároveň chrání pro mládí a krásu důležitou vrstvu pokožky, epidermis, před vnějšími agresory. Bojuje proti jejímu poškození vlivem nadměrného vystavení znečištění a slunci. Má také antioxidační schopnosti, jež ovlivňují jas, regeneraci a zpevnění kůže.
Co jíst: Využít ho můžete ve svém smoothie, k vymačkání čerstvé šťávy, ale třeba i do salátu.
Pokračování 5 / 5
Mandle
Jsou doslova pokladem pro krásu a vzhledem k vysokému podílu antioxidantů, které podporují schopnost buněk epidermu zadržovat vlhkost, mají skvělou pověst. Díky posílené přirozené funkci kožní bariéry se pak svrchní vrstva buněk pleti snáze vyrovná s důsledky poškození vlivem slunce a znečištění vzduchu. Mandle také pomáhají stimulovat tvorbu keratinu, který je pro zdravou pokožku, vlasy a nehty zcela zásadní.
Co jíst: Můžete je mlsat samostatně (hrst mandlí je ideální dopolední svačinka) nebo je přidávat například do své oblíbené ranní kaše.