Cítíte se unavení? Energii dodá vyvážená strava.

Cítíte se unavení? Energii dodá vyvážená strava. Zdroj: iStock.com

Bojujete s únavou? 10 superpotravin, které vám dobijí baterky

Zapomeňte na kávu nebo energetické nápoje. Příčinou únavy je nedostatek živin a vitamínů. Po kterých potravinách sáhnout, když vám docházejí síly? 

Ovesné vločky

Dodají tělu pořádnou dávku energie zásluhou vysokého podílu sacharidů. Vločky, stejně jako další celozrnné obiloviny, pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi a chrání tak před náhlým a výrazným pocitem hladu. Velkým plusem je i vysoký obsah vlákniny, která napomáhá správné funkci trávícího systému. Dejte si k snídani vločky s mlékem nebo si z nich udělejte ovesnou kaši.

TIP NA VIDEO: Které potraviny zlepšují sex?

Brokolice

Má skvělé detoxikační účinky a snižuje chuť na sladké. Brokolice je významným zdrojem hořčíku, který výrazně podporuje činnost svalů a srdce a koenzymu Q10, tedy látky, která hraje klíčovou roli při výrobě energie v buňkách. Důležité je připravovat ji v páře a co nejkratší dobu, aby o tyto vzácné látky nepřišla.

Banán

Má vysoký podíl přírodního cukru, který se rychle uvolní do krevního oběhu a nabije tělo okamžitou energií. Prospívá svalům a nervům, konkrétně pak při fyzické a duševní námaze. Obsahuje totiž draslík, který se při výdeji energie spotřebovává. Naopak má zcela nulový obsah cholesterolu a celou řadu vitaminů. Banán je ideální svačinou při cvičení, při náročném dni v práci je dobré mít jeden po ruce.

Mandle

Mandle jsou bohaté na přírodní živiny, jako je hořčík nebo vápník, ale také na vitamíny skupiny B. Díky hořčíku pomáhají nejen v boji proti celkové únavě, ale také proti úzkostem a stresu. Obsahují zdraví prospěšné tuky a měli bychom je jíst v nesolené a nepražené formě každý den. Při redukci hmotnosti by denní dávka mandlí neměla přesáhnout 30 gramů. To je asi jedna hrst, která navíc obsahuje 3,5 g vlákniny.

Citron

Vysoký podíl vitamínu C posiluje obranyschopnost organismu, a je tak výborným přírodním lékem pro posílení imunity. Nejvhodnější je dát si šťávu z citronu hned po ránu nalačno, tím nastartujeme metabolismus. Citron přidávejme do jídla i během dne, maximalizuje vstřebávání živin z potravy. Pro redukci hmotnosti zkuste skvělý koktejl z půlky citronu, lžíce javorového sirupu, špetky kajenského pepře a deci vlažné vody.

.
. | Zdroj: Pexels

Čočka

Tahle luštěnina je výhrou pro vegetariány, čočka se totiž obsahem železa vyrovná i masu. Právě při nedostatku železa se můžeme cítit bez energie. Čočka je skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů. Zdravé jsou všechny druhy; klasická, červená i žlutá. Výborná je čočková polévka s kari a kurkumou, tu tělo ocení v dlouhých zimních měsících. Zatím poměrně nedoceněná je i varianta nakyselo. Místo octa můžete totiž použít i citron.

Kakao

Čisté, syrové, organické kakao je stoprocentně zdravá vysokoenergetická potravina, bohatá na antioxidanty, železo, mangan i zinek a má blahodárný účinek na náladu. Dá se použít do zdravých dezertů či koktejlů. Stejně dodá energii hořká čokoláda, vybírejte vždy tu, která má minimálně 70 % kakaové sušiny. Spíš než po čokoládě voní po kakau, a hlavně jí nesníte celou tabulku na posezení.

Goji bobule

Jeden z nejvýživnějších druhů bobulovitého ovoce na planetě je zdrojem bílkovin, amino-kyselin, obsahuje velké množství vitamínů (B 1, B2, B6, E a C). Plody kustovnice čínské jsou bohaté na antioxidanty, zlepšují vidění, posilují i imunitní systém – v oblasti, kde se pěstuje, se lidé dožívají nejvyššího průměrného věku. Používejte je do bílého jogurtu, salátu, na smoothie nebo jako malou svačinu.

Zelený čaj

Lahodný nápoj nás díky kofeinu a antioxidantům postaví rychle na nohy. Navíc zlepšuje imunitu a je výborným pomocníkem při hubnutí. Postará se totiž o rychlejší metabolismus. Důležité je pít ho neslazený nebo s kapkou kvalitního medu. Kupujte si vždy jen ten sypaný. Vroucí vodu nechte vždy odstát a vychladnout na 80°C, jinak se do nálevu vyloučí i třísloviny, po nichž čaj hořkne.

Avokádo

Díky nízkému obsahu vody a vysokému podílu tuků dodá avokádo našemu tělu dlouhodobou energii. Zdravé tuky snižují hladinu cholesterolu v těle, avokádo má ovšem i vysoký obsah vlákniny, která zajistí pocit sytosti. Obsahuje také lecitin, který se podílí na nervových procesech a výrazně podporuje soustředěnost a paměť. Kupujte měkké kusy s neporušenou slupkou, nezralé nechte dojít v pokojové teplotě.

Další tipy na zdravé potraviny, které byste měli mít ve spíži, najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Koupit ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Dieta 09/2021
Dieta 09/2021 | Zdroj: Lucie Robinson