Mnoho z nás vnímá dietu jako nutnost se vzdát nějaké potraviny a už se stresuje. Zkuste to jinak. Vyměňte některé potraviny za lepší a zhubněte trvale. Co třeba zkusit vyměnit přílohy plné sacharidů za zdravé potraviny? Jak vám prospějí a co z nich uvařit. Máme pro vás i výborné recepty.
Máte slovo dieta spojené s přísným režimem, během kterého musíte jíst málo a navíc to, co vám nechutná? Zkuste dietu chápat jinak. „Slovo dieta představuje cílené řízení stravy a tekutin pro určitý cíl, kterým může být jednak redukce hmotnosti, ale také zlepšení zdravotního stavu nebo zlepšení sportovního výkonu. Většinou se jedná o krátkodobější časové úseky, ale v případě zdravotních omezení se může jednat i o celoživotní způsob stravování,“ říká hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NUTRIADAPT Weight Management Clinic.
Nedržte diety, ale změňte svůj životní styl. K tomu, abychom zhubli a cítili se lépe, přitom často stačí málo – třeba nahradit klasické sacharidové přílohy (bílé těstoviny, knedlíky) opravdovými potravinami s komplexními sacharidy a vlákninou. „Opravdovou potravinou je přitom myšleno čerstvé a kvalitní jídlo, které minimálně nebo ideálně není vůbec průmyslově zpracované. Pokud ho navíc budete jíst tepelně neupravené, dostanete do těla maximum živin, vaše tělo bude uspokojené a nebudete muset počítat ani žádné kalorie,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová. Pak si můžete dovolit i větší porce. Jaké potraviny tedy doporučují odborníci na výživu místo klasických příloh?
Máte rádi velké porce? Používejte v kuchyni cuketu
Tip Terezy Havrlandové:Cuketa dokáže zvětšit objem ovesné kaše, nahradí klasické špagety nebo z ní můžete upéct skvělé čokoládové řezy. Fantazii se meze nekladou. Výhodou cukety je, že obsahuje více než 90 % vody a to ji řadí mezi nízkokalorické potraviny. Mimo to nemá příliš výraznou chuť, můžeme ji tedy použít při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Výborné jsou například raw cuketové těstoviny.
Pravé italské „linguine al pesto“

Ingredience:
3 cukety v bio kvalitě, 30 g olivového oleje, 30 g cedrových raw oříšků, 30 g makadamových raw oříšků, 1 stroužek česneku, 20 g listů čerstvé bazalky, sůl dle chuti
Postup: Vložíme všechny ingredience do mixéru a pulzně umixujeme pesto tak, aby v něm zůstaly kousky. Necháme odpočinout v lednici. Z cukety pomocí spiralizéru uděláme linguine. Dáme je do cedníku, přidáme sůl a necháme ji působit 20–30 minut. Poté je obalíme utěrkou nebo kuchyňským papírem a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme pesto, promícháme a s láskou servírujeme.
Pokračování 2 / 4
Naučte se milovat květák, ale na smažený zapomeňte
Tip Moniky Bartolomějové: Každý z nás pravděpodobně zná smažený květák. Tahle košťálová zelenina toho ovšem nabízí mnohem víc. Květák můžeme využít jako velmi chutnou variantu rýže. Nasekaným květákem můžeme také nahradit mouku v těstě na pizzu nebo si připravit velice chutný pokrm ze zapečeného květáku, který je díky nízkému množství sacharidů vhodný zejména při nízkosacharidovém stravování.
Krémový zapečený květák

Ingredience:
1200 g květáku (cca 1 a půl kusu), 320 ml 12% smetany, 120 g žervé, 20 g dijonské hořčice, 160 g 30% eidamu, špetka soli a špetka pepře, 60 g kvalitní libové slaniny, 250 g cherry rajčátek, 1 polévková lžíce másla
Postup: Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme, a když začne vřít, přidáme očištěné růžičky květáku. Povaříme cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou. V malém hrnečku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí. Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme. Tukem vymažeme zapékací misku, do které poklademe uvařený květák a slaninu s rajčaty. Vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Pokračování 3 / 4
Dýně šetří kalorie a zlepšuje kvalitu pleti
Tip Terezy Havrlandové: Další skvělou surovinou je dýně, která je skvělá k přípravě polévek, pyré nebo jako součást pečené zeleniny. Dýně má vysoký obsah karotenoidů, čímž působí blahodárně na pleť a skvěle se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. Pokud máte rádi hřejivou dýňovou polévku, zkuste si ji připravit v raw variantě. Přesvědčíte se o tom, že vás zahřeje, i když si ji připravíte bez vaření.
Dýňová polévka s pikantními raw marinovanými kešú

Ingredience:
450 g dýně Hokkaidó (oloupané), 400 ml vody, 2 lžičky mleté papriky, 1 špetka muškátového oříšku, 1 lžička kari, 1 špetka pepře, 1 lžička soli, 3 lžičky olivového oleje, 1 lžička raw sirupu z agáve, 2 lžičky raw mandlové pasty, 1 stroužek česneku, 2 lžíce raw dýňových semínek, 80 g raw marinovaných Indických kešú
Postup: Dýni nakrájíme na kousky, přidáme vodu a rozmixujeme. Stroužek česneku potřeme s kořením a přimícháme do rozmixované dýně. S chutí si můžeme pohrát přidáním mandlové pasty nebo dýňových semínek. Ozdobíme a dochutíme vynikajícími raw marinovanými kešú oříšky.
Pokračování 4 / 4
Zařaďte do jídelníčku žampiony. Nahradí dokonce i burger
Tip Moniky Bartolomějové: Žampiony portobello dokážou nahradit dokonce i burgerové housky, na rozdíl od pečiva z bílé mouky jsou však plné výživných látek a navíc dietní. Houby mají obecně vysoký podíl vody a díky tomu velmi málo kalorií. Kromě zmiňovaného burgeru si klobouky žampionů můžete naplnit sýrem, mletým masem nebo zeleninou.
Plněné žampiony portobello

Ingredience:
4 ks portobello žampionů, olivový olej, sůl a pepř dle chuti, 6 ks sušených rajčátek, 1 svazek rozmarýnu, 1 balení mozzarelly light nebo cherry mozzarelly, 3 stroužky česneku, 250 g cherry rajčátek, balsamiko redukce
Postup: Žampiony otřeme kuchyňskou utěrkou, pokapeme olivovým olejem, osolíme opepříme a do každého kousku vložíme na menší kousky nakrájené sušené rajče. Rajče posypeme nasekaným rozmarýnem a přikryjeme kuličkami mozzarelly. Vložíme do zapékací misky a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–35 minut. Omáčku z rajčátek vytvoříme tak, že si na olivovém oleji rychle osmahneme na plátky nakrájený česnek. Přidáme rozpůlená cherry rajčátka. Vše prohřejeme a osolíme, opepříme a dochutíme balsamikem dle chuti. Zapečený žampion servírujeme přelitý omáčkou z cherry rajčat, ozdobený lístky čerstvé máty. Pro ještě lepší chuť můžeme zakápnout olivovým olejem.