.

. Zdroj: Istock.com

Holandská omáčka je hotová do minuty.
.
Hrášková polévka chutná skvěle studená i teplá.
Špenát je plný železa.
Vyzkoušeje některé ze zeleninových salátů s quinoí.
6
Fotogalerie

Jde to i bez masa: 7 překvapivých rostlinných zdrojů bílkovin

Neholdujete masu a mléčným výrobkům? Nevadí. Bílkoviny můžete získat i z čistě rostlinné stravy. Přinášíme vám proto několik tipů na potraviny nadupané proteiny, které se vám budou hodit také při redukční dietě, která se bez příjmu dostatečného množství proteinů neobejde.

Bílkovina by měla být správně zastoupena v každém jídle, které si během dne dopřejeme, jelikož má zásadní úlohu v tvorbě svalů, pevnosti kostí a ochraně imunitního systému. Abychom se cítili dobře a udrželi si zdravou váhu, je vhodné denně přijímat 1 gram bílkovin na kilo váhy – a pozor, to i v případě, že pravidelně nesportujeme nebo máme sedavé zaměstnání. Více bílkovin by pak měli konzumovat sportovci, senioři a těhotné a kojící ženy, u nichž se optimální denní příjem pohybuje kolem 2 gramů na kilo hmotnosti.

TIP NA VIDEO: Z kterých potravin získáte největší množství bílkovin?

Které rostlinné potraviny obsahují hodně bílkovin? To se dozvíte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 8

Zelený hrášek

Malý zázrak – přesně tak můžeme nazvat zelený hrášek. Obsahuje totiž zhruba 8 gramů bílkovin a zároveň je bohatým zdrojem vitamínu K: V jednom šálku se ho nachází až 44 % doporučené denní dávky. Oblíbený je i pro velké množství vlákniny, kyseliny listové a dalších zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

Pokračování 3 / 8

Chřest

Proteiny a vitamíny nabušený je i chřest. Díky antioxidantům navíc působí jako prevence proti rakovině a také jako afrodiziakum! Kdo by to do něj řekl, že?

Pokračování 4 / 8

Dýňová semínka

Dýňová semínka po vydlabání dýně mnohdy končí v odpadcích, přitom jsou opomíjená neprávem. Vždyť ve 100 gramech obsahují neuvěřitelných 30,5 gramu proteinu! Jejich konzumací tak vaší denní porce bílkovin dosáhnete velmi snadno. Tak co, už pro ně běžíte do obchodu?

Pokračování 5 / 8

Celozrnné těstoviny

Těstoviny máme zažité jen jako sacharidovou bombu, z níž příliš prospěšných látek nezískáme a která do redukčního jídelníčku rozhodně nepatří. To však neplatí v případě, sáhneme-li po rozumném množství celozrnné verze naší oblíbené pasty. Šálek vařených celozrnných těstovin totiž obsahuje překvapivých 7,5 gramu bílkovin. A v množství proteinu se nenechají zahanbit ani těstoviny cizrnové.

Pokračování 6 / 8

Quinoa

Quinoa by měla být v jídelníčku každého, kdo dbá na vyváženou stravu a zdravý životní styl. Jeden šálek téhle dokonalé superpotraviny obsahuje kolem 20 gramů proteinů, díky čemuž se stává ideální náhražkou masa.

Pokračování 7 / 8

Špenát

V množství obsaženého železa ve špenátu se sice tvůrci Pepka námořníka sekli, přesto slavná kreslená postavička z tohoto zeleného zázraku sílu získat mohla. Špenát totiž z hlediska výživy a obsahu prospěšných látek patří mezi nejlepší listovou zeleninu, kterou můžete jíst. V jednom hrníčku špenátu se nachází 5 gramů bílkovin a 181 % denní doporučené dávky vitamínu K, což z něj dělá výbornou alternativu masa.

Pokračování 8 / 8

Bulgur

Na seznam potravin zdravého životního stylu právem patří i bulgur. Tahle obilovina, která se vyrábí z krup tvrdé pšenice, obsahuje 12 gramů bílkovin na 100 gramů a překvapivé množství vitamínů a živin. Je častou součástí indické kuchyně. Že by si své pravidelné místo našla i na vašich talířích?

Další skvělé články o bílkovinách najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: časopis Dieta