Zdroj: promo

Intimní hygiena v létě: Správné mýdlo není všelék, omezte holení a jezte probiotika

Hygienická péče o intimní partie je bezesporu každodenní záležitostí mužů i žen. Nicméně léto je v tomto směru k ženám malinko přísnější a problémy s kvasinkovou infekcí nebo zánětem močových cest na sebe dlouho nenechají čekat. Jak se v parných dnech starat o intimní zónu? Čeho se vyvarovat a v čem naopak přidat?

Léto má být bezstarostné. Má se nést v duchu teplých dnů, plavání v bazénu, koupání v moři, lahodných drinků a voňavých grilovaček. Jenže tohle všechno se podepisuje také na zdraví a komfortu našich pohlavních orgánů. A bohužel, zejména těch ženských.

TIP NA VIDEO: Jak se chránit před zánětem močových cest?

Video placeholde

Zásady letní intimní hygieny

Je asi zbytečné zmiňovat, že s normálním mýdlem by se vaše vulva setkat nikdy neměla. Narušilo by přirozené pH nejcitlivějších míst, což by mohlo vést právě k přemnožení kvasinek nebo zánětu močových cest. Naše intimní partie mají tzv. samočisticí schopnost, pokud ale na použití nějakého produktu trváte, volte ten, který vaše přirozené pH nerozhodí. Vybrat si můžete v drogeriích, já ale doporučuji poohlédnout se i v lékárně. Osobně nedám dopustit na čisticí gynekologickou pěnu Ginexid. Ta bývá doporučována lékaři nejen při kvasinkových a bakteriálních infekcích, ale také po chirurgických zákrocích v oblasti rodidel. Mohou ji používat menstruující i těhotné ženy.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Dále nezapomeňte, že také prádlo, které nosíte, má na výskytu potenciálních problémů velký podíl. V dnešní době se dají sehnat bavlněná tanga i brazilky, a to dokonce bezešvé. Opravdu už není žádný důvod pro pocení se v polyesterových mini kalhotkách, které jsou semeništěm bakterií a mikroorganismů. Na doma pak v ideálním případě zvolte techniku „naostro“ společně s volnými dlouhými šaty či sukní. 

Nakonec víme, že největší problém bývá dodržování hygieny mimo pohodlí domova – zvlášť pokud menstruujeme. V takových případech není od věci s sebou nosit tampony s aplikátorem nebo klasické menstruační vložky. Ne všude se dá pohodlně, a hlavně bezpečně vyměnit a vymýt kalíšek, a tak může být občasné použití tamponu či vložky bez kontaktu ruky a sliznice ideálním způsobem, jak předcházet zbytečnému problému.

Holení, sex a probiotika

Intimní hygiena samozřejmě souvisí i s holením, které v létě bývá skoro až nadměrné. Chloupky v intimní oblasti mají za úkol chránit poševní vchod před bakteriemi a vniknutím jiných nečistot. Je tedy jasné, že při jeho každodenním odstraňování žiletkou riskujeme nejen podráždění kůže a opruzeniny, ale také náchylnost našeho intimního ústrojí k různým bakteriálním infekcím. Pokuste se tedy nevstupovat do bazénu bezprostředně po tom, co se oholíte, a dejte si mezi těmito úkony alespoň jednodenní pauzu.

Dalším faktorem, který ovlivňuje rizika spojená s poševními infekcemi, je sex. Po něm je doporučeno pohlavní orgány omýt obyčejnou vodou tak, abychom odstranili zbytky sekretu, spermatu nebo lubrikantu. Pokud ale nemáte možnost jít po pohlavním styku do sprchy, skočte si alespoň na toaletu. Moč má totiž přirozené dezinfekční účinky, a dokáže tak odplavit nežádoucí bakterie, které by mohly způsobit zánět močových cest či k jeho vzniku přispět. 

V neposlední řadě je důležité také to, co do těla dostáváme. Vyhýbejte se proto ostrému jídlu a místo něj si dopřejte potraviny bohaté na probiotika a prebiotika, jako jsou jogurty, kefír, kimchi, kombucha, kysané zelí, nakládané okurky nebo tempeh. Důležité je také dodržovat pitný režim. Hydratace organismu je základ všeho a pitný režim pomáhá vyplavovat z našeho těla toxiny.