...

... Zdroj: istock.com

Když máme hlad z nudy, smutku, ze stresu. Jak zahnat chuť k jídlu?

Známe to asi všichni. Brousíme kuchyní a kolem ledničky, a ačkoliv žaludek rozhodně není prázdný, tělo nám dává jasný signál: Potřebuje něco zakousnout. A největší chuť máte právě na věci, které vedou hitparádu těch nejméně zdravých – od čokoládové zmrzliny po „cokoliv s majonézou“.

Typicky to na nás přijde v práci při nudné poradě – do oběda daleko a my se nemůžeme ubránit pocitu, že bez chipsů to nepůjde. Jindy vás rozčílí děti, partner, vytočí kamarádka. To si přece ten dort zasloužíte, ne?

Známe to moc dobře, ne vždycky stojí za touhou po jídle hlad. Člověk prostě potřebuje nějaké rychlé potěšení nebo rozptýlení. Psychologové mají pro tento druh uždibování termín „emoční přejídání“. Jíme pro to, abychom se nějak odměnili, rozptýlili, zahnali nepříjemné myšlenky. A pak máme výčitky.

Jak se zbavit chuti k jídlu?

V první řadě myslete na vyvážený jídelníček. Každá porce by měla obsahovat zeleninu nebo ovoce, komplexní sacharidy a bílkoviny. Vyvážená strava vám pomůže udržet hladinu cukru v krvi bez větších výkyvů, a tím i bez návalů hladu nebo chutí. Ale pokud už vás chuť přepadne, co dělat, aby ji člověk zahnal?

Napijte se

Někdy se za touhu po něčem k zakousnutí maskuje normální žízeň. Proto se vždycky nejdřív napijte, voda zaplní žaludek a tělu jen prospěje. Náš tip: zkuste si uvařit čaj. Ten zelený potlačuje chuť k jídlu, černý snižuje hladinu cukru v krvi. Studie v Journal of the American College of Nutrition zjistila, že jde o plných 10 procent za 2 a 1/2 hodiny.

Provoňte si místnost

Vůně mají na člověka různé účinky, dokáží povzbudit, zklidnit, zvednout náladu a podle vědců i zahnat hlad. Studie publikovaná v časopise Regulatory Peptides uvádí, že pokud si do aromalampičky nakapete například vůni vanilky (nebo třeba banánu), můžete na nějakou chvíli získat pocit sytosti. Aromaterapie podle vědců zažene chutě jistěji než sousto tmavé čokolády.

A pokud dáváte přednost květinovým vůním, vsaďte na jasmín. Nejenže snižuje úzkost a povzbuzuje energii, umí ale také zahnat hlad.

Hýbejte se

Myšlenky na jídlo vám spolehlivě zažene pohyb. Pokud můžete, dejte si desetiminutovou procházku, v práci se můžete zajít vyvětrat před budovu. Ideální je, pokud u toho někoho potkáte a strávíte s ním pár chvil v milém rozhovoru. Pokud nemůžete, zajděte si alespoň na toaletu s zkuste pár dřepů.

Telefonujte

A pokud není poblíž někdo, s kým byste si chtěla popovídat, zavolejte mu. Podle studie z Wisconsinské univerzity v Madisonu dojde při hovoru s někým blízkým v uvolnění oxytocinu, hormonu, který zvyšuje náladu a snižuje stres, a ten může mít vliv na uvolnění dalšího hormonu, leptinu, který redukuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus.

Čtěte

Pokud jste například doma a máte tu možnost upnout svou pozornost k příběhu, je spolehlivým způsobem, jak z hlavy vyhnat myšlenky na jídlo.

Mějte po ruce žvýkačku

Tohle je starý známý trik. Žvýkačka bez cukru dokáže člověka na nějakou chvíli ošálit.

Více o emočním přejídání vám řekne odborník na výživu Petr Havlíček v následujícím videu: