Manchester

Manchester Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové

Čtvrť Northern Quarter je plná nádherných činžáků. V této ulici se mimochodem točil marvelovský snímek Kapitán Amerika. Za rohem pak zase seriál Peaky Blinders.
Město je plné street artu i osobitých míst.
A takových míst je ve slavné NQ nespočet...
Pouliční umělci v Northern Quarter vždy reagují na aktuální dění v kultuře. Když vyšla nová řada Stranger Things, hned se na jedné z budov objevila Eleven. Když Arya ve Hře o trůny zabila Nočního krále, hned se objevil na náměstí její murál. Když zemřel David Bowie, hudební město mu vzdalo poctu téměř v každé ulici.
Stevenson Square je srdcem celé Northern Quarter.
34
Fotogalerie

Dobře se najíst a vyřádit se na koncertě: Manchesterem s drinkem v ruce

Severoanglická metropole byla loni magazínem Time Out zvolena třetím nejlepším městem na světě. Podle nové britské studie v ní dokonce žijí vůbec nejchytřejší lidé z celé Británie. Není to ale jen skvělá atmosféra a fajn společnost, které dělají toto město nezapomenutelným. Odhalím vám teď několik místních zajímavostí, díky kterým by se Manchester měl co nejdříve objevit na vašem cestovatelském bucket listu.

„Ty musíš mít hodně ráda fotbal, když tam pořád jezdíš,“ řekl mi po jednom z mých návratů z Manchesteru kamarád, shodou okolností velký fanoušek Manchester United. Tehdy jsem si uvědomila, že většina lidí, která toto město nikdy nenavštívila, ho skutečně nepovažuje za nic víc než jen domov dvou významných fotbalových klubů. Přitom ale hned ve chvíli, kdy vystoupíte z letadla nebo vlaku, pochopíte, že fotbal je to poslední, proč byste se do Manchesteru měli zamilovat.

TIP NA VIDEO: Tipy na únorové výlety po Česku

Video placeholde

Tohle je Manchester, tady děláme věci jinak. Takový slogan najdete po městě hned na několika místech a existuje dost vysoká pravděpodobnost, že vám ho někdo z místních párkrát během dne ještě zopakuje. Možná si nejprve budete myslet, že jde o klasické přehánění hrdých rodáků, jenže opak je pravdou. Manchester opravdu není jen město, je to životní styl a celkové nastavení mysli.

Když dorazíte do Londýna, obrovské metropole, zažijete to, co v každém velkém městě: anonymitu. Nikdo si vás nevšimne, život bude uspěchaný a lidé často podráždění. I proto stejně jako většina Britů souhlasím s tím, že pokud jste navštívili jen hlavní město, nemůžete mít představu o tom, jaká Anglie, ba celá Británie skutečně je. Manchester vám toho o celé zemi – nebo alespoň její srdečné severní části – napoví mnohem víc.

Panorama Manchesteru.
Panorama Manchesteru. | Zdroj: iStock

Ve městě můžete sice trávit svůj vůbec první den v životě, ihned ale budete mít pocit, že jste jeho součástí. Za tuto otevřenou atmosféru mohou především místní lidé, kteří jsou schopní se s vámi zapovídat na ulici, aniž se znáte. A večer spolu už možná budete sedět na pivu v místním baru či pubu. Jednou se mi stalo, že mě prodavač v mém oblíbeném obchůdku Oklahoma (který mimochodem doporučuji všem milovníkům home decoru a osobitých doplňků) pozdravil se slovy, co mám ráda za hudbu. Odpověděla jsem, že celý život miluji Davida Bowieho, načež mladý muž sáhl po telefonu, klikl na Spotify a v ten moment se v celém obchodě rozezněla skladba Let’s Dance. A oba jsme začali tančit. Tohle přesně vystihuje esenci celého města a jeho atmosféry.

Typická místní architektura. Malé anglické domky zde rozhodně nečekejte.
Typická místní architektura. Malé anglické domky zde rozhodně nečekejte. | Zdroj: iStock

Ještě před dvaceti lety byl přitom Manchester ponurým městem duchů. Svou slávu zažil především v 19. století, kdy díky textilním továrnám sehrál klíčovou roli v průmyslové revoluci. Po druhé světové válce ale nálety zničené město začalo skomírat a posledním hřebíčkem do pomyslné rakve bylo uzavření většiny fabrik v 70. letech. Manchester se zahalil do šedého, prohnilého hávu, který se ale nakonec stal klíčovou kulisou pro utváření místní hudební scény, která je dodnes hlavní složkou kulturního žití.

Určitě stojí za zmínku, že právě hudební dějiny mají v Manchesteru jedno zásadní datum – 4. července 1976. Toho večera měla v budově Lesser Free Trade Hall koncert v té době ještě ne tak provařená punková kapela Sex Pistols. Říká se, že to byl tak intenzivní zážitek, že den poté založil vlastní kapelu každý, kdo na tomto legendárním vystoupení byl. A že nejde o přehnané tvrzení, dokazuje i tento krátký výčet tehdy přítomných: Howard Devoto a Pete Shelley posléze založili kapelu The Buzzcocks, Ian Curtis, Bernard Sumner a Peter Hook se dali dohromady coby postpunkoví Joy Division, Mark E. Smith založil The Fall a Stevena Patricka Morrisseye dodnes lidé znají hlavně jako legendárního frontmana The Smiths.

Manchester se tak oficiálně stal hlavním městem hudby a dodnes platí, že i spousta úspěšných kapel současnosti (či ne tak vzdálené minulosti) pochází právě z této severoanglické metropole. Z lokální scény posledních let pak rozhodně k poslechu doporučuji PINS, The Blinders a Cabbage.

Město je plné street artu i osobitých míst.
Město je plné street artu i osobitých míst. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové

Ano, někdo jezdí do Manchesteru na fotbalové zápasy, mnozí jej ale navštěvují právě kvůli neskutečně rozvinuté kulturní scéně. Hudební duch totiž město nezapře ani dnes. Pokud milujete klubové koncerty a objevování lokální scény, zamiřte do čtvrti Northern Quarter, která je centrem umělců všeho druhu, mladých hudebníků, milovníků jídla, dobrých drinků a promakaného street artu. Skoro v každém domě tu narazíte na bar, klub, cool obchod nebo kulturní prostor. A s největší pravděpodobností budete mít večer problém se rozhodnout, kam a na jaký koncert vyrazíte. Tady se totiž hraje, pije a žije opravdu všude.

Stevenson Square je srdcem celé Northern Quarter.
Stevenson Square je srdcem celé Northern Quarter. | Zdroj: iStock

Northern Quarter je ale také skvělým místem pro denní chill out. Dopoledne se sem rozhodně vyplatí zajít na brunch. Buďte ale opatrní, v těch nejlepších spotech se hlavně o víkendech stojí fronta až ven. Všechny snídaňové podniky mají ale perfektní systém a pořadník, takže se nemusíte bát, že vás někdo předběhne a váš vytoužený stolek zabere. Sice si možná chvilku počkáte, ale bude to stát za to.

Můj osobní tip je rozhodně podnik Ezra & Gil, kde dělají ten nejlepší chléb s mačkanou dýní, vajíčkem a řepovým humusem a kde za zkoušku stojí i jejich bezlepkové brownies. Pokud vás ale v Ezrovi odradí fronta, skočte omrknout australskou Federal Café, zda v nabídce nemají jejich slavný speciál Bloody Mary Eggs Benedict, které se nejlépe zapíjí jejich perfektním Espresso Martini. A pokud si libujete v netradiční architektuře, zajděte do staré haly Mackie Mayor, která je předělaná na gastro ráj plný perfektních restaurací a bister. Na snídani zde budete mít absolutní klid, večer si ale užijete živou atmosféru plnou dobrého vína, vonících steaků a božské pizzy.

Hala Mackie Mayor je rájem milovníků moderní gastronomie. Ráno sem zajděte na snídaňový burger a flat white, večer na víno a steak.
Hala Mackie Mayor je rájem milovníků moderní gastronomie. Ráno sem zajděte na snídaňový burger a flat white, večer na víno a steak. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové

A až se náležitě najíte a nadobro se přesvědčíte, že pomluva, že britská kuchyně není dobrá, je dávno přežitá, udělejte si procházku po dalších čtvrtích. Centrum Manchesteru je zapsané na Seznamu UNESCO, rozhodně ale nečekejte klasickou pochůzku po památkách. Těch v pravém slova smyslu v Manchesteru moc nenajdete. Místní katedrála je menší než kdejaký kostelík, zato radnice působí jako by vypadla ze světa Harryho Pottera. Její krásu teď ale tolik nedoceníte, neboť se bude až do roku 2024 opravovat. I tak si ale město projděte křížem krážem. Platí totiž, že co čtvrť, to jiná atmosféra i architektura.

Zatímco již zmíněná Northern Quarter je z velké části zastavěná činžáky z 19. století, které často zdobí skutečně dechberoucí street art, třeba Spinningfields nebo Salford Quays jsou zcela moderní, luxusní části plné prosklených budov a mrakodrapů. Samotné okolí radnice je pak bohaté na netradiční novogotické stavby a domy z počátku 20. století, které zejména za tmy vypadají neskutečně. Každý den v Manchesteru tak může být docela jiný a pokaždé budete mít pocit, jak kdybyste byli v úplně jiném městě.

Gay Village, čtvrť pro místní LGBTQ komunitu je plná barev, světélek a klubů. Hned přes řeku se pak nachází kampus místní univerzity a městský soud. Co to dokazuje? Že toto město žije pospolu ve všech sférách.
Gay Village, čtvrť pro místní LGBTQ komunitu je plná barev, světélek a klubů. Hned přes řeku se pak nachází kampus místní univerzity a městský soud. Co to dokazuje? Že toto město žije pospolu ve všech sférách. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové

Jeden den si pak rozhodně vyhraďte ještě na prozkoumání jedné z nejrychleji se rozvíjejích evropských čtvrtí současnosti – Ancoats. Soused slavnější Northern Quarter je novým centrem večerního života a zejména pak moderní gastro scény. Zážitek je to sám o sobě, dojem z tohoto místa ale umocňuje i fakt, že většina ancoatských budov jsou staré obrovské továrny a mlýny, které obíhají vodní kanály. Při gastro procházce rozhodně v Ancoats navštivte The Counter House a poctivou Rudy’s Neapolitan Pizza. Vše pak spláchněte pivem v místním pivovaru SEVEN BRO7HERS a večer skočte hned vedle na nejlepší gin tonic do místního kultovního baru Jimmy’s. A přestože ho vlastní moji dlouholetí přátelé, musím zcela objektivně uznat, že jde o nejlepší místo plné neonů a nekonečného rokenrolového playlistu, které nebudete chtít opustit.

Až se váš výlet bude blížit ke konci, budete možná mít pocit, že by vám po návratu domů prospěl pořádný detox s minimem alkoholu a maximem zeleniny. Ve výsledku ale budete vědět, že veškeré gastro a kulturní toulky Manchesterem stály za to. A já pevně doufám, že ve vás město zanechá natolik dobrý dojem, že se do něj budete chtít ještě někdy vrátit. A třeba se večer potkáme na drinku.

Praktické cestovatelské tipy na závěr:

* Do Manchesteru lítá přímá letecká linka z Prahy.

* Letiště je vzdálené zhruba 15 až 20 minut cesty autem od centra.

* Ve městě se všude dostanete pěšky. Pokud byste se ale přece jen chtěli přesunout rychleji, využijte Metrolink; vůbec nejdelší tramvajovou dráhu v Británii.

* O Anglii se sice říká, že v ní stále prší, v Manchesteru ale spíše než na slejváky narazíte na drobné mrholení. Léto bývá teplé a poměrně slunečné.

* Opravdu všude zaplatíte kartou. Hotovost nebudete potřebovat.

* Ceny jsou srovnatelné s jinými západoevropskými městy. Za kafe dáte zhruba 2,50 libry, za drink 7 liber a za vydatný brunch cca 10 až 12 liber.

* Město je plné hotelů, apartmánů a Airbnb, s ubytováním tedy nikdy není žádný problém a dá se sehnat za velmi přijatelnou cenu.

Na další snímky z Manchesteru se podívejte do galerie:

Dobře se najíst a vyřádit se na koncertě: Manchesterem s drinkem v ruce

Manchester
Manchester | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Čtvrť Northern Quarter je plná nádherných činžáků. V této ulici se mimochodem točil marvelovský snímek Kapitán Amerika. Za rohem pak zase seriál Peaky Blinders.
Čtvrť Northern Quarter je plná nádherných činžáků. V této ulici se mimochodem točil marvelovský snímek Kapitán Amerika. Za rohem pak zase seriál Peaky Blinders. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Město je plné street artu i osobitých míst.
Město je plné street artu i osobitých míst. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
A takových míst je ve slavné NQ nespočet...
A takových míst je ve slavné NQ nespočet... | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Pouliční umělci v Northern Quarter vždy reagují na aktuální dění v kultuře. Když vyšla nová řada Stranger Things, hned se na jedné z budov objevila Eleven. Když Arya ve Hře o trůny zabila Nočního krále, hned se objevil na náměstí její murál. Když zemřel David Bowie, hudební město mu vzdalo poctu téměř v každé ulici.
Pouliční umělci v Northern Quarter vždy reagují na aktuální dění v kultuře. Když vyšla nová řada Stranger Things, hned se na jedné z budov objevila Eleven. Když Arya ve Hře o trůny zabila Nočního krále, hned se objevil na náměstí její murál. Když zemřel David Bowie, hudební město mu vzdalo poctu téměř v každé ulici. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Stevenson Square je srdcem celé Northern Quarter.
Stevenson Square je srdcem celé Northern Quarter. | Zdroj: iStock
Jedna z ulic v NQ.
Jedna z ulic v NQ. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Obchodní dům Afflecks je centrem nezávislé umělecké scény již od 80. let
Obchodní dům Afflecks je centrem nezávislé umělecké scény již od 80. let | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Schody v punkovém nákupním domě Afflecks slouží jako památka na bombový útok z manchesterského koncertu Ariany Grance v roce 2017. Zároveň je připomínkou toho, že nenávist svět k lepšímu nikdy nezmění.
Schody v punkovém nákupním domě Afflecks slouží jako památka na bombový útok z manchesterského koncertu Ariany Grance v roce 2017. Zároveň je připomínkou toho, že nenávist svět k lepšímu nikdy nezmění. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Manchester je známý také pro své všudypřítomné neony.
Manchester je známý také pro své všudypřítomné neony. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Hala Mackie Mayor je rájem milovníků moderní gastronomie. Ráno sem zajděte na snídaňový burger a flat white, večer na víno a steak.
Hala Mackie Mayor je rájem milovníků moderní gastronomie. Ráno sem zajděte na snídaňový burger a flat white, večer na víno a steak. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Tohle musíte ochutnat! Legendární Bloody Mary Eggs Benedict z australské kavárny Federal Café.
Tohle musíte ochutnat! Legendární Bloody Mary Eggs Benedict z australské kavárny Federal Café. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Na kávu rozhodně zajděte do nově otevřené kavárny Arlo's.
Na kávu rozhodně zajděte do nově otevřené kavárny Arlo's. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Radnice v období vánočních trhů. Velký nafukovací Santa Zippy patří mezi městské nezbytnosti již několik desetiletí.
Radnice v období vánočních trhů. Velký nafukovací Santa Zippy patří mezi městské nezbytnosti již několik desetiletí. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Centrum je zapsané na seznamu UNESCO. Na snímku vidíme letní výhled na zadní část radnice.
Centrum je zapsané na seznamu UNESCO. Na snímku vidíme letní výhled na zadní část radnice. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Radnice během podzimu.
Radnice během podzimu. | Zdroj: iStock
Městská knihovna patří mezi nejzajímavější stavby v centru.
Městská knihovna patří mezi nejzajímavější stavby v centru. | Zdroj: iStock
Slavná pasáž Printworks.
Slavná pasáž Printworks. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Gay Village, čtvrť pro místní LGBTQ komunitu je plná barev, světélek a klubů. Hned přes řeku se pak nachází kampus místní univerzity a městský soud. Co to dokazuje? Že toto město žije pospolu ve všech sférách.
Gay Village, čtvrť pro místní LGBTQ komunitu je plná barev, světélek a klubů. Hned přes řeku se pak nachází kampus místní univerzity a městský soud. Co to dokazuje? Že toto město žije pospolu ve všech sférách. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Spinningfields je čtvrť vynikající moderní architekturou.
Spinningfields je čtvrť vynikající moderní architekturou. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Architektonický eklektismus je znát po celém městě.
Architektonický eklektismus je znát po celém městě. | Zdroj: iStock
Najdete zde také pulzující Chinatown.
Najdete zde také pulzující Chinatown. | Zdroj: iStock
Media City neboli čtvrť vyhrazená pouze pro mediální domy a televize.
Media City neboli čtvrť vyhrazená pouze pro mediální domy a televize. | Zdroj: iStock
Město nemá jednu velkou řeku, ale hned tři říčky: Irwell, Irk a Medlock.
Město nemá jednu velkou řeku, ale hned tři říčky: Irwell, Irk a Medlock. | Zdroj: iStock
Manchester ožívá hlavně večer a v noci.
Manchester ožívá hlavně večer a v noci. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Manchester se v roce 2019 během Pridu změnil v jednu velkou duhu.
Manchester se v roce 2019 během Pridu změnil v jednu velkou duhu. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Jedno z nejvyhledávanějších a také nejméně tradičních míst na správnou instagramovou selfie: toalety v restauraci The Ivy.
Jedno z nejvyhledávanějších a také nejméně tradičních míst na správnou instagramovou selfie: toalety v restauraci The Ivy. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Typická místní architektura. Malé anglické domky zde rozhodně nečekejte.
Typická místní architektura. Malé anglické domky zde rozhodně nečekejte. | Zdroj: iStock
Manchester je skvělou výletní destinací i během podzimu.
Manchester je skvělou výletní destinací i během podzimu. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Jedna z ulic při zimním západu slunce.
Jedna z ulic při zimním západu slunce. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Že v Anglii neustále prší? Toto nebe bylo vyfocené v listopadu 2021 jako důkaz, že tomu tak není.
Že v Anglii neustále prší? Toto nebe bylo vyfocené v listopadu 2021 jako důkaz, že tomu tak není. | Zdroj: archiv Kristýny Dobeš Moučkové
Panorama Manchesteru. Nejvyšší budovou je Deansgate Square South Tower měřící 201 metrů.
Panorama Manchesteru. Nejvyšší budovou je Deansgate Square South Tower měřící 201 metrů. | Zdroj: iStock
Typické žluté tramvaje Metrolink.
Typické žluté tramvaje Metrolink. | Zdroj: iStock
Panorama Manchesteru.
Panorama Manchesteru. | Zdroj: iStock