Vyhněte se jojo efektu.

Vyhněte se jojo efektu. Zdroj: istockphoto.com

8 signálů těla, že jste ve stresu a musíte zpomalit

Stres je zabijákem 21. století. A to především ten každodenní, plíživý, takový, který ani pořádně neregistrujeme. Kdo ho ovšem registruje, je naše tělo. Dává nám to najevo a je jen na nás, jak s těmito signály naložíme. Víte, jak tělo volá před neviditelným stresem o pomoc?

Jestli je něco nebo někdo, komu byste na světě měla skutečně věřit, pak je to vaše tělo. Ono totiž nejlépe ví, kdy je vám dobře a kdy ne, a dává vám jasné signály. Teď potřebuji cukr. Teď spát. Už dlouho nevydržíš takhle sedět, záda budou bolet ještě víc. A jinak tomu není ani v případě stresu. Pokud je ho už na vás moc, tělo se vám to bude snažit říct. A na nás je, abychom se signály naučily vnímat a abychom je správně pochopily. A pak už nezbývá než trochu zpomalit nebo si vzít dovolenou.

Jakým příznakům byste tedy měla věnovat pozornost?

Pokračování 2 / 9

Máte unavené svaly

Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin.
Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin. | Zdroj: Shutterstock.com

Někdy má člověk pocit, že celý den štípal dříví, a přitom jen seděl u počítače nebo na poradě. Tělo bolí, každý krok je utrpením a zvednout ruku se skleničkou vody nás stojí hodně přemlouvání. Přemýšlíte, kde se ta únava vzala? My to víme: V takovém případě je na vině stres.

Tím, že jste neustále v tenzi, jsou napjaté i vaše svaly a tím se vlastně za den unaví. V tu chvíli vám pomůžou relax ve vaně nebo procházka. Nepouštějte se do žádných sportovních výkonů, hrozí vám větší riziko úrazů, jako jsou třeba vyvrknutí kotníku anebo natažení či natržení svalu.

Video placeholde

Pokračování 3 / 9

Bolí vás hlava

K migréně patří tepající bolest hlavy ve spáncích.
K migréně patří tepající bolest hlavy ve spáncích. | Zdroj: Shutterstock.com

Když člověk překročí únosnou míru stresu a trvá to delší dobu, začne to odnášet i hlava. Máte najednou pocit, jako by vám někdo obehnal hlavu obručí a tu začal stahovat. Této bolesti se říká tenzní bolest hlavy a ruku v ruce s ní jde většinou únava, malátnost a neschopnost přemýšlet. A tak paradoxně ačkoliv se člověk snaží stihnout toho co nejvíce, ve výsledku je to k ničemu. A stresu přibývá.

Krátkodobou pomoc přinesou prášky na bolení hlavy. Pokud je ale musíte brát nápadně častěji, zamyslete se spíše nad příčinou. Je jí jednoznačně stres a na vás je, abyste odhalila jeho původce.

Pokračování 4 / 9

Máte pořád žízeň

...
... | Zdroj: Shutterstock.com

Žízeň se při stresu objevuje ne snad proto, že by člověk zapomínal pít (i když i to je samozřejmě možné), ale protože adrenalin, jehož hladina je zvýšená, snižuje hladinu elektrolytů v těle. Elektrolyty v těle mají za úkol hospodaření s vodou a při jejich nedostatku o ni tělo rychleji přichází. Člověk je dehydratovaný a velmi žíznivý.

Video placeholde

Pokračování 5 / 9

Nadměrně se potíte

..
.. | Zdroj: Asklepion - lasercentrum Praha, s.r.o.

O vodu přichází tělo také v důsledku nadměrného pocení. Při stresu totiž dochází ke zvýšené funkci štítné žlázy a v důsledku toho se začínáme více potit. Ztráta tekutin a minerálů pak může vést k dalším zdravotním problémům.

Pokračování 6 / 9

Padají vám vlasy

Co způsobuje padání vlasů?
Co způsobuje padání vlasů? | Zdroj: Shutterstock.com

Jestli každé ráno nacházíte více a více vlasů ve vašem hřebenu, může to být samozřejmě věkem, ale dost možná ještě spíše stresem. Ten totiž bývá jednou z příčin alopecie neboli vypadávání vlasů. Pokud se budete se stresem snažit něco dělat, do půl roku by se to mělo srovnat. Jestli ne, může dojít až k nevratné ztrátě vlasů. Bílé krvinky totiž začnou napadat vlasové folikuly, které už nemají šanci se obnovit.

Video placeholde

Pokračování 7 / 9

Bolí vás břicho

... což zvyšuje riziko infekcí. Vyšší pravděpodobnost nevolnosti nebo nemoci tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu...
... což zvyšuje riziko infekcí. Vyšší pravděpodobnost nevolnosti nebo nemoci tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu... | Zdroj: Shutterstock

Nejčastějším problémem s trávením, spojeným s nadměrným stresem, je žaludeční neuróza. Ta se dokonce dnes už řadí mezi psychosomatická onemocnění, protože příčina není zjevná. Tedy pokud si nechcete přiznat, že je to stres. Ten ale pak může za to, že člověka bolí žaludek, pálí ho žáha nebo má pocit nevolnosti. Fyzicky je to skutečně nepříjemné, když ale pak jde člověk na vyšetření, na daném orgánu není nic vidět.

Jak se zbavit stresu a napětí? Podívejte se na video!

Video placeholde

Pokračování 8 / 9

Jste často nemocná

...
... | Zdroj: Shutterstock.com

Lidé ve stresu také bývají mnohem více nemocní než ostatní. Mají totiž oslabený imunitní systém. Tělo, jakmile je dlouhou dobu ve stresu, má zvýšenou hladinu stresových hormonů, mezi které patří i kortizol. To je pro organismus vyčerpávající, aniž by si to lidé uvědomovali. Proto pak stačí málo a virus nebo bakterie se v nás usadí a malér je na světě. Pod dlouhodobým stresem nejste schopna se bránit tak, jako když jste psychicky v pohodě.

Pokračování 9 / 9

Přibíráte na váze

Vyhněte se jojo efektu.
Vyhněte se jojo efektu. | Zdroj: istockphoto.com

Stres zároveň ovlivňuje i naše tělesné vzezření, konkrétně má na svědomí pohyb ručičky na váze. Častěji se stává to, že člověk ve stresu přibírá. Opět za to můžou hormony. Jakmile jste dlouhodobě ve stresu, tělo má pocit, že se musí bránit, potřebuje zmobilizovat veškerou energii, která v něm je. Proto vypouští kortizol, který zpomaluje spalování tuků a ještě navíc pomáhá s ukládáním těch nových. To aby jich bylo dostatek na horší časy.