.

. Zdroj: časopis Dieta

.....
2
Fotogalerie

Kdo sabotuje vaše hubnutí? Řekněte jasné ne!

Máte je rádi, trávíte s nimi spoustu času a bez jejich opory byste mnoho věcí nezvládli. Avšak když jde o hubnutí, jsou nejčastěji ti nejbližší vašimi úhlavními nepřáteli.

Jídlo hraje roli ve všech vztazích. S rodinou se sejdete u nedělního oběda. S kolegyněmi proberete vztahy u chlebíčků. Váš muž a děti vám vyseknou největší poklonu, když všechno snědí. Zákazníka pozvete na pracovní večeři, s kamarádkami zajdete na nejlepší koktejl ve městě a dáte si k němu něco malého. Jídlo je pouto. V okamžiku, kdy se dáte na cestu za zdravým životním stylem, si najednou můžete uvědomit, že vlastně ti, které máte nejraději, jsou vinou onoho jídelního pouta těmi, kdo vám fandí nejméně. Vaše změna se dotkne i jich. Nemusí jí rozumět, začnou vás možná i odrazovat. Jak a čím se bránit?

TIP NA VIDEO: Čtyři zásadní chyby při amatérských dietách

Ty naše babičky

Kachnu umějí, že by jeden zpíval, a drobenkový koláč pečou fenomenální. A pak vy přijdete s tím, že nechcete? „Prosím tě, holka má být krev a mlíko, ne?“ opáčí babička zkušeně a bez mrknutí oka servíruje další chod. Jídlo v jejich světě znamená péči, výraz lásky, takže automaticky podávají to nejlepší. Ovšem to bývalo nejlepší ve skromných časech jejich mládí, v dobách nedostatku. Je jedno, že vy máte zásoby nadbytečné, babičky vždy budou přesvědčené, že bez plného talíře nepřežijete a nebudete vědět, jak vás mají rády. Co s tím? Pokud hrajete na hřešící den, kdy můžete všechno, nechávejte si ho právě na návštěvu u babičky (nebo maminky, protože maminky jsou na tom stejně). Jestliže se chcete udržet a víte, jak to bude těžké, objednávejte se na návštěvy až po jídle, to si nechte zabalit s sebou a někomu darujte. Při dostatku bojovnosti za nový zdravý životní styl můžete babičku také poprosit, jestli by vám nepomohla: když umí tak skvěle vařit, zda by nevymyslela něco s tou fádní brokolicí? Má vás přece ráda, ne?

Muži a jejich (ne)zvyky

Jestli něco nesnášejí, pak to, že jim vezmete jejich milované jídlo. Je to změna, o kterou nestojí a která se děje, protože VY jste si usmyslela, že budete hubnout?! Tak to tedy ne! „Jez si, co chceš, ale já chci normální guláš!“ Něco podobného slyšela většina ze zadaných hubnoucích žen. A co vám pak zbývá? Vaříte dvě jídla, nebaví vás to a brzy s tím seknete? To není dobré řešení. Zkuste jej přesvědčit pro svou věc. Co s tím? Není-li ten váš z rodu uvědomělých mužů, kteří jsou ochotni poslouchat důvody, jež vás ke změně stravování vedou, máte pár možností. Třeba přestat vařit. Možná ho hlad naučí, ale spíš hrozí hádky a krize. Co by mohlo pomoct vám oběma, je sepsat si oblíbená jídla a najít zdravé recepty. Zkuste to. Většinu změn muži nepoznají.

Dětští záškodníci

Věčně nedojídají, od toho jste tu zatím byla vy, zásadně jim chutná sladké, na které jste se jim i vy naučila chodit. Vysvětlit dětem, že najednou jíte doma jinak, je práce. Na druhou stranu, koho jiného než děti přesvědčit o tom, že jíst zdravě je jediné řešení? I když půjdete příkladem, bude problém hlavně v těch pokušeních, když míjíte cukrárnu nebo jim chystáte sladké snídaně a ony se ptají, proč si taky nedáte. Co s tím? U dětí by neměl fungovat dietní jídelníček, ale jídelníček vyvážený – tedy i sem tam se sladkým, nechte jim ho, to sladké. Jen vybírejte které. Děti mohou na rozdíl od vás i plnotučné výrobky. Mléčné produkty se naučte kupovat dvojí. Pokud trvají na tom, že chtějí jíst stejně, jistí to podobné obaly.

Kolegyně, kamarádky

Když řeknete, že se chystáte hubnout, vždycky se najde ta, která řekne: „Ty to nepotřebuješ!“ A minimálně z poloviny za tím nebude fakt, že vás má ráda takovou, jaká jste, ale obavy, abyste nedokázala víc než ona, protože o hubnutí se snažíte všechny, jen s různou mírou úspěchu. Co s tím? Pokud vás kolegyně i přes vaše upozornění stále zvou do fastfoodu nebo vám podsouvají kus nedělní buchty, prostě se stáhněte. Jít na to můžete i od lesa. Zkuste navrhnout, že do toho skočíte spolu. Ne, že budete jíst všechny všechno stejné, hubnutí je individuální. Nicméně trenéra a výživového poradce, byť s jinými tréninkovými plány a jídelníčkem, můžete mít vždycky napůl.

Stejně to nevydržíš!

Jestli dokáže něco ranit, je to mírně ironické pousmání, pokrčení rameny a konstatování: „Stejně to nevydržíš.“ Je těžké na to něco říct, ještě těžší je srovnat se s tím uvnitř sebe. Nejlepší zbraní je útok, a tak použijte, podle povahy vztahu s dotyčným, třeba následující: „Tak to zkus taky, uvidíme, kdo vydrží déle?“ „Já vím, bude to těžké, ale znám tě, jsi nejlepší máma na světě, ty mě určitě podpoříš, že ano? Vždycky se na tebe přece mohu spolehnout!“ „Myslíš? Můj trenér to vidí jinak. Už mám pár kilo dole a jde to fantasticky! Přidáš se?“ Jinými slovy, existuje spousta důvodů, jak rýpaly odpálkovat, a ještě víc důvodů, proč se cítit dobře, i když se do vás trefují. To vy začínáte tu lepší část života, věnujete sama sobě to nejlepší, konečně poznáváte tu bájnou sebelásku a snažíte se dokázat něco výjimečného. Máte naopak ty nejlepší důvody být na sebe zatraceně pyšná.

Další články na téma hubnutí najdete v novém čísle časopisu Dieta. Koupit ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte a zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: časopis Dieta