Jak si najít klid na jógy v každodenním shonu? Jde to!

Jak si najít klid na jógy v každodenním shonu? Jde to! Zdroj: iStock.com

Chybí vám klid na jógu? Lektoři radí, jak ho najít i v každodenním stresu

Jóga je vynikající způsob, jak do života dostat nejen trochu zdravého pohybu, ale také naučit se lépe souznít se svým tělem a najít vnitřní rovnováhu. Jenže na jógu je potřeba klid a čistá mysl, což je v hektické moderní době luxus, který si málokdo z nás zvládne dopřát každý den. Pomoci může meditace. Jak s ní začít, ale také jak se připravit na lekci nebo zahnat nával paniky poradí zkušení lektoři jógy.

Obrácený pes, pozice stromu, poloha dítěte. Ačkoliv jógu máme spojenou především s filozofií východního světa, cestu si našla i do života nás zápaďáků. Můžeme za to být vděční, protože jóga je po všech stránkách skvělým cvičením. Propojuje totiž tělo a ducha a jejím jediným cílem není vypadat jako modelka. Jde v ní především o zdraví, pružnost, sílu a vnitřní harmonii. A to jsou věci, které pro zvládání každodenního života rozhodně potřebujeme.

TIP NA VIDEO: Rychlolekce jógy s Markétou Faustovou

Video placeholde

Právě běžný shon, stres, práce nebo péče o rodinu nám ale můžou záměr věnovat se józe naplno velmi snadno překazit. Jak se má člověk uklidnit, když je rád, že se vymanil ze sevření kancelářské budovy, přežil mačkanici v MHD a teď má jen chvíli, než se bude muset vrhnout na žehlení? Prvním krokem určitě je vymezit si na jógu čas, bez toho to nepůjde. Ale koneckonců, děláte to pro sebe.

„Určitě bych doporučil vyhnout se před jógou činnostem, s nimiž je spjato mnoho smyslových vjemů a které podněcují pro jógu nežádoucí mozkovou aktivitu. V dnešní době mezi ně typicky patří scrollování Instagramem či Facebookem, sledování televize, práce na počítači. Pokud jdete na jógu ráno, nechte po probuzení telefon telefonem a zkontrolujte jej až po skončení lekce. Před večerním cvičením zase pomůže krátká procházka,“ radí Lukáš Buřič, lektor jógy v Prague Yoga Collective s tím, že je potřeba si uvědomit, že lekce jógy začíná už touto přípravou, nikoliv první pozicí.

Zakladatelka Yoga Gangu Klára Pokorná k tomu přidává, že by člověk minimálně hodinu před začátkem cvičení neměl jíst. „Zkuste na lekci dorazit alespoň o 10 minut dřív. Dejte si bylinkový čaj, jogamatku rozprostřete na své oblíbené místo, posaďte se na ni a chvíli jen pozorujte okolí,“ říká.

Lektorka Kateřina Dymáková zase doporučuje připravit se na cvičení tak, že se budete soustředit na svůj dech. „Pokud nezvládnete nemyslet na to, co ještě budete muset koupit dětem k večeři a co jste zapomněli dotáhnout v práci, zaměřte se na dýchání. Zkuste zbystřit smysly, sledovat, jak dech nepatrně hýbe tělem, kudy proudí, zaposlouchejte se do svého dechu, zavřete oči a vnímejte, jak se cítíte.“

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 3

Jak začít s meditací?

Pokud to s jógou a zklidňováním myslíte vážně, rozhodně se vyplatí prozkoumat umění meditace. „Umět meditovat je něco, co zní velmi složitě. Většina lidí si představí stařičkého mudrce hodiny nehybně sedícího v lotosovém sedu pod stromem. K meditaci v pravém slova smyslu opravdu vede dlouhá cesta jógové praxe, ovšem dokázat zrelaxovat tělo a mysl může být i celkem rychlý a jednoduchý proces, který lze zařadit do denní rutiny,“ vysvětluje Dymáková, která pořádá lekce jógy ve studiu Yoga Movement.

Doporučuje meditovat ráno a najít si na to alespoň 20 minut. Vyberte si pohodlné místo, měkký polštářek, na který se posadíte, a snažte se udržet rovná záda. Pokud víte, že se po chvíli začínáte hrbit, klidně se opřete o zeď. Využít můžete různé meditační pomůcky; například svíčky, vonné tyčinky nebo neperkusivní hudbu. Potom pomocí vizualizace najděte ve své mysli nějaký objekt či symbol nebo se zahleďte do plamínku svíčky. Nechte mysl plout a dovolte si jen být.

Lukáš Buřič zase tomu, kdo se učí meditovat, doporučuje dechová cvičení. „Meditační pomůcky jako hudba či vonné tyčinky mohou být pro začátečníka rušivými elementy. Radím jít na to spíše přes dech. Vědomá práce s ním funguje jako určitá kotva pozornosti,“ upozorňuje jogín. Oba lektoři se shodnou na tom, že s prvními kroky směrem do světa může dobře pomoci meditace vedená zkušeným lektorem. Záleží tedy na vás, zda si procesem chcete projít v soukromí, nebo vám nevadí chytit se pomocné ruky.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 3 / 3

Záchvaty paniky nemají šanci

Schopnost uklidnit mysl se vám nevyplatí pouze před lekcí jógy. Pomůže i kdykoliv během dne, kdy vás přepadne nervozita nebo úzkost. Možná vás čeká důležitá prezentace, možná si vás šéf volá na kobereček a vy nevíte proč. Možná jste se pohádali s pubertálním synkem. Nebo řešíte vleklou krizi s partnerem, která možná bude znamenat rozchod. To všechno jsou situace, které dokážou člověka rozhodit, u citlivějších jedinců pak mohou vést až k panickému záchvatu.

Pokud můžete, běžte v takové situaci na čerstvý vzduch; do parku, na terasu nebo třeba jen na tichý dvorek. „Dobré je také dechové cvičení; na 4 doby nádech a na 4 doby výdech. Zklidníte tak srdeční rytmus, naladíte se na svůj dech a budete se soustředit na něco jiného, než je úzkost či nervozita,“ radí Klára Pokorná.

I Kateřina Dymáková doporučuje v takové chvíli dýchat; ne co nejvíce, ale co nejkvalitněji. „Zkuste například počítat do pěti na nádech a do osmi na výdech,“ radí jogínka nejsnadnější metodu, jak se uklidnit. Dalším jednoduchým způsobem, jak se zbavit stresu, je vytřepat končetiny.

„Někomu dokáže pomoci lví dech, což je nádech nosem, výdech pusou s vyplazeným jazykem se zvukem ha, kdy navíc hledíme vzhůru. Klidně si můžete do výdechu i hlasitě zařvat,“ doplňuje Dymáková. A dále říká, že pokud zrovna nemůžete praktikovat tuto dechovou techniku, doporučuje opřít jazyk o horní patro, klidně dýchat nosem a stimulovat si akupresurní body na rukou. Často pomáhá i zhoupnout se několikrát ze špiček na paty a následně zakořenit nohy do země, jako byste chtěli stres skrze chodidla uzemnit.